erol metinÇevreci Trend, Dünyada Alüminyumun Yıldızını Parlatıyor

Dünyanın önemli yarı mamul tedarikçilerinden biri olan Türkiye alüminyum sanayi, üretim ve ihracatta çıta yükseltiyor. Alüminyum sonsuz kez dönüştürülebilen, bu yapısı ile çevreci trende çok uyan bir ürün ve yıldızı her geçen gün parlıyor.

Firma Sayısı 756’ya Ulaştı

Türkiye’deki üreticiler ise Avrupa’nın en yüksek seviyesine ulaşan kapasiteleri ile global rekabette giderek güç kazanıyor. Global pazarda uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir ürünlere dönük talebin artması, Türkiye’deki üreticileri harekete geçirmiş durumda. İhracatta yaşanan ve beklenen artış, üretimdeki hareketliliğin göstergesi olarak kabul edilirken son verilere göre 5 yıl içinde sektördeki firma sayısı yüzde 26,4 artışla 756’ya ulaştı.

Bir önceki yıla göre 2022 yılında yüzde 29,6 artışla 6,7 milyar dolarlık ihracat geliri elde eden sektörde bu yılki beklenti ise 7,5 milyar dolar. Son yıllarda sürdürülebilir ve döngüsel ekonomilere çok daha fazla öncelik verilmeye başlandığını hatırlatan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Genel Sekreteri Dr. Erol METİN, “Alüminyum yüzde 100 geri dönüştürülebilme özelliği ile bu gereksinimleri fazlasıyla karşılayan bir metal” dedi.

Türkiye, Dünya Alüminyum Pazarının Tedarikçisi

Türkiye alüminyum sektörünün geçen yıl 2,4 milyon ton seviyesinde hammadde ithalatı gerçekleştirdiğini bildiren Dr. Erol METİN, şu bilgileri verdi: “Bu üretimin 1,39 milyon tonunu başta Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD olmak üzere toplamda 190 ülkenin pazarlarına sunarak, bir önceki yıla göre döviz bazında yüzde 29,6 büyüme ile 6,7 milyar dolar ihracat geliri elde ettik.” Dr. Erol METİN, Türkiye alüminyum sektörünün, gelişen üretim teknolojileri ve yeteneğiyle AB ile ABD başta olmak üzere dünya alüminyum pazarının yarı mamul gruplarında önemli bir tedarikçisi olduğunu söyledi.

2022 İhracatı 6,7 Milyar Dolar

Dr. Erol METİN, sektörün dış ticaret verilerini şöyle değerlendirdi: “2022 yılında Türkiye’nin alüminyum sektörü ihracatı döviz bazında yüzde 29,6 artışla 6,7 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl en fazla ihracatı 2,38 milyar dolar alüminyum çubuklar ve profiller, 1,26 milyar dolar ile alüminyumdan saclar, levhalar ve 729 milyon dolar ile işlenmemiş alüminyum ürün gruplarında gerçekleştirdik.”

İhracatın Yüzde 63,6’sı AB’ye Gidiyor

Türkiye’nin mamul ve yarı mamul üretiminde önemli aşamalar kaydederek Avrupa ve Avrasya coğrafyasının önemli bir üretim merkezi konumuna geldiğini ifade eden Dr. Erol METİN, 2022 yılında ihracatın değer olarak yüzde 63,6’sı, miktar olarak ise yüzde 64,3’ünün AB ülkelerine yapıldığını aktardı.

Almanya, ABD, İtalya, Yunanistan ve Polonya İlk 5’te

İlk beş sırayı Almanya, ABD, İtalya, Yunanistan ve Polonya gibi gelişmiş ekonomiler olarak açıklayan Dr. Erol METİN, “Son 10 yıl içindeki ihracatımızın ülkelere göre dağılımı incelendiğinde alüminyum sektörünün ihracatının giderek daha geniş coğrafyalara yayıldığı görülüyor. Türkiye alüminyum ürünleri ihracatının miktar olarak yüzde 15,4’ü, değer olarak ise yüzde 16,9’u Almanya’ya yapıldı” dedi. Türkiye alüminyum sanayiinin dünyada yaşanan sürdürülebilirlik politikalarına ‘en yüksek düzeyde’ uyum sağlamasını kaçınılmaz olarak değerlendiren Dr. Erol METİN, “Bu, gelecek yatırımlar ve bu yatırımlara dair fizibilite çalışmalarında hayati önem taşıyor” dedi.

Türkiye Dünyada Güçlü Pozisyonda

Dr. Erol METİN, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, bir alüminyum tedarikçisi olarak dünyada güçlü bir pozisyon elde etti ancak bu hızlı gelişme içerisinde yer alan KOBİ’lerimiz, Avrupa’nın sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve karbonsuzlaşmada aldığı kararlara ve oluşturduğu politikalara yetişmekte zorluk yaşıyor. Sektörde izlenen politikaların, en önemli ihracat pazarımız olan Avrupa’nın politikalarıyla paralel olması kritik bir öneme sahip.”

Sektörün Üretim Ağı Geniş

756 işletmenin bulunduğu Türkiye alüminyum sektörü, üretilen veya ithal edilen külçe döküm ve dökme, biçimlendirme, haddeleme, çekme ve dövme işlemlerine tabi tutarak mal üreten ve hurda alüminyum veya külçeleri çeşitli yöntemlerle alaşımlandırarak, uç ürünlere kadar işleyen kuruluşları kapsıyor.

dr erol metin

Powered by OrdaSoft!