raynaers logoReynaers Alüminyum Cephe Mühendisliği Sertifika Programına Katıldı

Reynaers Aluminyum, cephe danışmanları ile birlikte İngiltere Bath Üniversitesi’nde ‘Cephe Mühendisliği Sertifika Programı’na katıldı.

 

Sürekli gelişime inanan, eğitime destek veren ve sektörü her daim bir adım öteye taşıma hedefiyle ilerleyen Reynaers Alüminyum, projelerde çözüm ortağı olarak birlikte çalıştığı cephe danışmanları ile bir ay süreli konusunda İngiltere’de tek özel program olan Bath Universitesi’nin ‘Cephe Mühendisliği Sertifika Programı’na katıldı.

Cephe mühendisliği kavramı geçtiğimiz yıllarda oldukça gelişmiş ve önem kazanmıştır. Yeni malzemeler ve süreçlerle birlikte daha kompleks yapılar ve binalarda yüksek performans hedefleri gündeme geldikçe, profesyonel cephe mühendisliğinin rolü daha da önem kazanmaya devam edecektir. Program CWCT tarafından cephe endüstrisinin katkılarıyla oluşturulmuştur. Programa katılım gerçekleştiren cephe danışmanlarının görüşleri şu şekildedir:

Reynaers Aluminyum 54a

Bağlan Mimarlık Cephe Danışmanlık Alper BAĞLAN: “Program Kendi Adıma Oldukça Faydalı Oldu.”

Bath Üniversitesi’ndeki eğitimde “Managing The Cladding Package” ve “Acoustic” modüllerine katılım sağladığını belirten Bağlan Mimarlık Cephe Danışmanlık’tan Alper BAĞLAN, programın kendi adına oldukça faydalı ve başarılı olduğunu açıklayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Sektörümüzün gerçekten bu tür eğitimlerin farklı kademelerinin her firmanın almasını uygun görüyorum. Türkiye’de üniversite-özel sektör iş birliği ile bu tarz sertifika programlarının olmasını faydalı görürüm. Gerekli desteği uygun olduğumuzu program çerçevesinde memnuniyetle destek veririm. Türkiye’deki cephe tasarımı eğitim modüllerinin bir miktar güncellemeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Sektör bilgi olarak iyi seviyede ve büyük çoğunluğu bu noktalara dikkat ediyor. Sektörde işin olgunlaşma ve harekete geçme süreleri Türkiye şartlarında çok kısa ve süreçler hata yapmaya sebep veriyor. Gerekli planlamaların gerçekçi ve işverene doğru yönlendirme yapıldığında daha iyi noktalara gelecektir. Planlama eğitimi ihtiyacımız vardır.”

Güvendiksoy Cephe Danışmanlık Gökhan GÜVENDİKSOY: “Programın Eurocode’ların Ne Getirdiği İle İlgili Kısmı Oldukça Ufuk Açıcı.”

Bath Üniversitesi’ndeki eğitimde “Structural Performance: Structural Checking and Eurocodes ve Structural Performance:  Loading” modüllerine katılma fırsatı bulduğunu belirten Güvendiksoy Cephe Danışmanlık’tan Gökhan GÜVENDİKSOY, programın özellikle Eurocode’ların ne getirdiği ile ilgili kısmının oldukça ufuk açıcı olduğunu vurguladı. Eurocode’da refere edilen Milli Eklere dair İngiltere’de mevcut olan dokümantasyona karşı ülkemizde Milli Eklerin olmayışının maalesef ciddi bir eksiklik olduğunu dile getiren GÜVENDİKSOY, statik tahkiklerde özellikle basınç kuvveti altındaki elemanların burkulma tahkiklerine ayrılan bölümün derinliği ve kapsamının dikkat çekici olduğunu aktardı. GÜVENDİKSOY sözlerini şu şekilde devam etti: “Ülkemiz yapı sektörü, özellikle son 20 yılda gerçekleştirmiş olduğu yurtiçi ve yurtdışı projeleriyle yapı sektörünün her alanında olduğu gibi dış cephe alanında da hem nitelik hem nicelik olarak dikkate değer bir insan kaynağı yarattı. Ülkemiz dış cephe sektöründe dönen ekonominin büyüklüğü ve günümüzdeki dış cephelerin gerektirdiği tasarım ve mühendislik bilgi ve tecrübesi dikkate alınarak bu alandaki bilginin akademik bir platforma oturtulması ve ülkemizin bu alanda standart ve normlar belirleyen bir merkez haline gelmesinin önünde bir engel göremiyorum. Bu hedef doğrultusunda geliştirilecek programlara katkı sağlamaktan elbette memnuniyet duyarız. Dış cepheye dair, başta yükler, mukavemet, yangın, yapı fiziği başta olmak üzere tüm konuların ayrı ayrı, etraflıca mercek altına alınmasını, son yıllarda milli literatürümüze kazandırılan en normlarının bizim yerel standart ve yönetmeliklerimiz ile uyumsuzluklarının ortaya çıkarılmasını, uyum sağlama yönünde güncel bildirilerin hazırlanmasını, standart ve yönetmeliklerimizdeki boşlukların tamamlanmasına yönelik notların yayımlanmasını arzu ederiz.”

