Alüminyum Sektörünün Büyük Buluşması ALUS’10 ve ALUEXPO Büyük Bir Başarı Elde Etti

TALSAD, TÜBİTAK MAM ve METEM işbirliğiyle her 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Alüminyum Sempozyumu’nun 10.’cusu 3-4 Mart tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde ALUEXPO, 7. Uluslararası Alüminyum Teknolojisi, Makine ve Ürünleri İhtisas Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

 

 

talsad alus 2022

ALUS’10, 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu uluslararası düzeyde yoğun bir ilgi ve katılımla büyük bir başarıya imza attı. Yerli ve yabancı 500’ün üzerinde dinleyici, 101 bildiri başvurusundan kabul olan 81 bildiri ile yayınlanan Sempozyum Bildiri Kitabı ve 38 sözlü sunum ile ALUS’10 bu sene de rekor kırmaya devam etti.

İlki 1993 yılında Seydişehir’de düzenlenen ve her iki yılda bir tekrarlanan Alüminyum Sempozyumu, Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen ALUEXPO Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor. 2019’da 9’uncusu düzenlenen sempozyum, ilk defa uluslararası formata geçerek Türkiye’nin ve yakın coğrafyamızın en önemli alüminyum endüstri etkinliği haline geldi.

2019 yılında gerçekleştirilen 9’uncu Uluslararası Alüminyum Sempozyumu, 4 Platin, 10 Altın, 7 Gümüş ve 1 Teknoloji sponsorunun yanı sıra alüminyum camiasının önde gelen kurumlarının yer aldığı 8 destekleyen kuruluşun katkısıyla güçlü bir uluslararası etkinlik olarak tarihe geçti. Sempozyum, online kayıtlar dahil 516 toplam katılımcı, fuar organizasyonu ise 82 ülkeden, 1.789 yabancı, 10.058 yerli olmak üzere oldukça geniş bir katılım ile alüminyum sektörünün en önemli uluslararası organizasyonları arasında yerini aldı.

talsad alus 2022 2

Sektörün Tüm Temsilcileri İçin Tanırım ve İletişim Fırsatı Yarattı

ALUS’10 geçmiş yıllardan daha da güçlü şekilde 14 farklı ülkeden 25 uluslararası bilim kurulu üyesinin yönetiminde geliştirildi ve özellikle uluslararası etkinliğini daha da artırmaya yönelik iletişim çalışmaları sürdürüldü. Sempozyum, dünya alüminyum pazarındaki gelişmeleri, sektördeki ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlardaki yeni gelişmeleri ve sonsuz kez geri dönüştürülebilen alüminyumun sürdürülebilirlik açısından önemini irdelemeyi, Türkiye’nin alüminyum dünyasındaki yeri ve geleceği için yeni bir vizyon oluşturdu. Alüminyum sektörünün tüm oyuncularını geniş bir platformda bir araya getiren bu önemli uluslararası etkinlik, sektörün önde gelen tüm şirketleri için çok önemli bir tanıtım ve iletişim fırsatını da yaratma hedefine ulaştı. Bir önceki sempozyumun başarı rekorunu kıran ALUS’10, bu sene 8 Platin, 9 Altın, 11 Gümüş ve 1 Teknoloji olmak üzere toplam 29 sponsorunun verdiği çok değerli desteklerle başarılı bir şekilde tamamlandı.

talsad alus 2022 3

Mustafa VARANK Türkiye Alüminyum Sektörünün Önemine Dikkat Çekti

ALUS’10 ve ALUEXPO ortak Açılış Törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK yaptığı konuşmada, “Alüminyum üretiminin en önemli ham maddesi olan boksit madenlerine erişim konusunda da dünyada sıkıntılar yaşanıyor. 63 milyon ton boksit rezervine sahip olan ülkemizde yeni saha araştırmaları sürüyor. İnşallah bu rezervleri de bize ülkemize kazandırmak istiyoruz” diyerek, bu sene fuara salgın şartlarına rağmen 29 farklı ülkeden 348 firmanın katıldığını ve alanında Avrasya’nın en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük fuarının gerçekleştirildiğini belirtti.

