Alüminyum Sektörünün Büyük Buluşması ALUS’11 ve ALUEXPO Bu Yıl da Büyük Bir Başarı Elde Etti

TALSAD, TÜBİTAK MAM ve METEM iş birliğiyle her iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Alüminyum Sempozyumu’nun 11.’cisi 12-14 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde ALUEXPO,

8. Uluslararası Alüminyum Teknolojisi, Makine ve Ürünleri İhtisas Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

 

 

 

ALUS’11, 11. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu uluslararası düzeyde yoğun bir ilgi ve katılımla büyük bir başarıya imza attı. Yerli ve yabancı 602 dinleyici, 105 bildiri başvurusundan kabul olan 89 bildiri ile yayınlanan Sempozyum Bildiri Kitabı ve 58 sözlü sunum ile ALUS’11 bu sene de rekor kırmaya devam etti.

İlki 1993 yılında Seydişehir’de düzenlenen ve her iki yılda bir tekrarlanan Alüminyum Sempozyumu, Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen ALUEXPO Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. 2019 yılında dokuzuncusu düzenlenen sempozyum, ilk defa uluslararası formata geçti ve Türkiye’nin ve yakın coğrafyamızın en önemli alüminyum endüstri etkinliği haline dönüştü. 

Uluslararası Bilim Kurulu’nun Yönetiminde Geliştirildi

ALUS’11 geçmiş yıllardan daha da güçlü olacak şekilde Uluslararası Bilim Kurulu’nun yönetiminde geliştirildi ve özellikle uluslararası etkinliğini daha da artıracak şekilde iletişim çalışmaları sürdürüldü. Sempozyum, dünya alüminyum pazarındaki gelişmeleri, sektördeki ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlardaki yeni gelişmeleri ve sonsuz kez geri dönüştürülebilen alüminyumun sürdürülebilirlik açısından önemini irdelerken Türkiye’nin alüminyum dünyasındaki yeri ve geleceği için yeni bir vizyon yarattı. 

Alüminyum sektörünün tüm oyuncularını geniş bir platformda bir araya getiren bu önemli uluslararası etkinlik, sektörün önde gelen tüm şirketleri için çok önemli bir tanıtım ve iletişim fırsatını da oluşturma hedefine ulaştı. Yine bir önceki sempozyumun başarı rekorunu kıran ALUS’11 bu sene 11 Alüminyum, 11 Gümüş, 13 Bronz ve 1 Teknoloji olmak üzere toplam 36 sponsorunun verdiği çok değerli desteklerle gerçekleştirildi.

Ticaret Bakan Yardımcısı GÜRCAN Türkiye Alüminyum Sektörünün Önemine Dikkat Çekti

12 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen ALUS’11 ve ALUEXPO ortak Açılış Törenine katılan T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut GÜRCAN yaptığı konuşmada, “Küresel ekonomik zorluklara rağmen son dönemde ülke ekonomimizde ihracat itici güç olmuştur. Alüminyum sektörü bu başarıda önemli bir paya sahiptir. 2022’de 36,1 milyar dolar olan ihracat seviyemiz 7 kat artarak 254,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Dünya ihracatından aldığımız pay yüzde 0,5’ten yüzde 1,2’ye ulaştı. Yıl sonunda geçtiğimiz yılın üzerinde bir ihracat rakamına ulaşma noktasında kararlıyız. Pek çok sektörde ara malı ve girdi olarak kullanılan alüminyum giderek önem kazanmaktadır. 2016’da 2,2 milyar dolar olan sektör ihracatı, 2022’de 6,7 milyar dolara yükselmiştir. Kısa süre önce ilan edilen Orta Vadeli Program kapsamında daha üretken ve verimli ekonomiye geçiş için, alüminyum ihracatı kritik öneme sahip. Katma değer, inovasyon, ileri teknoloji ve markalaşma giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Ülkemizi daha güçlü konuma taşımak için küresel gelişmelere uyum sağlamalıyız. Sürdürülebilirlik, Yeşil Mutabakat’a uyum ve dijitalleşme sektörün önemli gündem maddeleridir” dedi. 