Ftm Cephe Danışmanlık M. Haldun YILMAZ: “CWCT Yapı Kabuğu Konusunda Dünyada En Önemli Akademik Kuruluşlardan Biri.”

Geçmişte herkesin iştirak ettiği, İTÜ Cephe Uzmanlığı, BATH CWCT Cephe Eğitimleri başta olmak üzere halen her sene kapsamlı eğitim programlarına devam ettiklerini ifade eden FTM Cephe Danışmanlık’tan M. Haldun YILMAZ, “Bu programda “Curtain Wall Design” and C”onstruction ve Fire” programlarına katıldım; ancak daha önceki yıllarda hemen hepsine ben dahil katılım sağlamıştık. Benim için de tazeleyici oldu. Özellikle yangın konusu firma olarak üzerinde durduğumuz bir konu, geçen seneden beri bu dahil toplam dört ayrı yangın seminer ve eğitimlerine iştirak ettik ve Çatı Cephe Konferansı 2018’de, Kültür Üniversitesi’nde ortaklarımızdan İnş. Müh. Sn. Erdem GÜLEŞEN detaylı bir bildirim sundu. CWCT liderliğindeki Cephe Mühendislik Yüksek Lisans Programı, daha önceden Bath Üniversitesi bünyesinde iken, geçen yıldan itibaren Bristol UWE Üniversitesi’nde devam ediyor. Ancak CWCT’nin kısaltılmış eğitim programları şimdilik halen BATH UNI bünyesinde. Öncelikle CWCT yani Pencere Cephe Kaplama Teknolojileri Merkezi’nin, yapı kabuğu konusunda, Avrupa’da hatta dünyada en önemli akademik kuruluşlardan biri olduğunu belirtmemiz gerekir.” dedi.

Cephe-Yapı kabuğu konusundaki kapsamlı çalışmaları bulunan, yapı fiziği, cephe uygulama ve tasarım prensipleri konusunda uzman çok önemli profesörleri bünyesinde bulunduran ve çok incelikli çalışmaları olan bir kuruluş olduğunu belirten YILMAZ, yapı kabuğu konusunun arkasında yatan bilimsel ayrıntılar ile ilgili düşünce ve yaklaşım sisteminin takdire şayan olduğunu açıkladı. Yılmaz, şunları kaydetti: “Detaylı çalışmalar arasında, Cephe Mühendislik Master Science programı, Cephe Uzmanlık kısa sertifika programları, Standart veya Yönerge niteliğindeki teknik doküman yayınları (TN - TU), Şartname niteliğindeki standart dokümantasyonu (SSBE), orta kademe eğitimleri (Installer’s certificate) çok sayıda seminer ve uluslararası organizasyonlarda teknik komite katılımlarını sayabiliriz.”

Reynaers Aluminyum 54b

Türkiye’de sanayi üniversite işbirliğine yıllardan beri önem veren bir grup olduklarını belirten YILMAZ, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sezai Bey, ben ve diğer arkadaşlarımızın, geçen 50 sene içinde, Sanayi Bakanlığı Teknik Komiteleri, TSE Standart Hazırlama Komiteleri, Sanayi Odaları Meslek Komiteleri, Sektörel Dernek üyelik ve teknik çalışmalara verilen destekler yanında, dört ayrı üniversitede cephe – yapı kabuğu gibi alanlarda ders ve eğitimler vermiş, sektörün önde gelen firmalarının davetleri üzerine özel eğitimler veren, Technobee Academy başta olmak üzere düzenli eğitim programlarına modül olarak cephe konusu ile dahil olup eğitimler veren kişiler olduğumuz belirtebilirim. Bunun yanında tüm ekip olarak sürekli eğitim almayı, güncellemeyi ihmal etmemekteyiz. Bu tür programlara kayıtsız şartsız destek vermekteyiz. 50 yıllık birikimin kişilerle sınırlı kalmaması, kurumsallaşması ve ardından sektöre faydalı bir şekilde aktarılması en büyük isteğimiz. Bunu sadece web sitemizde sektöre ücretsiz sağlamaya çalıştığımız hizmetlerden dahi görmek mümkündür. Şahsımın ve ekip arkadaşlarımızın bu vesileler ile 30 yıldan fazladır katıldığımız eğitimlerin de sağladığı katkı ile halihazırda Türkiye’de deneyimlerimizi, yapı kabuğu sektörüne bilimsel yaklaşımımızı kapsamlı olarak aktarmaya çalışıyoruz. Bunu daha önce bahsettiğim üniversite eğitim programlarına dahil olmamızın yanı sıra, ICBEST, Çatı Cephe Konferansı, Mimarlık Buluşmaları, YEM Panel ve Konferansları gibi halka ve sektöre açık programlar ve Pencere – Cephe, İnşaat Dünyası gibi birçok sektörel dergi ile web sitelerinde yayınlanmış olan makalelerimiz ve teknik yazılarımızla sağlama gayreti içerisindeyiz. Yakın zamanda daha kapsamlı eğitim programlarımız için sürprizlerimiz olduğunu söyleyebiliriz.”

