“Bir Tasarım Problemi” Etkinliğinin İkincisi, IQ Alüminyum Sponsorluğunda Gerçekleştirildi
Mimarlık ve tasarım iletişimi için sektörü bir araya getirerek yenilikçi projeler üreten ArcheThink, tasarım ve yaratıcılık platformu “Bir Tasarım Problemi” etkinliğinin ikincisini Zorlu Psm Sky Lounge’da düzenledi. Etkinliğin bu yılki sponsoru, Deceuninck grubu bünyesinde bulunan IQ Alüminyum oldu.
Bir Tasarım Problemi’nin ikinci etkinliğinde konuşmacı olarak yer alan Mimar Emre KUZLU, Melike ALTINIŞIK ve Caner BİLGİN, 3 farklı projede yaşadıkları birer problem ve çözümünü paylaştı, dijital araçları süreçlerine nasıl entegre ettiklerini anlattı.
Mimarlık ve Tasarım Dünyası, Benzersiz Tasarım Hikâyeleriyle İlham Buldu
1 saat boyunca 15’er dakikalık 3 oturumda gerçekleşen programda, katılımcılar benzersiz tasarım hikâyeleriyle tanıştı. Farklı coğrafyalarda tasarladıkları ve teknolojiye dokunan 3 farklı ilham verici projede karşılaştıkları problemi izleyicilere anlatan Mimar Emre KUZLU, Melike ALTINIŞIK ve Caner BİLGİN, “Tüketicisiyle tüm iletişim yolları kesilen rakı kültürü bir fabrikada nasıl yeniden yaşatılır?”, ‘’İnsan, robot ve AI işbirliği tasarım ve yapım süreçlerine nasıl dahil olabilir?‘’, “Yenilikçi çözümler nasıl oluşturulur?” ve “Teknolojiyi, projede yaşanan problemlerde çözüm olarak nasıl kullanabiliriz?” gibi sorulara cevap buldukları proje ve çözümlerini paylaştı.
‘’Fabrika Yerine Bir Yolcuğu Bütün Olarak Tasarladık ‘’
Etkinliğin ilk sunumunu, 2008 yılından beri insan odaklı deneyim tasarımı üzerine çalışan I-AM’in kurucularından Emre KUZLU gerçekleştirdi.
KUZLU, “Yolculuğu Tasarlamak” başlıklı sunumuyla, Mey Alaşehir Rakı Deneyim Merkezi projesinin ilham veren hikâyesini paylaştı. Sunumunda “Tüketicisiyle tüm iletişim yolları kesilen rakı kültürü bir fabrikada nasıl yeniden yaşatılır?” sorusunu merkeze alan KUZLU, problemin çözüm yöntemini şu sözlerle ifade etti: “Elimizdeki koşullar problemi çok daha zor hale getiriyor, derinleştiriyordu. Fabrika İstanbul’dan 5,5 saat uzaklıkta bulunuyor. Zaman içerisinde kontrolsüz bir şekilde büyüyerek devasa bir fabrika kampüsüne dönüşmüştü. Bizim çözüm önerimiz, fabrikayı baştan tasarlamak yerine, bu yolculuğu bir bütün olarak tasarlamak oldu. İnsanların davet edildiği andan itibaren bütün deneyimi yaşayıp evlerine döndükleri kadarki anda geçen 30 saati tasarlayarak, bir ‘deneyim yolculuğu’ yaşatmak istedik.”
‘’Farklı Sektörlerde Kullanılan Teknolojileri Mimarlığa Entegre Etmeye Çalışıyoruz’’
Etkinliğin ikinci konuşmacısı, “Geleceğin Mimarisi, İnsan, Robot ve Yapay Zeka” başlıklı sunumuyla Melike ALTINIŞIK oldu. ALTINIŞIK, Ağustos 2024’te açılacak olan Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi’nin tasarım hikâyesini anlattı.
2018 yılında başlayan bir yarışma davetiyle harekete geçen Melike Altınışık Architects, 2019 yılının Ocak ayında projedeki 5 finalistten biri olarak seçilerek projenin kazananı oldu. ALTINIŞIK, Seul Büyükşehir Belediyesi tarafından bir bilim ve kültür müzesi olarak yapılması öngörülen projenin, 4. Endüstri Devrimi için bir üs olması hedeflendiğini belirtti. “Proje, sadece bulunduğu bölgede katalizör görevi görmekle kalmıyor, hem Seul hem de Güney Kore için çok önemli görevler üstleniyordu. Burada robotlar ev sahibi olacaktı ve insan, robot ve AI iş birliği, tasarım ve yapım süreçlerine nasıl dahil olabilir sorusuna yanıt arayarak problemi belirledik,” diyen ALTINIŞIK sözlerine, “Bu süreç tasarımı nasıl ilerletmeliydi ki projenin ortaya koymaya çalıştığı kendi hikâyesindeki manifestosuna yaklaşabilelim ve onu gerçek kılmaya çalışalım? Bu problemden yola çıkarak çözüm önerileri geliştirdik, “şeklinde devam etti.
“Proje İçin Özel Yazılım Geliştirildi”
Etkinliğin son sunumunu, “Yeryüzü ile Diyalog” başlıklı sunumuyla Caner BİLGİN gerçekleştirdi.
Bir güneş santrali projesine ilişkin sunum gerçekleştiren BİLGİN, bu projede yapının kimliği için en kritik problem olan cephe üzerinde durduğunu belirtti. Projedeki problemin, cepheden beklentiler, içeriden dışarının görülmesi ve binanın sert coğrafyada korunması gibi konular olduğunu söyleyen Bilgin, “Dış cephe malzemesi olarak paslanmaz çelik seçtik. Paslanmaz çelik hem çok dayanıklı hem de reflektif özelliklere sahip. Cephenin istenilen özelliklere gelebilmesi için özel bir yazılım çalışıldı. 2023 yılında açılan yapı, günün her saatinde değişen, farklı hava koşullarına tepki veren, hiçbir kinetik paneli olmamasına rağmen dönüşen bir yapı haline getirildi. Gökyüzü ve yeryüzü ile iletişimi, malzeme arayışı ve cephe tasarımı ile yakalamaya çalıştık. Gündüz çevresiyle yaşayan, iletişim kuran, gece ise bir mücevher gibi parıldayan bir yönetim merkezi inşa ettik,” diye konuştu.
Mayıs ayını iki etkinlikle tamamlayan Bir Tasarım Problemi’nin yeni dönem etkinliklerine Eylül ayından itibaren devam edilmesi planlanıyor. Programın tüm oturumları, @BirTasarimProblemi YouTube hesabından izlenebilir.
The Second ‘A Design Problem’ Event was Sponsored by IQ Aluminyum
ArcheThink, which creates innovative projects by bringing the sector together for the sake of communication in architecture and design, organised the second of its design and creativity platform ‘A Design Problem’ event at Zorlu Psm Sky Lounge. This year’s sponsor of the event was IQ Alüminyum, a member of the Deceuninck group.