Ticaret İçin Sağlığın Önemi

Sağlık, bir insanın bedenen ve ruhen tam bir iyilik halidir. Küresel salgın öncesinde önemini yitirmeye başladığı yönünde bir algı oluşmuş olsa da pandemiyle sağlığın önemi daha iyi kavranmıştır.

 

Pandeminin sağlığa etkileri kelebek etkisi yaratarak başta ekonomi olmak üzere birçok farklı yönde kendini göstermiştir. Bu zorlu süreçte tüm dünyada devletlerin aldığı önlemler çerçevesinde çalışan nüfusun çok büyük bir kısmının evde kalması özellikle de ticaret ve üretimi olumsuz etkilemiştir.

Ticaret ve üretim dendiğinde ilk akla gelen sanayi ve küçük esnaftır. Esnaf ve sanayici öngöremediği pandemi koşullarında üretime ara vermek zorunda kalmıştır. Neredeyse durma noktasına gelen ticaret, ancak COVİD-19 aşılarının bulunması ve toplumsal bağışıklığın artmasıyla yeniden başlamıştır. Aşılanma oranlarının artması ve vakaların azalmasıyla yasaklar da her geçen gün azalmaktadır. Azalan vakalar neticesinde uygulanan yasaklar da kaldırılmaya başlanmış, böylece esnaf ve sanayici pandemide kaybettiği zamanı telafi etme şansı bulmuştur. Bilindik bir soru vardır: “Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan?...” diye. Bu soruyu biz de pandemi dönemine uyarlayarak sorarsak, ”Sağlık mı ekonomiyi getirir, ekonomi mi sağlığı?” sorusunu ortaya çıkartabiliriz. Bu sorunun cevabının kesin bir şekilde sağlık ya da ekonomi olarak verilemeyeceğini pandemi bize öğretti. Pandeminin etkisiyle ekonomi durma noktasına gelip sağlık olmadan ekonomi olmayacağını göstermiş olsa da büyük ekonomileri sayesinde pandemiyle savaşı daha fazla imkanla sürdüren ülkeler, ilerleyen safhada aşı geliştirme çalışmalarına yaptıkları büyük harcamalarla bugün toplumların sağlığını koruma altına aldılar. Bu da bize güçlü bir ekonomi olmadan sağlığın olmayacağını gösterdi. 

Umuyorum ki ilerleyen süreçte aşılanma oranları artmaya ve vaka sayıları azalmaya devam eder, yasaklar kalkar böylece ticaret ve üretim artarak sürer. Pandemi gösterdi ki, sağlık olmadan hiçbir şey olmuyor.

Sağlık, huzur, bol bereketli günler dilerim.

Sevgi ve saygılarımla

fikret yilmaz 74

Powered by OrdaSoft!