Alüminyum Sektör Toplantısı Gerçekleşti

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği, 12 Aralık 2023 Salı günü, 19 firma ve 3 sektör derneği olmak üzere toplam 55 kişilik katılım ile Alüminyum Sektör Toplantısı’nı gerçekleştirdi.

Toplantıda, sektör dış ticaret verileri, 2023-2024 yılı sektörel faaliyetler, URGE projesi ve sektör gündeminde yer alan konu başlıkları ele alındı.

 

 

 

 

iddmib 86a

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Tayfun KILIÇ ve Uzman Uğur YALÇIN, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin TECDELİOĞLU, Alüminyum Komite Üyeleri Ali BAKANER, Mehmet ÖNCEL, Şevket ÇALIŞKAN ve Yaşar YEREKABAN ile İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Aynur AYHAN’ın katıldığı sektör toplantısı; İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin TECDELİOĞLU ve Alüminyum Sektör Komite Başkanı Ali BAKANER’in açılış konuşmaları ile başladı. Sektör dış ticaret verileri, hedef pazarları, URGE ve 2023-2024 yılı faaliyetler hakkında bilgiler verilen toplantıda; sektör gündeminde yer alan ticaret politikası önlemleri, güneş paneli profil ithalatı, KDV muafiyet uygulaması, güneş enerji santrali kurulumu, karbon ayak izinin hesaplanması ve sertifikasyon, LME onaylı depo kurulmasına dair sektörel çalışmalar, net ihracatçı olunması, Uzak Doğu ve nakliye, katma değerli üretim, Çin ve Rusya pazarlarına dair değerlendirmeler, ürün ve pazar çeşitliliği gibi sektör gündeminde yer alan hususlara dair katılımcı ve sektör derneklerinin görüşleri alındı.

 “ABD’nin Levha, Folyo ve Ekstrüzyon Ürün Grupları İçin Başlatmış Olduğu Ticaret Politikası Önlemlerini Takip Ediyoruz”

Alüminyum sektörünün 2023 yılı içerisinde 2. kez gerçekleştirdiği sektör toplantısında sektör için önemli gündem maddelerine değinen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin TECDELİOĞLU: “Bildiğiniz üzere Alüminyum sektörü sanayimizde önemli bir yere sahip. Yarı mamul ve mamul üretimi ile sanayimize girdi sağlıyor. Her geçen gün alüminyuma olan talep giderek artıyor. Sektör 2022 yılında 6,32 milyar dolar ve 2023 yılı ilk 11 ayında ise 4,52 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektör, ağırlıklı olarak alüminyum profil, sac levha, folyo ve inşaat aksamı ihraç ediyor. İhracatta yüzde 60 ile en fazla paya sahip olan AB Ülkeleri. AB pazarı yanı başımızdaki büyük bir pazar. Kârlılık ve sürdürülebilir büyüme önemli hususlar. Firmalar artan finansman maliyetleri ve ham madde tedarikinin yanı sıra özellikle uluslararası piyasalarda yerel firmalarla rekabet halindeler. Ürün ve pazar çeşitliliği ihracatçılarımıza rekabette ve pazar kazanımında avantaj sağlayacaktır. Elektrik, otomotiv, güneş enerjisi alanları başta olmak üzere pek çok sektöre hitap eden ürünler üretilebilir. İDDMİB olarak, ABD’nin levha, folyo ve ekstrüzyon ürün grupları için başlatmış olduğu ticaret politikası önlemlerini takip ediyoruz,” şeklinde konuştu.

iddmib 86b

“2024 Yılında da Sektörel Faaliyetlerimizi Hız Kesmeden Gerçekleştirmeye Devam Edeceğiz”

AB Yeşil Mutabakat uygulamasına ilişkin eylem planları dahilinde dünya ekonomisine paralel olarak yeşil dönüşümü destekleyen, sürdürülebilir ve yeşil bir ekonomiye geçişi teminen bakanlıklar nezdinde kurulan çalışma grubu toplantılarına katılarak firmalarla bir araya geldiklerini belirten TECDELİOĞLU; “Birliğimizce, LME onaylı depo kurulmasını teminen çalışmalarımız devam ediyor. Her ay TR-Metalendeks lansmanını gerçekleşmekteyiz. Genç İhracatçılar Platformu ve firmalar ile bir araya gelmekteyiz. İhracata yeni başlamış veya ihracatını arttırmayı hedefleyen firmalar ile ihracatçı firmaların sürdürülebilir ihracat ve küresel rekabet güçlerinin arttırılması hedefiyle KOBİ İhracat Geliştirme Projemizi sürdürüyoruz. Alüminyum sektöründen endeks çalışmamıza 116 firma katılım gösteriyor. Hazırladığımız, Demir ve Demir Dışı Metaller Sürdürülebilirlik Eylem Raporumuzun lansmanını gerçekleştirdik. Alüminyum sektörü için 204 firma ve 830 ürün ile Trade365 platformundayız. İDDMİB olarak gerçekleştirdiğimiz fuar katılımları, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri, URGE ve AR-GE projeleri, eğitimler, sektör toplantıları, Trade365 platformlarımız ile sektörel faaliyetlerimize devam ediyoruz. 2024 yılında da online LME eğitimimiz, 30. Dünya Alüminyum Konferansı, URGE projemiz ve Aluminium Düsseldorf 2024 fuarımız başta olmak üzere sektörel faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz,” dedi.

Türk Alüminyum Sektörü %43 Pay ile İlk Sırada

2023 yılı, ilk 11 ayında, 4,52 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Türk Alüminyum Sektörü; Demir ve Demir Dışı Metaller ihracatında 6,32 milyar dolar ihracat ve yüzde 43 pay ile ilk sırada yer aldı.  Sektör; Almanya, ABD, Polonya, İtalya ve Irak ilk beşte yer almak üzere 193 ülkeye ihracat yapıyor. Sektörün ihracat miktarı 2022 yılında yüzde 1 artışla 1,28 milyon ton olarak gerçekleşti. 2022 yılı itibariyle ihracat birim fiyatı ise yüzde 23 artışla 4,91 $/Kg oldu. 2023 yılının ilk 11 ayında ise sektör ihracat birim fiyatı 4,50 $/Kg’dır. 2022 yılında ihracatta ilk 10’da yer alan ülkelere sektörün ihracatı 3,81 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Aluminium Sector Meeting was held

İstanbul Ferrous and Non-Ferrous Metals Exporters’ Association held the Aluminium Sector Meeting on December 12, 2023 Tuesday with the participation of 55 people, including 19 companies and 3 sector associations. Alongside the foreign trade data of the sector, sectoral activities for 2023-2024, and the URGE project, the topics on the agenda of the sector were also discussed at the meeting.

iddmib 86c

Powered by OrdaSoft!