alexmach 02Alexmach Mühendislik Tasarım ve Teknolojik Kabiliyetini Artırarak İhracatta %50 Seviyesine Ulaşacak

Alexmach Mühendislik Genel Müdürü İlker DOĞRUYOL ile sektördeki kariyer yolculuğundan yola çıkarak firmanın kuruluş aşamasından bu yana geçtiği kritik noktalara değindiğimiz, sektördeki gelişmeleri masaya yatırdığımız bir röportaj gerçekleştirdik.

alexmach 03Röportajımıza başlarken bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

1975 İzmir doğumluyum. Eğitim hayatımın tümü Kütahya’da geçti. Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Üniversitede bitirme tezimi Alüminyum Magnezyum Alaşımları ve Uçucu Kül Kompozitleri konusunda yaptım. Üniversite bittikten hemen sonra askerlik görevimi tamamlayarak hemen iş hayatına atıldım. İş hayatına 2000 yılında alüminyum profil üretimi sektöründe Arslan Alüminyum firmasında şef olarak başladım. 11 yıl orta ve üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra yine sektör içerisinde birkaç alüminyum firmasında da yönetici görevlerinde bulundum. Bu firmalarda yıllarca yöneticilik yapmanın yanında birçok devlet desteklerinden faydalanabilmek için çeşitli projeler hazırladım ve hayata geçirdim. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Odalarında bilirkişi eksperliği, Türk Standartları Enstitüsü’nde sözleşmeli mühendis ve Halk Eğitim Merkezlerinde Eğitmenlik görevlerinde de bulundum. En son Saray Alüminyum firmasında Teknik Müdürlük görevi yaptıktan sonra Sistem Makina ve Endüstriyel Fırınlar firmasıyla ortak olarak Alexmach Mühendislik San. Ve Tic. A.Ş firmasını kurduk. Halen ortağı olduğum Alexmach firmasında Genel Müdürlük görevi yapmaktayım.

Firmanız hakkında bilgiler verebilir misiniz?

Alexmach Mühendislik, 19 yıllık tecrübe ve bilgi birikimi ile 2021 yılında alüminyum ekstrüzyon sektöründeki taşıma (aktarma) sistemleri ve bunların yardımcı ekipmanlarını üretmek amacıyla kurulmuştur. Üretilen sistemlerin tüm mühendislik çalışmaları kendi kadrosundaki deneyimli mühendislik ekibi ile yapılmaktadır. Üretim faaliyetlerine Karadeniz Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde başlayan Alexmach Mühendislik, Sistem Makina Endüstriyel Fırınlar firmasının grup şirketlerinden birisidir.

 

Yapacağımız projelerin kalitesi, ergonomik ve ekonomik yapısıyla rekabetçi yanımızı artırarak global piyasada ciddi oranda yer almak istiyoruz.

 

Firmanızın faaliyetleri ve ürün grupları hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamız genellikle alüminyum profil imalatı için gerekli olan ekstrüzyon hatlarındaki makinaları yapmaktadır. Örnek verecek olursak; billet fırçalama makinaları, billet sıcak kesim makinaları, ekstrüzyon presi sonrası soğutma üniteleri ve söndürme (quenching) makinaları, yine ekstrüzyon sonrası tekli ve ikili çekme (single ve double puller) makinaları ve hatları, profil taşıma ve aktarma konveyör ve masaları, doğrultma (germe) makinaları ve hatları, ebatlama testereleri, profil istifleme ve sepet istifleme sistemleri, ayrıca otomatik fabrika dağılım ve stoklama sistemlerinin imalat, montaj ve kurulumlarını gerçekleştirmektedir.

Ürünlerinizin başarısını garantileyecek rekabetçi avantajlarınız nelerdir?

Ürünlerimizde kullanılan malzeme, yardımcı makine ve ekipmanları TSE ve CE sertifikalıdır. Sektör liderleriyle çalışıp Avrupa standartlarında imalat yaparak elde ettiğimiz yüksek kalite, bize rekabet avantajı sağlıyor.

Çözüm ortaklarınızı seçerken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

Herhangi bir firma için yaptığı işin türü ne olursa olsun çözüm ortakları çok büyük önem arz etmektedir. Bizim firma olarak başlıca kriterlerimiz çalışacağımız çözüm ortaklarının projelerimize bakış açısı, profesyonel ve alanında tecrübeli olması, hızlı hareket kabiliyeti ve lojistik destekleridir.

İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Son 20 yılda Türkiye’den yapılan imalat sanayii ihracatının sektörel kompozisyonu değişirken, ihracatın yurtdışı katma değerinde de kayda değer bir artış görülmektedir. Türkiye’de imalat sanayinin zaman içinde küresel değer zincirlerine katılımının artması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de hangi sektörlerde ve küresel değer zincirlerinin hangi katmanlarında bu eklemlenmenin gerçekleştiğinin analiz edilmesi önem taşımaktadır. Bu bilgiler göz önünde bulundurularak tasarım ve teknolojik kabiliyetimizi artırarak ihracatta %40-50 seviyelerine gelebilmek hedefimizdir. Tabi ki dünyada bizim yaptığımız hat ve makinaları yapan ciddi rakiplerimiz bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili yapacağımız projelerin kalitesi, ergonomik ve ekonomik yapısıyla rekabetçi yanımızı artırarak global piyasada ciddi oranda yer almak istiyoruz.

2021 yılını sektörümüz ve firmanız açısından değerlendirir misiniz?

2021 yılında alüminyum sektörü özellikle Türkiye’de platin çağını yaşadı. Bu durumun birkaç yıl daha devam edeceğini öngörüyorum. Alüminyum imalatının yanında yatırımlar da hızla devam etmektedir. Avrupa’nın ve dünyanın pandemi sürecindeki Çin’e olan bakış açısı ve uyguladığı stratejilerden dolayı ülke olarak avantajlı hale geldiğimiz aşikâr. Çin’e karşı tutumlardan dolayı hızlı bir ivmeye ulaşan sektörümüzde geriye çekiliş, yani Çin’e dönüş başlasa bile şu anki durumda maksimum %70’ler seviyesine gerileyeceğini düşünüyorum. Yani önümüz açık. Bu durum ülkemiz, sektörümüz ve firmalarımız açısından çok büyük bir avantajdır.

alexmach 012022 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahseder misiniz?

2022 yılı hedeflerimiz, giderek artan ivmeyle büyüyen işlerimizi sürdürerek iç piyasadan ve yurtdışından aldığımız siparişleri zamanında teslim ederek müşteri memnuniyeti kapsamında referanslarımızı artırmaktır. Bunun yanı sıra bazı makine yatırımlarımız da olacak. 

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine, röportaj fırsatı sağladıkları için teşekkür ediyoruz.

Alexmach Engineering Will Reach %50 Level On Export By Increasing Design and Technological Capabilities

We conducted an interview with İlker DOĞRUYOL, General Manager of Alexmach Engineering based on his career journey in the sector, where we mentioned the critical points that the company has passed since its establishment and discussed the developments in the sector.

 

alexmach 04

Powered by OrdaSoft!