İşin Kadını Erkeği Olmaz

Toplum olarak yaptığımız en güzel şey eleştirmek. Hep şikâyet ederken, sorunları çözmek değil maalesef! Bu yazıda hemen her sektörde yaşanan çalıştıracak personel bulunamadığı şikâyeti, iş beğenmemek var.

İşverenler söylemlerinde eskiden diye söze başladıklarında çıraklık müessesinin yok olmasını ve buna sebep olan 4 + 4 + 4 sistemiyle okulların yeni düzenlemeyle belli bir yaşa gelen gençlerin çıraklık yapamadığı, doğal olarak personel açığı olduğu söyleniyor. Çalışma hayatında özellikle bazı sektörlerde çalışmak istenmediği, daha kolay işler tercih edildiği belirtiliyor.

Köylerde çoban, şehirlerde küçük ölçekli esnaflardan büyük sanayicilere kadar şikâyet hep aynı. Yeni öğretim sistemine geçilmesiyle her yer çıraklarla dolar biz de bu sorunu yaşamazdık diye düşünüyorlar. İşçi çok, çalışan yok, iş beğenmiyorlar dedik ya hep şikâyet!

Oysaki değişen dünya koşullarında planlama yapılarak ihtiyaçlar belirlenip o doğrultuda çalışmalar, sorunları çözecektir. Genel bakış açımızı değiştirmemiz gerektiği kanısındayım, evet, çıraklığın yoğun olduğu zamanlarda el emeği beden gücü ile yapılan işler yoğunluktaydı. O günkü kunduracı, fırıncı, camcı ve daha birçok sektör bu günkü nüfusa hizmet verebilir mi? Teknoloji bu denli ilerlemese; camcı da aynaya bizote, hallaç da yorgan, fırıncı da ekmek, ayakkabıcı da pençe yapmaya ve tamirine yetişemezdi.

Sanayinin bu denli büyüdüğü bir ortamda çıraklığı bahane etmeye gerek var mı? Gelişen büyüyen ülke ekonomileri; tüccarlığından sanayisine kadar istihdamda artış, sektörlere ihtiyaç olan çalışanlarını teknik okullarda yetişmesine öncülük etmeye teşvik etmeli. Günü kurtarmak için birbiri içinde transferler yaparak nitelikli eleman açığı problemini çözemezler.

Her sektör bugün ihtiyacı olsun ya da olmasın yatırımlarını yaparken personel ile ilgili ne yapılıyor ve ben nasıl katkı verebilirim diye düşünmeli. Sektörlerini temsil eden sivil toplum örgütlerinden yeni nesil ekipmanları kullanacak iş garantili olacak şekilde okullarda işbirliğine gidilmeli, bunu yaparken sadece erkeklere yönelik değil kadınların da olmasını sağlayarak projeler yapılmalı. Çünkü işin kadını erkeği olmaz, hayat müşterek felsefesiyle tarlalarda çalışan, odundan otuna taşıyıp kırsalda en ağır işlerde çalışan kadınlarımız fabrikalarda da çalışabilir.

Öncelikle işletmeler sektörlerine uygun personel yetişmesinin sağlanması için kişilerin tercih etmesinde iş garantisinden çalışma koşullarına kadar cazip hale getirmeleri gerekir. Yerin 500 metre altında ölümüne madenlerde çalışmak için uzun kuyruklarda bekleyen insanlarımız bu denli çalışma ihtiyaç ve arzusu içindeyken iş beğenmiyorlar demek biraz haksızlık olmuyor mu?

Kadınlarımız ve erkeklerimiz çalışmak istiyor. O zaman şikâyet etmeden planlama yapıp işletmelere uygun personel yetişmesine yönelik çalışmalar yapmalıyız. Bu çalışmalar sadece personel ihtiyacını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda iş yerlerine konuya hâkim eğitimli işgücü sağlayacaktır. Bu da üretimin daha doğru elemanlarla yapılması demektir.

Artık şikâyet etmeden çözüm üretelim. Geçmiş dönemdeki çırakların bugünkü sanayi sektörüne yeterli gelmesi çok zor. Gelişen teknolojiyle robotların bilgisayarlı işlem makinalarının kullanılması uygun personel yetiştirmekle olacaktır. Meseleyi çıraklık boyutundan çıkararak gelişime katkı sağlayan, kendini bir adım öteye taşıyan sistemle ilerleyen bireyler yetiştirmeye odaklanmalıyız.

İşletmeler sektöründe ihtiyacı belirleyip analitik, pratik ve iletişim halinde devletin desteğiyle nitelikli personel için, kadın erkek tüm bireylere yönlendirmeler yapmalı. Bazı meslek grupları ön plana çıkarılarak kişilerin ilgisini o yöne çekmek değil, ihtiyaç olan her sektörü çalışmak için cazibeli hale getirmek gerekir. İş garantisi, çalışma koşullarında iyileştirmeler ve hakkaniyetli ücretler her sektörde sağlanmalı.

Benzeri plansızlık sanayiden tarıma kadar olumsuz etkileri görülmektedir. Şikâyet etmek, boş eleştiriler faydasız. Çare var: Çözüm odaklı çalışmak devrin gelişimine göre hep birlikte çalışarak yeni zamana uygun personel yetiştirmek hepimize iyi gelecek.

Powered by OrdaSoft!