zaha hadid 75Zaha HADİD’in Son Projesi Irak Merkez Bankası’na Türk Kalıp Mühendisliği Gücü

“Kavislerin Kraliçesi” olarak mimarlık tarihine adını yazdıran Zaha HADİD’in son projesi Irak merkez Bankası, Türk kalıp mühendisliği çözümleriyle yükseliyor. Projenin kalıp ve kalıp mühendisliği çözümleri Doka Türkiye tarafından sağlanıyor.

 

 

 

zaha hadid 75a

2016 yılında hayata veda eden dünyaca ünlü mimar Zaha HADİD’in imzasını taşıyan ve Ortadoğu’nun en büyük projelerinden biri olan Irak Merkez Bankası Projesi’nin kalıp ve kalıp mühendisliği çözümleri Türkiye’ye emanet. Tamamlandığında dünyadaki mimari başyapıtlar arasında yerini alacak olan bina Türkiye’nin bayrağını dünyada dalgalandıracak. Zaha HADİD tasarımını hayata geçirmek için, gerekli kalıp mühendisliği çözümlerini üretmek üzere Doka Türkiye görevlendirildi. Yenilikçi bir anlayışla tasarlanan Irak Merkez Bankası binası, alışılmadık mimari ayrıntıları nedeniyle özel mühendislik çözümleri gerektiren zorlu bir proje olarak tanımlanıyor.

Sağlamlık, İstikrar, Kararlılık ve Sürdürülebilirlik Kavramlarını Temsilcisi

Bağdat’taki Dicle nehrinin dik kıyılarında yükselen Irak Merkez Bankası’nın yeni binası, ünlü mimar tarafından kurumun kalbindeki değerler olan sağlamlık, istikrar, kararlılık ve sürdürülebilirlik kavramlarını temsil edecek şekilde tasarlandı. Projenin fark yaratan karakteristik özellikleri farklı bir kalıp yapısı gerektirdi. Dünyada çok sayıda imza projede yer alarak bu alandaki yetkinliğini ispatlayan Doka Türkiye, Ar-Ge ve inovasyon gücüyle bu dev projeye özel çözümler geliştirmesi için tercih edildi.

170 Metrelik Kulesi 2011’de Oluşturuldu

Projenin daha yüksekteki katlardan ışığın sürekli gelmesine izin veren yapısal bir dış iskelete teğet olacak şekilde geniş orta katlardan dar zemine doğru azalan çizimi, ilk defa 2011 yılında ortaya çıkan 170 metrelik kulesi içinde kapsadığı mekanı çoğaltmak için tasarlandı. Dicle nehrinin önemine ve ülke ticaretinin şekillenmesindeki rolüne sürekli bir referansla, banka binasının podyum seviyesi, nehirden yansıyan ışığı taklit eden, değişen dış iskeletle ışığın iç mekanlarda parıldamasına izin vererek sert ve yumuşak peyzajları birleştiriyor.

Projeye Özel Kalıp Yapısı Üretildi

Yenilikçi bir anlayışla tasarlanan Irak Merkez Bankası Binası, alışılmadık mimari ayrıntıları nedeniyle özel mühendislik çözümleri gerektiren oldukça zorlu bir proje olarak tanımlanıyor. Projenin bu özellikleri nedeniyle farklı bir kalıp yapısını gerektirdiğinin altını çizen Doka Türkiye Genel Müdürü Ender ÖZATAY, “Dünyada pek çok imza projede yer alarak bu konudaki yetkinliğini ispatlamış olan Doka, bu dev projeye özel çözümler geliştirmesi için tercih edildi. Bu önemli projede yer almaktan gurur duyuyoruz” dedi. ÖZATAY, proje için yaptıkları çalışmaları şu sözlerle anlattı: Dünyanın en zor betonarme yapılarından biri şeklinde de yorumlanan, 93 bin 552 metrekare toplam alanlı projede, Doka ekibine taşıyıcı yapının çok yönlülüğü nedeniyle buna özel bir çözüm üretme görevi verildi. Biz de bu binanın yapısına özel yeni bir tırmanır kalıp tasarlayarak ürettik. Bir BIM tasarımından başlayarak, eğimli, dönen yapının değişken yükseklik ve şekilleriyle çalışmaya imkan sağlayan, dış duvarlar için özel olarak yapılmış ve 3D ortamında üretilmiş bir kalıp yüzeyi yarattık.”

Zaha HADİD’in Ölmeden Önceki Son Eseri

Irak Merkez Bankası, tasarımları ses getiren ve mimari başyapıtlar olarak kabul edilen Irak asıllı Britanya vatandaşı ünlü mimar Zaha HADİD’in son çalışması olarak biliniyor. Projenin resmi olarak 2012 yılında, Londra Victoria & Albert Müzesi’nde yapılan tanıtımında konuşan Zaha HADİD, düşüncelerini şu sözlerle ifade etmişti: “Irak Merkez Bankası için yeni yönetim merkezi tasarlamam istendiğinde derinden şükran duydum. Irak’ta doğdum ve hala kendimi Irak’a çok yakın hissediyorum. Böylesine ulusal öneme sahip bir tasarımda Irak’ta çalışmayı bir ayrıcalık olarak görüyorum.”

Contribution of the Power of Turkish Mold Engineering to Zaha Hadid’s Last Project, Central Bank of Iraq

The last project of Zaha Hadid, who has made her mark in the history of architecture as the “Queen of the Curves”, namely the Central Bank of Iraq, has been rising up with the solutions from Turkish mold engineering. Molds and mold engineering solutions of the project are provided by Doka Turkey.

Powered by OrdaSoft!