Dünya Alüminyum Talebi 2050’de 330 Milyon Tona Ulaşacak

Fuarın açılışında konuşma yapan TALSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali KİBAR, Türkiye alüminyum sektörünün, alüminyum mamul ve yarı mamul ürünlerinde gösterdiği güçlü büyümeyle paydaşlarıyla birlikte 50 yıldır sürekli gelişen, üretim kapasitesini ve yeteneğini güçlendiren köklü bir sektör konumuna geldiğine dikkat çekti. Dünya alüminyum talebinin 2021 yılında 101 milyon ton olarak gerçekleştiğini; bu talebin özellikle “yeşil ekonomi”nin getireceği güçlü talep artışı ile 2050 yılında 240 milyon tonu aşması, hatta daha güçlü pazar değişimleri üzerinden yapılan öngörülere göre 330 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirten Ali KİBAR, küresel iklim değişikliği politikalarına uyum açısından geri dönüşüm kaynaklı alüminyum üretiminin de büyük ölçüde artacağının altını çizdi.

talsad 85a

Ali KİBAR: “50 Yıldır Ülkemiz Alüminyum Sektörünün Gelişmesi İçin Çalışıyoruz”

Ali KİBAR, sözlerine şöyle devam etti: “Alüminyum sektörümüz açısından büyük önem taşıyan ‘Sınırda karbon düzenleme mekanizması’nın pilot sektörlerinden biri olarak, 1 Ekim 2023 itibariyle başlayan raporlama döneminin de öneminden bahsetmek isterim. TALSAD olarak bu sürecin sektörümüze getireceği fayda ve tehditler üzerinde uzun süredir çalışmalar yapmakta, hatta bu konu özelinde sektörümüze en büyük değeri katacak olan; İstanbul Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirdiğimiz “İstanbul Alüminyum Sektörünün AB Yeşil Mutabakat Politikalarına Uyumu için Sürdürülebilirlik ve Sertifikasyon Merkezi” adlı projemizin çok kısa bir süre önce tamamlandığını belirtmek isterim. TALSAD Yönetim Kurulu olarak projemizin ve bu kritik dönemin başlangıcının ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinçle derneğimizin çalışmalarının geliştirilerek devam edecek. TALSAD olarak 50 yıldır ülkemiz alüminyum sektörünün gelişmesi, büyümesi ve dünya alüminyum piyasasında önemli bir oyuncu olabilmesi için çalışıyoruz. Bu yolculuğumuzda ALUEXPO Fuarı büyük önem taşıyor.”

Sempozyum Uluslararası Saygın Bir Kimliğe Kavuştu

Sempozyumun Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Göksal GÜNGÖR, sempozyumun uluslararası saygın bir kimliğe kavuşarak dünyanın en saygın sektör platformlarından biri haline geldiğini belirtti. Dr. Göksal GÜNGÖR, “Sempozyum kapsamında endüstriye yön verecek bilimsel ve teknolojik gelişmeleri uluslararası bir ortamda paylaşmanın yanı sıra ülkemizin alüminyum dünyasındaki yeri ve geleceği için bir vizyon oluşturmayı hedefliyoruz. Bu yıl bilim kurulumuzun titiz çalışmalarıyla kabul edilen 89 bildiriden sempozyum boyunca 58’i sözlü, 31’i poster sunum olarak gerçekleştirilecek. Sayı ve içerik olarak yüksek bir katılım gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Sözlerine sempozyumun gerçekleştirilmesine katkı sağlayan çok değerli kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek devam eden Dr. Göksal GÜNGÖR, “Sempozyumumuz uluslararası kimliğine ve içeriğinin zenginleşmesinde konuşmacılarımızın ve sponsorlarımızın olduğu gibi, destekleyen kuruluşlarımızın önemli payı mevcuttur. Bu sene bu konuda da önemli bir gelişim kaydedilmiş, destekleyen kuruluşlar arasında dünya ve Avrupa alüminyum sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşları da yer almıştır. European Aluminium (Avrupa Alüminyum Birliği), IAI (Uluslararası Alüminyum Enstitüsü), EAFA (Avrupa Alüminyum Folyo Birliği), ASI (Aluminium Stewardship Initiative), Aluminium International Today, Tüdoksad (Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği), AYİD (Alüminyum Yüzey İşlem Derneği), ALU&Art ve ALUTEAM sempozyumumuza destekleyen kuruluşlar olarak çok değerli bir katkı sağladığını söylemem mümkün olacaktır” dedi.

