alcasAlcas Metal, İhracattaki Çıtasını Yükseltiyor

Alüminyum profil üretiminde kapasite artırımı ve hammadde üretimi için 15 milyon dolarlık yatırım yapan Alcas Metal, “İSO İkinci 500” sıralamasında 370, “TİM En Büyük 1000 İhracatçı” listesinde 805’inci oldu.

2022 yılında satışları 1 milyar 150 milyon TL’yi bulan Alcas Metal, bu değerle “İSO İkinci 500” listesinin 2022 sıralamasında 124 sıra birden yükselerek 370’inci oldu. 2022 yılında cirosunu yüzde 105 artıran şirket, ihracattaki çıtasını yükseltiyor.

 

 

 

alcas 86a

2024’te Kapasite 2 Kat Artacak

2024 ilk çeyreğinde devreye alacağı hammadde üretim tesisinde 60 kişiye de ek istihdam sağlayacağını duyuran Türkiye’nin önde gelen alüminyum profil üreticilerinden Alcas Metal, yeni yatırımla birlikte yıllık 34 bin ton üretim kapasitesine ulaşan tesisinde şu anda kapasite kullanımının %40 bandında olduğunu açıkladı. Firma yetkilisi Mehmet YILMAZ, 2024 yılı içerisinde tam kapasite kullanım oranına ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. 1992 yılında alüminyum toptancılığı ile başladıkları yolculuğu bugün dünyanın sayılı üreticileri arasına taşıdıklarını belirten YILMAZ, alüminyum profil üretiminin yanında küçük çaplı alüminyum giydirme cephe doğrama bölümlerinin de olduğunu belirterek, uygulama bölümünün ciro içindeki payını %10 olarak açıkladı. İhracatta özellikle ABD pazarında büyümeye odaklandıklarını söyleyen YILMAZ, toplam 34 ülkeye ürün sattıklarını belirtti.

Yeni Presler ve Hammadde Tesisi Devreye Alınıyor

2021-2022 arasında toplamda 15 milyon dolarlık yatırım yaparak profil üretim kapasitesini yaklaşık 2 kat arttıran Alcas Metal, hammadde üretimini de gündemine alarak, 3 milyon dolar yatırım yaptığı hammadde tesisini yılın ilk çeyreğinde devreye almaya hazırlanıyor. Tüm bu yatırımların devreye girmesi ile 2024’te 200 kişilik de ek istihdam sağlanacak.

Arz-talep dengesindeki istikrara bağlı olarak bazı yatırım planları olduğunu belirten YILMAZ, “100.000 m2’lik bir tesis kurarak çok daha yüksek kapasitede üretim yapmak planlarımız arasında,” dedi. Türkiye alüminyum pazarında hammaddenin ithalat yoluyla karşılandığını da sözlerine ekleyen YILMAZ, “Devreye alacağımız hammadde üretim tesisimizde, aldığımız yarı hammaddeleri tam hammaddeye dönüştüreceğiz. Bu yatırımı, katma değerden ziyade, tedarik zincirimizin kesintiye uğramaması adına yapıyoruz,” şeklinde konuştu.

“Türkiye Tüm Dünyaya Alüminyum Satıyor”

Türkiye’nin özellikle alüminyum profil üretiminde çok iyi bir noktaya geldiğini berten Mehmet YILMAZ, “Bütün dünyaya alüminyum satıyoruz. Şu anda firmalarımız en az %30-40 kapasiteyle ihracata çalışıyor. Gerek makine gerekse yan sanayisi açısından çok ileri noktadayız. AB’nin sınırda karbon uygulamasında da en uyumlu sektörlerden biriyiz. Firma olarak da hammadde tesisimiz devreye girince, sertifikalandırılması gerekecek. O konuda danışmanlık hizmeti alıyoruz. Sürecimiz başladı. Tahminen ilk çeyrekte bitecek,” dedi.

“Eximbank Kredilerinin Artırılması Lazım”

İhracata dönük üretim yapan bir firma olarak son dönemlerde ekonomi yönetiminin ihracatçıyı desteklemek adına attığı adımları “olumlu” olarak yorumlayan Mehmet YILMAZ, “Biz de çeşitli Eximbank kredileri kullandık. Ancak limit arttırılmasına rağmen hâlâ kredi miktarları çok yeterli değil. Bunun arttırılması gerekiyor. Yönetimin ihracata olan bakışı her zaman pozitifti. Son dönemlerde de bir rahatlama söz konusu. Finansa erişim açıldı fakat bu sefer de finans maliyeti çok arttı. O da erişebilmeyi yine zorlaştıran bir unsur. TL cinsinden kredi kullanmak zor. O nedenle firma olarak yeni kredi kullanmamaya çalışıyoruz,” yorumunda bulundu.

Alcas Metal Raises the Bar in Export

Alcas Metal, having invested 15 million dollars for capacity increase and raw material production in aluminum profile manufacturing, ranked 370th in the “ISO Second 500” and 805th in the “TIM Top 1000 Exporters” list.

Powered by OrdaSoft!