Burak Alüminyum’dan Akyapı Big Country İçin Proje Özel Çözümleri
Akyapı Big Country’den Dizayn Ofis Mimarı Hande ENGİNERİ ve Burak Alüminyum Ar-Ge Yöneticisi Engin KARAOĞLU ile Akyapı’nın Big Country Projesi’ni konuştuk. Projeye özel Burak Alüminyum tarafından geliştirilen Maestro 110 Alüminyum Sürme Sistemi ve proje hakkında merak ettiklerimizi sorduk, cevapları kendilerinden dinledik.
Hande Hanım, bize Big Country projenizden bahseder misiniz? Neden müstakil konutlar?
Hande ENGİNERİ: Hepimiz artık daha ferah ve kendimize ait alanları talep ettiğimiz bir dönemdeyiz. Özellikle pandemi dönemi sonrasında daha sık rastladığımız bir talep bu. Bizler Büyükçekmece’de bulunan 126 konutluk Big Country projemizle bu talebi karşılayan tek katlı villa konseptini devam ettirmeyi seçtik. Proje alanı göl manzarasının bulunduğu bir bölgede olduğu için, yapılarda mümkün olduğu ölçüde daha açık ve şeffaf bir konsept ortaya çıkartmak istedik. Hem bahçeye çıkışın sağlandığı hem de evin hemen her odasından manzaranın izlenebildiği büyük cam alanlar ve geniş yüzeylerle daha akışkan bir konsept hayal ettik.
Bunu biraz açabilir miyiz?
H.E.: Elbette. Manzarası olan bir mekânda yaşıyorsanız, dışarıyı rahat bir şekilde görmek istersiniz. İç ve dış mekân arasında rahat bir geçiş yapmak tercihiniz olur. Bu nedenle içeriden dışarıya geçiş pencerelerini ve kapılarını olabildiğince büyük tuttuk. Doğramaların görsel algımıza engel oluşturmaması önceliklerimizden biri oldu. Yine bu sebeple projedeki tüm müstakil konutlar, önünde villayı görmeyecek şekilde konumlandırıldı. Her biri doğrudan göl manzarasını görecek şekilde planlandı. Buna olanak sağlayan kapı ve pencereler, neticede doğramalar, bizim için büyük bir önem oluşturdu.
Diğer yandan iç ve dış mekân arasındaki mekânsal bütünlüğü sağlamak üzere parkeler ve denizlikler arasındaki kot farkını da ortadan kaldırdık. İç mekâna su girmemesi için doğramaların önüne kanal ekledik. Terastaki su doğramaya ulaşmadan kanaldan akıp bahçenin sulanması için kullanılacak şekilde yönlendirildi. Bu, sürdürülebilirlik anlamında da projeye katkı sağlayan bir sisteme dönüştü.
Maestro 110 Alüminyum Sürme Sistemi’ni geliştirme konusunda Burak Alüminyum ile proje sürecinizi nasıl yönettiniz?
H.E.: Açıkçası başlarda konuyla ilgili bazı endişeler taşıyorduk. Tüm bu kullanım detaylarının dışında teknik ve hızlı çözümlere ihtiyacımız vardı. Burak Alüminyum Ar-Ge bölümü, hem görsel hem performans açısından bizlere özel geliştirdiği çözümle çok kısa sürede dönüş sağladı. Projenin sonraki aşamalarında da kullanacağımız sistemlerin alt yapısı ve teknik konularda destek verdiler. Yeni bir sistem kuruyorsanız, güvenmek çok kolay olmayabiliyor. Mimarlığın refleksi, alışıldık malzemeyi kullanmaktan yanadır çoğunlukla. “Bir bardak suyu bu kesite döktüğümüz zaman hiçbir şekilde dışarıya taşmayacağının garantisini veriyoruz!” sözü, Burak Alüminyum’a güvenmemiz konusunda önemli bir aşama oldu. Sistemi farklı projemizde de kullandık. Bu zamana kadar hiçbir sorun yaşamadık.
Üretim sürecini biraz anlatabilir misiniz?
H.E.: Burak Alüminyum bizim için malzemeyi tedarik eden firma. Uygulayıcı firma ile Burak Alüminyum’u bir araya getirdik. Bizler için bir atölye kuruldu. Burak Alüminyum’dan malzeme temin ediliyor. Çizilen tüm detaylar önce bize sonra Burak Alüminyum’a onaylatılarak üretime geçiliyor. Atölye, Burak Alüminyum tarafından denetleniyor.
Engin Bey, Burak Alüminyum Ar-Ge Yöneticisi olarak, firmanızın proje yönetim sürecini sizlerden de dinlemek isteriz.
Engin KARAOĞLU: Bizler mimarların tasarımlarında hayata geçirmek istedikleri sistemler için projeler özelinde çözümler geliştiriyoruz. Big Country projesinde, sürme sistemlerde alüminyum çerçevelerin minimum görünürlüğü talep ediliyordu. Diğer yandan iklim ve dış mekân koşulları sebebiyle maksimum yalıtıma ihtiyaç duyuluyordu. Bizler orta kenetleri 5 cm düşürüp iç mekân manzara görüşünü genişletirken, sistemin alt dizaynını zemine gömerek şık bir tasarım ortaya çıkardık. Suyun iç mekâna girişini engellemek ve uzaklaştırmak konusunu sürme sistemlerin hemen önünde çözdük. Projelerimizin %80’inde benzer şekilde projeye özel (custom design) çözüm ve uygulamalar geliştiriyoruz.
Bir de “BM 72” sisteminiz bulunuyor. Bu sistemi de biraz anlatabilir misiniz?
E.K.: BM 72 (Burak Menteşeli 72 mm) sistemi, hem yüksek hava-su-rüzgâr sızdırmazlık değerlerine hem de yüksek akustik yalıtım performansına sahip. “Yaşam ortamında maksimum konfor” olgusunu tam anlamıyla yerine getirebilen bir sistem. Pencere ve kapı çözümlerinde yüksek ısı yalıtımı ve yüksek sızdırmazlık performanslarını bir arada sunabilen yeni nesil menteşeli bir doğrama sistemi diyebiliriz. Menteşeli doğramaları en yaygın olarak konutlarda kullanıyoruz. Haliyle mekânı dış ortamın zorlu şartlarından koruyan bu sistemlerin performansı diğer sistemlere göre daha büyük öneme sahip oluyor. Tüm aksesuarları birbiriyle uyumlu çalışma mantığıyla tasarlandığı için de imalat kolaylığı benzersiz bir yapıda. Sistem, konsepti açısından da hem kolaylıkla genişletilebilir hem de eklenecek yeni çözümlerin adaptasyonu hızlı ve kolay bir şekilde sağlanabilir.
Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istedikleriniz varsa dinlemek isteriz.
Bizi ağırladığınız için Win&ARTProje ve ALU&Art Dergilerine teşekkür ederiz. Sektörün sesi oluyorsunuz. Hep birlikte büyüyoruz.
Project Specific Solutions from Burak Alüminyum for Akyapı Big Country
We interviewed with Hande ENGİNERİ, Design Office Architect from Akyapı Big Country and Engin KARAOĞLU, R&D Manager of Burak Alüminyum, about Akyapı’s Big Country Project. We asked what we wondered about the Maestro 110 Aluminum Sliding System, which was developed by Burak Alüminyum specifically for the project, as well as the project itself, and got our answers directly from them.