oka 01bOnur KARADENİZ: “Pandemi ve İklim Krizi Nedeniyle Konutlarda Doğaya Dönüş Yaşanıyor

Pandemi sürecinde mimari ve iç mimari tasarımların değişen yaşam alışkanlıklarıyla farklı yorumlar kazanmaya başladığına dikkat çeken Onur Karadeniz Architects Kurucusu Mimar Onur KARADENİZ, “Pandemi, şehirleşme olgusu için bir dönüm noktası oldu. Konutta doğaya dönüş başladı” dedi.

 

 

oka onur karadeniz

 

 

Farklı yapı tipolojilerinde çok sayıda projeye imza atan Onur Karadeniz Architects Kurucusu Mimar Onur KARADENİZ, pandemi sonucunda değişen yaşam alışkanlıkları ve bunun mimari ve iç mimari tasarıma yansımasını analiz etti ve karşılaşacağımız yeni trendleri açıkladı. Bodrum ve Urla gibi şehir-kasaba arakesitinde yer alan yerleşimlere olan ilginin artmaya başladığını belirten Onur KARADENİZ, önümüzdeki beş yıl içerisinde iklim krizinin daha dramatik sonuçlarıyla karşılaşacağımızı, bu nedenle yaşanan değişimin bir trend olmadığını belirtti.

Müstakil Evlere Talep Artıyor

Bu trendi, geç kalınmış bir “suburbanization” olarak değerlendirmek gerektiğini aktaran Onur KARADENİZ, bu değişimin Bodrum, Urla ve diğer Ege-Akdeniz yazlık yerleşim alanlarının ne kadar plansız bir şekilde yapılaştığını görmemiz ve bu yerleşim yerlerini düzeltmek ve güzelleştirmek adına bir adım atabilmemiz için de vesile olacağı söyledi. Onur KARADENİZ, “Aile ile bir arada olmayı mümkün kılan müstakil evlere olan ilgi ise daha yavaş tüketim ve yaşama geçme isteğiyle orantılı olarak artıyor” dedi.

Trend Yükselerek Sürecek

Müstakil eve yerleşme eğiliminin sadece Türkiye’de değil dünyada da arttığını ifade eden Onur KARADENİZ, “New York’ta çoğu kişi şehre yeniden yerleşirken bile Upstate, Brooklyn ve Jersey gibi şehrin etrafında konumlanan daha bol ağaçlı bölgeleri tercih ediyor. Pandemiyi aynı zamanda iklim krizinin bir parçası olarak değerlendirmekte fayda var. Bu trend yükselerek devam edecek” dedi.

Farklı Kriterler Devreye Girdi

Onur KARADENİZ konuya ilişkin şu tespitlerde bulundu: “Güncel konut projelerinde dikkat ettiğim en önemli kriter, salon kullanımı. Salondaki masanın büyüklüğü, malzemesi, ölçüleri; oturma grubunun kullanım şekli, büyüklüğü; televizyonun yerleşim biçimi gibi konular daha da önem kazanmakta. Evde geçirilen zamanın artması, müşterilerin masaya olan taleplerini artırmakla birlikte çevrelerinde daha sakin ve yalın renk ve malzemeleri tercih etmeye başladılar. Bu bilinçaltında bir bakıma ofis ortamlarını ev mekanlarına yansıtmaları ile ilgili. Evdeki yapay aydınlatmanın bile daha lüks ve şık olmaktan çok kişisel kullanımının düşünülmeye başlanmasının biz mimarlar için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte müşterilerden gelen talepler doğrultusunda, ev projelerinde ses altyapısı gibi kriterler de önem kazanmaya başladı.”

 

Onur KARADENİZ: “Due to the Pandemic and Climate Crisis, People Return to Nature in Residences”

Architect Onur KARADENİZ, the founder of Onur Karadeniz Architects, noted that during the pandemic, architectural and interior architectural designs have begun to acquire different interpretations and said “the pandemic has been a milestone for urbanization. People have begun to return to nature in residences.”

oka 01

Powered by OrdaSoft!