eksmakPandemiyi Fırsata Çeviren Eksmak Makine Profil Kalıp, 2022’de Global Adımlarını Hızlandıracak

Eksmak Makine Profil Kalıp kurucularından Caner TUTUĞ ile 2 yılda yükselen bir performans sergileyen firmalarının kuruluşu hakkında bilgiler edindiğimiz, 2022 hedeflerine ışık tuttuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

eksmak 74a

Firmanız hakkında bilgiler verebilir misiniz?

Firmamızı kardeşim Evcet TUTUĞ’un sektördeki bilgi birikimine dayanarak ve diğer kardeşlerimizin desteğini alarak 2020 yılının ocak ayında kurduk. Yaklaşık 1 yıl sonra da yine sektördeki tecrübe ve bilgisine güvendiğimiz Erdem YÜCEBOY’u şirketimize ortak alarak sektördeki 16 yıllık tecrübemizle hızlı bir yol aldık. Sektörün köklü firmalarında elde ettiğimiz deneyimi firmamıza kazandırdık. 290 metrekarelik imalat, 90 metrekarelik ofis alanı olmak üzere toplam 380 metrekarelik alanda, 15 personelimizle üretim gerçekleştiriyoruz. Kalıbın imalatı için gerekli olan en yeni teknolojilere sahip bir firmayız. Üretim aksımızda testereden, manuel ve CNC tornaya, 3 eksen işleme merkezleri, tel erezyonlar, dalma erezyonlar hassas tezgahlara varana kadar her türlü aşamasını kurguladığımız yeni sıfır bir tezgâh parkuruna sahibiz. Kalıbın tüm aşamalarını en yeni teknolojilerle donattık.

Ürünlerinizin başarısını garantileyecek rekabetçi avantajlarınız nelerdir?

Sektörde çelik kalitesi çok önemli. Çelikteki kalitemiz, tasarım ve işçilik kabiliyetimiz bize üstün bir rekabet avantajı getirdi. Sektöre ilk adım attığımız andan itibaren bu kriterler çerçevesinde faaliyetlerimizi yürüttük. Çelikte piyasanın en kalitelisini kullanıyoruz. Alman, İsveç çeliğini farklı tedarikçilerden temin ederek ham madde sıkıntısı oluşma riskini ortadan kaldırıyoruz. Tedarikçilerimizle kurduğumuz güçlü iş ilişkileri sayesinde faaliyetlerimize verimlilik kazandırıyoruz. İmalatın içinden gelen 3 ortağız. İmalatın her noktasını kapsayan köklü tecrübemizle şirketimize imalatçı bir yapı kazandırdık. Sektörde imalat tecrübesine sahip birçok kişinin bir arada olduğu bizden başka bir firma olduğunu sanmıyoruz. İmalata olan hakimiyetimizi Ar-Ge çalışmalarıyla destekleyerek 10 günde hazırlayabileceğimiz kalıbı, 3 günde tamamlayabiliyoruz. Tecrübemizin firmamıza getirdiği çeviklikle rekabette öne çıkıyoruz.

Çözüm ortaklarınızı seçerken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

20 yıllık tecrübemiz çözüm ortakları seçimlerimizde bize kılavuzluk ediyor. Piyasada çelik ve makine üretiminde köklü tecrübeye sahip firmalar, çözüm ortaklarımız arasında yer alıyor. Sektörde yıllardır başarısını kanıtlamış firmalarla yolumuza devam ediyoruz.

eksmak 74b

Pandemi dönemindeki çalışmalarınız nelerdir? Pandemi faaliyetlerinizde ne tür değişimlere sebep oldu?

Pandemide alüminyum sektöründe yaşanan talep artışı kalıp ihtiyacını da artırdı. Biz de bu talep patlamasını büyük bir fırsata dönüştürmeyi başardık. Sanayici kimliğimizle pandeminin yarattığı fırsatı görerek hızlı aksiyon alabildik ve yeni kurulan bir firma olarak çok hızlı bir performans sergiledik. Hızla artan siparişlerle işimize verimlilik ve sürdürülebilirlik getirdik. Kurulduğumuz ilk yıl pandemi nedeniyle müşterilerimizle fiziksel olarak bir araya gelememenin sıkıntılarını yaşadık. Ancak bu süreci tecrübemiz sayesinde kısa sürede aşmayı başardık.

İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Üretimimizin yüzde 15’ini İran, Irak gibi Orta Doğu coğrafyasının yanı sıra Rusya, Ukrayna, Türki Cumhuriyetler’e gerçekleştiriyoruz.

2022 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahsedebilir misiniz?

Kurulduğumuz tarihte üst segmentte başarılı bir firma olmayı hedefleyerek yola çıkmıştık. 2 yıl gibi kısa sürede çok önemli kilometre taşlarından geçtik. Bugün kalıp sayımızı 150- 200 sınırına ulaştırdık. 2022 yılında ihracat oranımızı yüzde 60’a, kalıp sayımızı 500- 600’lere çıkararak global adımlarımızı hızlandırmayı planlıyoruz. Hedefimiz her koşulda piyasanın önünde gidebilmek ve ihracatta hedef pazarlarımızı genişletmek. Artık Orta Doğu ve Rusya pazarları elimizde. Bugün Finlandiya’ya bile kalıp gönderiyoruz. Avrupa ve Amerika pazarlarına odaklanmak için yeterli tecrübeye sahibiz.

eksmak 74c

Sektörün sorunları neler? Bu sorunların çözümü noktasındaki beklentilerinizi alabilir miyiz?

Fiyatlarımızı sabitleyemiyoruz. Bazı firmalar ürünlerini yüzde 30 daha düşük fiyatlarla piyasaya sunuyor. Hepimiz aynı materyalleri kullanarak aynı ürünü üretiyoruz. Ancak piyasada çok büyük fiyat farklılıkları söz konusu. Bu sorunu ortadan kaldırabilmek için üreticilerin bir araya gelerek sorunun çözümü noktasında sinerji oluşturması lazım. Bu sorunun çözümü noktasında tüm kalıpçıları harekete geçmeye davet ediyoruz.

Öte yandan sektörde artık ustalar yetişmiyor. Dolayısıyla nitelikli çalışan ihtiyacı artıyor. Bu konuda mesleki eğitimler verildiğinde yeni ustalar yetişebilir. Tecrübeli ustalarımızı bir araya getirerek onların önderliğinde yeni nesle eğitimler verebiliriz. Bu ihtiyacı giderebilmek için fiziksel ya da online eğitim seçenekleri geliştirilebilir.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Ortaklarımızla daha önce çalıştığımız Ekstek XP firmasının sahibi Celal KARACA ve o dönem firmada görev alan Mehmet Ali TAŞ bugünlere ulaşmamıza büyük katkılar sağladı. Sizin aracılığınızla kendilerine bir kez daha şükranlarımızı iletiyoruz. Win&ARTProje - ALU&Art dergilerine desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Having turned the Pandemic into an Opportunity Eksmak Makine Profil Kalıp shall Thereupon Accelerated Its Global Tempo in 2022

We interviewed with Caner TUTUĞ, among the incorporators of Eksmak Makine Profil Kalıp, in which we have not only gained information regarding the incorporation of their company that has been displaying an ever-increasing performance for the last 2 years, but also shed light onto their targets for 2022.

Powered by OrdaSoft!