talsad alus 2022 3

Avrupa Ortak Pazarına İhracat Yüzde 58 Arttı

ALUEXPO Fuarı’nın açılışında söz alan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali KİBAR, “Türkiye alüminyum sektörü gösterdiği güçlü büyümeyle paydaşlarıyla birlikte 50 yıldır sürekli gelişen, üretim kapasitesini ve yeteneğini güçlendiren köklü bir sektör konumuna gelmiştir. Sektör 2021 yılında pandeminin oluşturduğu olumsuz koşullara rağmen beklenen seviyede bir büyüme gerçekleştirdi. Avrupa ortak pazarına yapılan ihracatta yüzde 58 gibi ciddi bir artış meydana geldi. Türkiye’nin en güçlü sektörlerinden alüminyum, ihracatta itici güç oldu” dedi. Küresel alüminyum sektörünü bir araya getiren ALUEXPO’nun bu yıl rekor sayıda destek aldığına dikkat çeken Kibar, “Sektörün önde gelen 29 kurum ve kuruluşu sempozyum ve fuarımızı desteklediğini açıkladı. 3 gün sürecek bu fuarın sektörümüz açısından önemli iş birlikleri ve gelişmeler ev sahipliği yapacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Sempozyum Uluslararası Saygın Bir Kimliğe Kavuştu

Sempozyumun Yürütme Kurulu Başkanı Göksal GÜNGÖR sempozyumun uluslararası saygın bir kimliğe kavuşarak dünyanın en saygın sektör platformlarından biri haline geldiğini belirtti. GÜNGÖR, “Sempozyum kapsamında endüstriye yön verecek bilimsel ve teknolojik gelişmeleri uluslararası bir ortamda paylaşmanın yanı sıra ülkemizin alüminyum dünyasındaki yeri ve geleceği için bir vizyon oluşturmayı hedefliyoruz. Bu yıl bilim kurulumuzun titiz çalışmalarıyla kabul edilen 81 bildiriden sempozyum boyunca 39’u sözlü, 36’sı poster sunum olarak gerçekleştirilecek. Sayı ve içerik olarak yüksek bir katılım gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Sözlerine sempozyumun gerçekleştirilmesine katkı sağlayan çok değerli kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek devam eden GÜNGÖR, “Sempozyumumuz uluslararası kimliğine ve içeriğinin zenginleşmesinde konuşmacılarımızın ve sponsorlarımızın olduğu gibi, destekleyen kuruluşlarımızın önemli payı mevcuttur. Bu sene bu konuda da önemli bir gelişim kaydedilmiş, destekleyen kuruluşlar arasında dünya ve Avrupa alüminyum sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşları da yer almıştır. European Aluminium (Avrupa Alüminyum Birliği), GLAFRI (Dünya Folyo Üreticileri İnsiyatifi), EAFA (Avrupa Folyo Üreticleri Birliği), CRU, International Aluminium Institute, Amerika’dan Aluminum Association, ASI (Aluminium Stewardship Initiative), Aluminium International Today, Metef, Hannover Messe Ankiros Fuarcılık, İstanbul Sanayi Odası, AluTeam, Tüdoksad, Al Circle, Polonya’dan AFE, ve AluArt’ın sempozyumumuza katkı sağladığını söylemem mümkün olacaktır” dedi.

TALSAD Kuruluşunun 50. Yıl Dönümünü ALUS’10 Gala Gecesinde Kutladı

10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu adına düzenlenen Gala Gecesi Sempozyum Sponsorları, TALSAD üyeleri ve özel davetlileri ile gerçekleştirildi. Yarım asırlık tarihiyle Türkiye alüminyum sektörünü temsil eden Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği, başarılı bir sempozyuma daha imza atmanın verdiği gurur ve mutluluğu, üyeleri ve değerli misafirleriyle kutladı. 15 Mart 1971 tarihindeki kuruluşundan beri yarım asırdır Türkiye alüminyum sektörünü temsil eden TALSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali KİBAR yaptığı konuşmada, büyüyen ve gelişen alüminyum sektörünün elde ettiği başarılara değinerek verdikleri kıymetli desteklerden dolayı tüm dernek üyelerine teşekkür etti.