Karakalem Cephe Danışmanlık Nevin GÜNEY: “Araştırılması Ve İncelenmesi İçin Anekdotlar Veren Bir Eğitim”

Bath Üniversitesi’ndeki eğitimde “Managing The Claddıng Package” ve “Acoustics” modüllerine katılan Karakalem Cephe Danışmanlık’tan Nevin GÜNEY, üniversitedeki programın özetle her noktadan araştırılması ve incelenmesi için anekdotlar veren bir eğitim olduğunu vurguladı.  GÜNEY, “2000-2001 yılında İngiltere’de bulunduğum süreçte Bath Üniversitesi’ndeki yapılanma CWCT ile diyaloglarımı oluşturup Türkiye’ye döndükten sonra Cephe Danışmanlığı yapmaya başladım. O yıllarda elde ettiğim ve bu zamana kadar geliştirdiğim bilgilerimi tazeleme ve değişiklikleri eklemek için faydalı buldum. Bu eğitimlerin olması ve sektörün alaylıdan eğitimli bilinçli hale gelmesi anlamında önemli ve destekleyici buluyorum. Bu sebeple benzer programı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Aluteam grubu ile birlikte düzenlemekteyiz. Bir fiil eğitmen ve koordinatörü olarak yer almaktayım. Aynı zamanda Cephe Akademi altında 150 saatlik eğitim programının onayları alındı ve duyurular başlıyor. Sistemin Cephe Mühendisliği çatısı altında toplanması içinde üniversite ile işbirliğim devam etmektedir.” dedi.

Türkiye’deki cephe tasarımı eğitimlerinde uygulayıcıların katılımı ile danışmanların gözüyle detayların tartışılmasının, hem sektörü hem de ürünlerin kullanımındaki önemsiz görünenlerin gerçek sebep ve gereklilikleri anlaşılır ve kullanılır hale getireceğini aktaran GÜNEY, böylece sistemler arasındaki farkındalıkların daha ön plana çıkacağını söylüyor. GÜNEY, eğitimlerin sadece ürün bazlıdan genel bazlıya çevrilmesinin gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

Mrs Mimarlık Ve Cephe Danışmanlık Nurcan MARAŞ: “Güzel, Zevkli Bir Eğitim Programıydı.”

Bath Üniversitesi’ndeki eğitimde “S104 Structural Performance Loading” ve “S101 Structural performance: Structural checking and Eurocodes” modüllerine katılan MRS Mimarlik ve Cephe Danışmanlık’tan Nurcan MARAŞ, üniversitedeki bu programlara bilgilerini güncellemek için katıldığını belirtiyor.  Üniversitelere yeniden girmenin, eğitim vermenin ya da eğitim almanın kendisini hep heyecanlandırdığını açıklayan MARAŞ, “Üniversitenin programı yerinde ve direk sektöre ve uygulamaya yönelik bilgileri kapsıyordu. Biz de bu hesap yöntemlerini kullanarak sistem belirlemelerini gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda bir farkımız olmadığını gördüm. Güzel, zevkli bir eğitim programıydı. Bu tarz programları sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

Sektörde bilgi seviyesini en üst basamaklara çıkarmanın ve bilginin uygulama ile yoğrulmasını sağlayarak, bilginin hayata geçmesini sağlamanın hem ülkemiz hem de gelecek nesillerimiz açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan MARAŞ, “Bu konuda gerek kendim ve gerekse şirketim adına elimizden geleni yapıp, destek olmaya hazırız. Türkiye’deki cephe tasarımı eğitimlerinde, eğitimin teorik kalmaması gerekmektedir. Bilgi kullanıldığı sürece güçlenir ve yapıcı olur.” diye konuştu.

Reynaers Aluminyum 54c

Baymim Cephe Danışmanlık Serdar BAYRAM: “Bath Üniversitesi Güzel Bir Program Hazırlamış.”