ALUS’11 Dijitalleşti

Ana temalarından biri sürdürülebilirlik olan ALUS’11, bu yıl ilk defa olarak dijitalleşerek yeni uygulamasıyla katılımcılarına tüm bildirileri ve sempozyum sunumlarını online olarak takip edebilecekleri, ilgilendikleri sunumları takvimlerine aktarabilecekleri ve kartvizit kullanmak yerine oluşturdukları profil sayesinde kolayca iletişim kurabilecekleri yeni platformunun sağladığı kolaylıkları sundu.

ALUS ve ALUEXPO Ortak Açılış Kokteylinde Ödül Töreni de Gerçekleştirildi

Açılış Kokteylinde, alüminyumun ve alüminyum içeren atıkların geri dönüşüm teknolojilerinin, sürdürülebilirlik ve çevre etkilerinin teknoloji, envanter ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesini konu alan yenilikçi proje ve fikirlerin desteklenmesi amacı ile akademisyenlerin, profesyonellerin, sivil toplum kuruluşlarının ve şirketlerin başvurusuna açık bir proje yarışması olarak TALSAD tarafından ilki 2021 yılında gerçekleştirilen “Geri Dönüşümün Parçası Ol” adlı proje yarışmasının ikincisinin de ödül töreni gerçekleştirildi.

Ödüle Hak Kazananlara ve Proje Sponsorlarına Plaketleri Takdim Edildi

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ÇEVKO Vakfı tarafından desteklenen proje yarışmasının Yürütme Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA’nın geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi konularında alüminyumun önem ve değerine dikkat çeken konuşmasından sonra gerçekleştirilen ödül töreninde ödüle hak kazanan proje sahipleri ve etkinlik sponsorlarına plaket takdimi yapıldı.  Proje Yarışması birincilik ödülü sahibi Hasan GÜNEY, ikincilik ödülü sahibi Aysel PİLAV ve üçüncülük ödülü sahibi Özlem KIRMIZI’ya plaketleri TALSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali KİBAR ve Proje Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA tarafından takdim edildi.

Proje Ana Sponsoru Şahinler Metal San. ve Tic. A.Ş., birincilik ödülü sponsoru Arslan Alüminyum A.Ş., ikincilik ödülü sponsoru Deniz Metal Döküm San. Tic. Ltd. Şti. ve proje destek sponsorları Genç Kayalar Metal Geri Dönüşüm Hurdacılık San. Tic. Ltd. Şti. ile PMS Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.’ye plaketleri TALSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali KİBAR, TALSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk KAYABAŞI ve Proje Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA tarafından takdim edildi. Proje destek sponsorları olan Alfa Metal Alüminyum San. Tic. A.Ş., Genç Kayalar Metal Geri Dönüşüm Hurdacılık San. Tic. Ltd Şti., Rusal Gmbv Türkiye İrtibat Bürosu ve Yükseller Metal İletişim San. ve Tic. A.Ş.’ye ise plaketleri TALSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk KAYABAŞI ve Proje Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA tarafından verildi.

The Great Meeting of the Aluminium Industry, ALUS’11 and ALUEXPO Achieved a Huge Success This Year Again      

The 11th International Aluminium Symposium, which is organized biennially by TALSAD (Turkish Aluminium Industrialists Association) with the cooperation of TÜBİTAK MAM (TÜBİTAK Marmara Research Center) and METEM (UCTEA Chamber of Metallurgical and Materials Engineers Training Center), was held at the Istanbul Expo Center on 12-14 October 2023, simultaneously with ALUEXPO, the 8th International Aluminium Technology, Machinery and Products Specialized Fair.

 

Powered by OrdaSoft!