Gala Gecesinde Ödül Töreni de Gerçekleştirildi

Gala Gecesinde, alüminyumun ve alüminyum içeren atıkların geri dönüşüm teknolojilerinin, sürdürülebilirlik ve çevre etkilerinin teknoloji, envanter ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesini konu alan yenilikçi proje ve fikirlerin desteklenmesi amacı ile akademisyenlerin, profesyonellerin, sivil toplum kuruluşlarının ve şirketlerin başvurusuna açık bir proje yarışması olarak TALSAD tarafından 2021 yılında ilk kez düzenlenen “Geri Dönüşümün Parçası Ol” adlı proje yarışmasının da ödül töreni gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevko Vakfı tarafından desteklenen proje yarışmasının Yürütme Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA’nın geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi konularında alüminyumun önem ve değerine dikkat çeken konuşmasından sonra gerçekleştirilen ödül töreninde ödüle hak kazanan proje sahiplerine ve sponsorlarımıza plaket takdimi yapıldı. Proje Yarışması birincilik ödülü sahibi Abdullah Karahan DARENDE, ikincilik ödülü sahibi Mertol GÖKELMA, üçüncülük ödülü sahibi Neslihan TAMSÜ SELLİ ve jüri özel ödülü sahibi Mevlüt GÜRBÜZ’e plaketleri TALSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ve Proje Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA tarafından takdim edildi.

Sponsor Firmalara Ödülleri Verildi

Proje ana sponsoru Şahinler Metal San. ve Tic. A.Ş., birincilik ödülü Sponsoru Arslan Alüminyum A.Ş., ikincilik ödülü Sponsoru Astaş Alüminyum San. Ve Tic. A.Ş. ve üçüncülük ödülü Sponsoru Panda Alüminyum A.Ş.’ye plaketleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, Metal Sanayi Daire Başkanı Ümit Yasin GÜVEN ve Proje Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA tarafından takdim edildi. Proje destek sponsorları olan Alfa Metal Alüminyum San. Tic. A.Ş., Genç Kayalar Metal Geri Dönüşüm Hurdacılık San. Tic. Ltd Şti., Rusal Gmbv Türkiye İrtibat Bürosu ve Yükseller Metal İletişim San. ve Tic. A.Ş.’ye ise plaketleri TALSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk KAYABAŞI ve Proje Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA tarafından takdim edildi.

Alüminyum Sektörü 2021 Yılını Rekorlarla Kapattı

2021 yılı Türkiye alüminyum sektörünün özellikle ihracat alanında çok önemli bir büyümeyi gerçekleştirdiği, bölgesel üretim merkezi konumunu daha da güçlendirerek Avrupa’nın ikinci büyük tedarik kaynağı olduğu bir yıl oldu.  2021 yılı, her ayında ihracat rakamlarıyla rekor kırılan bir dönem haline geldi ve ocak-aralık ayı toplamında bir önceki seneye göre %42,7’lik artışla rekor bir kapanış gerçekleştirdi. 2021 yılı Ocak- Aralık dönemi toplam ihracat geliri ise %69.1 artarak 5.1 milyar doları geçti.  Alüminyum ihracatındaki bu önemli artışın en büyük bölümü AB ülkelerine yapılan ihracattaki güçlü artıştan kaynaklandı. Türkiye alüminyum sektörü, alüminyum mamul ve yarı mamul ürünlerinde gösterdiği güçlü büyümeyle paydaşlarıyla birlikte elli yıldır sürekli gelişen, üretim kapasitesini ve yeteneğini güçlendiren köklü bir sektör konumuna geldi. 2021’de Türkiye alüminyum sektöründe, pandeminin oluşturduğu olumsuz koşullara rağmen beklenen seviyede bir büyüme gerçekleşti.

The Grand Meeting of the Aluminium Industry at ALUS’10 and ALUEXPO Achieved a Great Success        

10th of the International Aluminium Symposium, biennially organized by TALSAD (Turkish Aluminium Industrialists Association), TUBITAK MRC (The Scientific and Technological Research Council of Turkey Marmara Research Center) and METEM (UCTEA Chamber of Metallurgical and Materials Engineers Training Center), was held at İstanbul Expo Center on March 3-4, 2022, concurrently with ALUEXPO 7. International Aluminium Technology, Machinery and Products Trade Fair.

Powered by OrdaSoft!