Ömer Faruk BAKANER: “2022’de Kalitemizi Koruyarak İhracatımızı ve İç Piyasaya Sağladığımız Hammadde Miktarını Artıracağız”

Alfa Metal CEO’su Ömer Faruk BAKANER ile sektörde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini ve bu yıla dair öngörülerini aldığımız, sektördeki arz- talep dengesine dikkat çektiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

alfa metal 1

Öncelikle bize biraz kendinizden ve firmanızdan bahsedebilir misiniz? Firmanızın yapılanması, faaliyetleri, ürün grupları, yıllık üretim kapasitesi ve yeni yatırım faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

Alfa Metal olarak uzun yıllardır ekstrüzyon sektörümüzün hammaddesi olan biyet üretimi yapmaktayız. Yıllık üretim kapasitemiz 120 bin ton civarındadır. Tabi bu üretim rakamları hammaddeye göre değişkenlik göstermektedir. Önümüzdeki sene talepten çok arz olacağı için başka sektörlere yatırımlarımızı kaydırmış bulunmaktayız.

Pandemi dönemiyle geçen son 2 yılda ne tür çalışmalar yürüttünüz? Bu dönem faaliyetlerinizde ne tür yenilikler gerçekleştirdiniz? 2022 hedefleriniz neler?

Geçen son iki yılımız çok verimli geçti. Üretimimizi artırmakla birlikte, ileri teknolojiye sahip makine teçhizatları ve yetiştirdiğimiz kalifiye personelimizle kalitemizi dünyaya kanıtladık.

Alüminyum sektörüne ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz? Pandemi sektöre nasıl bir hareket getirdi? Sektör 2021’de nasıl bir performans sergiledi?

Pandemi döneminin ilk üç ayı karantinalardan dolayı mecburen çok yavaş geçti. Eve kapandığımız bu dönemin ardından talep patlaması yaşandı. Talebin arzı geçmesiyle birlikte ticaret dengeleri daha önce görülmemiş şekilde değişmiş oldu. Değişen ticaret dengelerinde özellikle nakliye fiyatları da büyük rol oynadı. Bütün bu sebepler birikince ülkemizin yerli üretimi ihracata dayalı sağlıklı bir şekilde artmış oldu. Bu sene de kalitemizi koruyarak ihracatımızı ve iç piyasa sağladığımız hammadde miktarını artırmayı hedefliyoruz.

Döviz fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak giderek artan enerji maliyetleri alüminyum üretimini nasıl etkiledi?

Sadece dövize bağlı olmayan küresel bir yükseliş trendi var maalesef. Dünyadaki siyasi krizlerin de tetiklemesiyle enerji maliyetlerinde bu sene ciddi bir artış yaşadık. Arz talebi yeni yeni doymaya başladığı için etkilerini şu aşamada göremesek de ilerde maalesef talebi düşürecektir.

Ülkemizde LME deposu kurulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gayet makul ve olumlu buluyoruz. Alfa Metal olarak bu teklifi en başından beri dillendiren firmalardan biriyiz. LME deposu kullanımını sektörün alüminyum hammadde tedarikini güvence altına alacak adımlardan biri olarak görüyoruz. Ancak kurulacak LME deposunun sektöre aynı mesafede, tarafsız olması mutlaka korunmalıdır.

2022 için sektörde ne tür gelişmeler öngörüyorsunuz?

2022 sektörünün en az ilk 6 ayının 2021’in aynı döneminde olduğu gibi yüksek taleple geçeceğini düşünüyoruz. 2022 sonralarına doğru hammaddeye ulaşmak daha da kolaylaşacaktır. Ancak küresel siyasi gelişmeleri öngöremediğimizden, sonrası için tahmin yapmak zor.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Umarım yüksek talep önümüzdeki yıllarda da artarak devam eder ve sektörümüzde daha büyük yatırımlara kapı açar. Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Ömer Faruk BAKANER: “While maintaining Our Quality, We will further increase Our Export, and the Amount of Raw Materials We supply to the Domestic Market in 2022”

We interviewed with Alfa Metal’s CEO, Ömer Faruk BAKANER, throughout which we not only gained his assessments on the developments being experienced in the sector, and his predictions for this year, but also managed to point to the supply-demand balance in the sector.

Powered by OrdaSoft!