Çimento, Cam ve Seramik Sektörleri Katma Değerli İhracatla Yükselecek
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), sektörlerinin ekonomik, çevresel ve sosyal dönüşümüne yönelik strateji ve eylemlerini içeren sürdürülebilirlik planlarını, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ev sahipliğinde açıkladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa GÜLTEPE, ÇCSİB Başkanı Erdem ÇENESİZ, ÇCSİB Başkan Yardımcıları Tansu KUMRU ve Abdulhamit AKÇAY’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda açıklanan eylem planları, Türkiye’nin hem üretim hem de ihracat açısından önde gelen sektörleri arasında yer alan ve aynı zamanda enerji ve kaynak yoğun sektörler içinde bulunan üç sektörün temsilcilerinin ayrı ayrı sunduğu katkılar ile hazırlandı. Planlar, dünya üretim ve ihracat sıralamasında üst sıralarda yer alan üç sektördeki ihracatçı firmalar için rehber niteliği taşıyor.
“Karbon Vergisine Ödeyeceğimiz Kaynağı Yeşil Dönüşüm İçin Kullanabiliriz”
Yeşil dönüşümün Türkiye ve ihracat için bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen TİM Başkanı Mustafa GÜLTEPE, “İhracatta en büyük pazarımız Avrupa Birliği. Mayıs ayında 24,1 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık 10 milyar dolarını, yani yüzde 41’ini AB ülkelerine gerçekleştirdik. Dolayısıyla Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum konusunda elimizi çabuk tutmalıyız. Avrupa Birliği üyesi olmasak da hedefleri dikkate almak, stratejimizi ve oyun planlarımızı bu hesaba göre yapmak zorundayız,” dedi. “Eğer gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak, 2026’dan itibaren her yıl 100 milyonlarca dolar karbon vergisi ödemek durumunda kalacağız. Oysa karbon vergisi olarak ödeyeceğimiz kaynağı sektörlerimizin yeşil dönüşümünün finansmanı için kullanabiliriz. TİM olarak Sınırda Karbon Düzenlemesi’ni ihracatçılarımıza doğru anlatabilmek için birçok çalışma yürütüyoruz,” diyerek sözlerine devam etti.
“Önümüzde Kaçınılmaz Bir Sürdürülebilirlik Yolculuğu Var”
Enerji, kaynak ve emisyon yoğun sektörler arasında yer alan çimento, cam ve seramik sektörlerinin sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmaların merkezinde yer aldığını vurgulayan ÇCSİB Başkanı Erdem ÇENESİZ, “İklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilirlik ekseninde şekillenen çalışmalar, karbon nötr hedeflerine ilerlemeyi sağladığı gibi, uluslararası ticaretin dinamiklerini de hızla değiştiriyor. Özellikle Avrupa’da uzun yıllardır bu alanda önemli adımlar atılıyor ve biz de bu çerçevede hareket ediyoruz. Sektörümüz sürdürülebilirlik ekseninde dönüşmek ve yenilikçi çözümler geliştirmek hususunda fazlasıyla potansiyel barındırıyor,” dedi.
“Geri Dönüşüm Oranlarını Artırmalıyız”
Türkiye’nin 4 milyonu aşan üretim kapasitesi ve yüksek ürün kalitesiyle dünyanın en büyük cam üretim üslerinden biri haline geldiğini ifade eden ÇCSİB Başkan Yardımcısı Tansu KUMRU, “Cam, yüzde 100 ve kalitesinden ödün vermeden sonsuz kez geri dönüştürülebilir bir malzeme. Ancak ülkemizde geri dönüşüm oranları düşük seviyelerde olduğu için, cam kırığından yeterince yararlanamıyoruz. Camın sürdürülebilirlik konusunda çok önemli bir değeri bulunuyor. Bu noktada kamu ve özel sektör iş birliği ile enerji tasarrufu sağlayan cam ürünlerinin yeni binalarda zorunlu hale getirilmesi önem arz ediyor,” şeklinde konuştu.
“Süreç Adil Değil Ama Farkı Kapatmak İçin Çalışıyoruz”
ÇCSİB Başkan Yardımcısı Abdulhamit AKÇAY ise yaptığı konuşmada şunları paylaştı: “Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Türk çimento sektörü, sürdürülebilirlik kavramı ile uzun yıllar önce tanıştı ve bu alanda çalışmalarına başladı. Ancak Avrupa’nın 20 yılda kademeli olarak geçtiği bu süreç, ülkemizde son derece kısa sürede gerçekleşti. Adil bir süreçten bahsetmek söz konusu değil ancak sektör olarak bu farkı kapatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Atık ısıdan elektrik üretimine yönelik yatırımlarımızla yaklaşık 2,5 milyon kişinin elektrik tüketimine denk gelen 155 megavatlık bir üretim kapasitesine ulaştık. Diğer taraftan, 2023 yılı itibariyle alternatif yakıtların toplam yakıt kullanımı içerisindeki payı yüzde 14’e ulaştı. Sektör olarak hedefimiz, bu oranı Avrupa ortalaması olan yüzde 53 seviyesine taşımak.”
Value-Added Exports to Boost Cement, Glass and Ceramics Sectors
Hosted by the Turkish Exporters Assembly, the Cement, Glass, Ceramics and Soil Products Exporters’ Association (ÇCSİB) has announced its sustainability plans, which encompass strategies and actions for the economic, environmental and social transformation of its sectors.