Bath Üniversitesi’ndeki “Cephe İhale Paketi” ve “Akustik” modüllerine katılan Baymim Cephe Danışmanlık’tan Serdar BAYRAM, Bath Üniversitesi’nin kendisini bina kabuğu üzerine uzmanlaştırmış bir üniversite olarak güzel bir program hazırladığını söyledi.

Türkiye’de üniversite-özel sektör iş birliği ile bu tarz sertifika programlarının olması için destek olmak istediğini açıklayan BAYRAM, “Bu konuda İTÜ-SEM’in hazırlamış olduğu bir programa katılmıştım. Bu tarz programlar biraz daha detaylandırılıp katılımcılara daha pratik bilgiler verilirse başarılı olur diye düşünüyorum. Aldığınım eğitimden izlenimim ile Türkiye’deki cephe tasarımı eğitimlerinde yukarıda da bahsettiğim gibi teorik bilginin pratikte kullanımı hakkında bilgiler verilmesi hem katılımcıların hem de sektörün yararına olacaktır” dedi.

Reynaers Alüminyum Ersoy ÇAKIR “Bu Tür İş Birliklerinin Daha Da Arttırılmasını Diliyorum.”

Bath Üniversitesi’ndeki “Giydirme Cephe Tasarım ve Konstüksiyon”, “Giydirme Cephelerde Yangın Performansı”, “Strüktürel Performans: Yüklemeler”, “Strüktürel Performans: Strüktürel Kontrol ve Eurocode” modüllerine katılan Reynaers Alüminyum’dan Ersoy ÇAKIR,  BATH Üniversitesi – CWCT işbirliği çerçevesinde gerçekleşen bu programın sektörü eğitmek, geliştirmek ve iyileştirmek için organize edilmiş ciddi, akademik eğitim modülleri bütünü olduğunu belirtti. Türkiye’de üniversite-özel sektör iş birliği çerçevesinde bu tür programlardan birinde üç yıl sektörel eğitmen olarak görev aldığını hatırlatan ÇAKIR, bu tür iş birliklerinin daha da arttırılmasını diledi. Sektöre hizmet etmekten her zaman mutluluk duyacağını vurgulayan ÇAKIR, “Cephe mühendisliği ve cephe mimarlığı konusu ile ilgili Türkiye’de gidilecek çok yol olduğunu bu sebeple üniversitelerimizde, akademik çalışmaların daha da arttırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Reynaers Alüminyum Şafak ŞENKAL “Sektörle İlgili Herkese Bu Tip Programları Öneriyorum.”    

Bath Üniversitesi’nde “Giydirme Cephe Tasarım ve Konstrüksiyon”, “Giydirme Cephelerde Yangın Performansı”, “Strüktürel Performans: Yüklemeler”, “Strüktürel Performans: Strüktürel Kontrol” ve “EurocodeCephe Paketi Yönetimi” modüllerine katıl gerçekleştiren Reynaers Alüminyum’dan Şafak ŞENKAL, “CWCT cephe kabuğuyla ilgili birçok araştırma yapan ve bu konuda İngiltere’de regülasyonların oluşturulmasını sağlayan bir kurum. BATH Üniversitesi – CWCT işbirliği ile yüksek lisans programı olarak verilen bu bilgiler kısa sürede katılımcılara aktarılmaya çalışıyor. Kapsam yönüyle gerçekten dolu bir eğitimdi. Cepheye akademik yönden nasıl yaklaşılıyor, alınan kabuller nereden geliyor bunların anlamını CWCT gözünden görüyor olmak bireysel olarak çok şey kazandırdı. Sektörle ilgili herkese bu tip programları öneriyorum” dedi.

Cephe mühendisliği yüksek lisans programının ülkemizde çok yeni olduğunu, öncesinde bu tip sertifika programlarının İTÜ’de verildiğini aktaran ŞENKAL, sektörden insanların biraraya gelip eksiklikleri görüşmesi adına da faydalı bulduğunu söyledi. ŞENKAL, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bazı özel üniversitelerde de bu programa yönelimin arttığını duydum, bu durumda sektörün gelişmesi adına faydalı olacaktır. Cephe; mimarlık eğitimde en son düşünülen çok da detaylandırılmadan öneriler sunularak kağıda dökülmeyen kısımdır. Şu an tüm binaların kabuğuyla hafızalarda yer edindiği düşünülürse bu konuya daha çok önem verip, lisans programlarında takviye edici dersler artırılabilir. Yüksek lisans programları da vaka çalışmaları işlenerek, içerik yönünden daha da geliştirilebilir.”

Reynaers Aluminum Participated in Facade Engineering Certificate Program

Reynaers Aluminum participated in Facade Engineering Certificate Program in England Bath University along with façade advisors.

Powered by OrdaSoft!