zaha hadid Kavislerin Kraliçesi, Mimarlığa Yön Veren Kadın: Zaha HADİD

Kendine has tarzı, karakteristik özellikleriyle ve mimarlığa getirdiği yeni heyecan ile bir tasarım ikonu haline gelen Zaha HADİD, yaşamı süresince imza attığı eserlerle mimarlığa yön verdi.

Biz de bu sayımızda onun hayatını ve olağanüstü zekasıyla şekillendirdiği çok önemli eserlerini sizlerle paylaşmak istedik…

 

 

 

zaha hadid 85

Projeleri mimarlık okullarında ders olarak okutulan, mimaride erkeklerin hegemonyasına son veren ve mesleğin tutucu kurallarını ortadan kaldıran Zaha HADİD, 31 Ekim 1950’de Irak’ın Bağdat kentinde doğdu. Küçük yaşlarda çizime ve sanata yöneldi. İşe kişisel eşyalarını kendisi tasarlayarak başladı. Çizim defterini yanından hiç ayırmamasıyla bilinen HADİD, İsviçre ve İngiltere’de eğitiminin ilk aşamalarını tamamladı. İlk olarak Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde matematik öğrenimini tamamladı. 1972 yılında ise, mimarlık eğitimi almak için İngiltere’deki AA School of Architecture’a gitti. Dünyanın en iyi mimarlık okullarından biri olarak gösterilen Architectural Association’daki başarısı ve yeteneği öğretmenlerinin gözünden kaçmadı. Onun başarısının ve tarzının en önemli sebeplerinden kuşkusuz matematik ve mimarlık gibi iki sanatı öğrenip sentezlemesi oldu. Malevich Tektoniği ismiyle tasarladığı 4. sınıf projesi bu sentezin bir temsilcisi.

Hong Kong’taki Kulüp Tasarımı Yarışması Hayatını Değiştirdi

Mimarlık diplomasını 1977 yılında alan HADİD, öğretmenleriyle bir mimarlık ofisinde çalışmaya başladı. 1980 yılında ise Zaha HADİD Architects adıyla kendi ofisini kuran mimar, bu ofisi tam bir mimarlık stüdyosuna çevirdi ve gerçek bir okul ortamı sağladı. Mimarın hayatını değiştiren olaylardan biri de Hong Kong’ta kulüp tasarımı yarışmasını kazanması oldu. Projesi hayata geçirilmemesine rağmen, HADİD’in tanınmasını sağladı. 1993’ te inşa edilen Vitra Yangın İstasyonu Zaha HADİD’ in somut dünyada gerçeklik kazanan ilk projesiydi. Brüt beton kullanılan proje, keskin hatlarıyla oldukça ilgi çekici bir tasarıma sahip. İstasyon, HADİD’in öncülerinden biri olduğu yapısökümcülük akımının da etkilerinin görüldüğü bir eser aynı zamanda.

Mimari Yaklaşımlara İlham Olmayı Sürdürüyor

Zaha HADİD parametrik tasarım ile tasarladığı projelerinde daima doğadan ilham alarak, mimarlıkta adeta kendi yolunu çizdi. Çizdiği bu yolda ilerlerken, sadece mimarlık çevrelerinden değil, aynı zamanda birçok alandan insanın takdirini kazandı. Bu da onun 2008 yılında Forbes Dergisi’ de en güçlü 100 kadın listesine girmesini sağladı. Hayatı bunun gibi başarılarla dolu olan HADİD; 2004’te mimarlık alanındaki en önemli ödül olarak bilinen Pritzker Mimarlık Ödülünü alan ilk kadın mimar olarak da tarihe geçti. 2016’ da kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Zaha HADİD, imzasını taşıyan projeleriyle geleceğin mimari yaklaşımlarına ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

En Önemli Zaha HADİD Eserleri

1. Vitra Yangın İstasyonu

2. MAXXI Müzesi

3. BMW Genel Merkez Binası

4. Haydar Aliyev Kültür Merkezi

5. Tokyo Olimpiyat Stadı

6. Londra Su Sporları Merkezi

7. Galaxy SOHO

8. Phaeno Bilim Merkezi

9. Guangzhou Opera Binası

10. Riverside Müzesi

Queen of the Curves, the Woman that steers the Direction of Architecture: Zaha HADID

Having become a design icon, thanks to her unique style, characteristic features, as well as to the new thrill she has brought in architecture, Zaha HADİD has steered the direction of architecture with the works she created throughout her life. We therefore would like to share with you her life, and the major works of hers shaped by her brilliant mind in this issue

Powered by OrdaSoft!