“Yeni Stratejileri Odağımıza Aldığımız Bir Yıla Giriyoruz”

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun KÜÇÜKOĞLU, geçtiğimiz 3 yılın değerlendirmelerinin ardından 2024 yılı öngörülerini paylaştı.

 

 

 

imsad w104

“Geçtiğimiz 3 yıla baktığımızda çok farklı dinamikler yaşadık ve gördük. Pandemi, düşük faiz politikaları, global resesyon ve iç piyasa koşulları ile 3 yıl geçirdik. Bu tabii ki hepimizde farklı alışkanlıkları da beraberinde getirdi. Artık geçtiğimiz 3 yılın alışkanlıklarını kenara bıraktığımız ve yeni stratejileri odağımıza aldığımız bir yıla girdiğimizi görüyoruz.”

“İşbirliklerinin Geliştirilmesini Amaçlıyoruz”

Türkiye’nin inşaat ve inşaat malzemesi sektöründe son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdiğini belirten Tayfun KÜÇÜKOĞLU ilk değerlendirmelerinde, “Bu gelişimle birlikte sektör, ülke ekonomisinde önemli bir rol oynadı. Sektörümüz, özellikle büyüyen nüfusu, artan kentleşmeyi ve altyapı projelerini destekleyen bir etken olarak öne çıkıyor,” ifadelerini kullandı.

Kuruldukları 1984 yılından bu yana Türkiye İMSAD olarak inşaat malzemesi sanayisini bir bütün olarak ele aldıklarını belirten KÜÇÜKOĞLU, “Sürdürülebilir büyümeyi ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışında işbirliklerinin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Buradan hareketle, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da hem iç pazardaki gelişmeleri yakından izledik hem de ihracattaki başarımızı artırarak sürdürmek için hedefimizdeki dış pazarları yakından takip ettik,” dedi.

“30 Milyar Dolarlık İhracat Rakamı Öngörüyoruz”

İnşaat malzemesi sektörünün ülkemiz ekonomik büyümesinde kritik bir rol üstlendiğini söyleyen Başkan KÜÇÜKOĞLU, sektörün bu kapsamda 2019 yılında 21,5 milyar dolar, 2020 yılında 21,1 milyar dolar, 2021’de 30,8 milyar dolar, 2022’de ise 33,7 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştığını söyledi. “Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatında belirgin bir ivme yakaladığı yıl ise 2021 oldu. Geçtiğimiz yıl sektörümüz, ihracatını 33,7 milyar dolar seviyesine taşıyarak tüm zamanların en yüksek ihracat rakamını gerçekleştirdi,” diyen KÜÇÜKOĞLU, 2023’te global etkiler ve iç piyasadaki değişen dinamiklerin etkisiyle yılı 30 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla kapatmayı öngördüklerini belirtti.

imsad w104b

“Sektörümüz İhracat Performansıyla Uluslararası Alanda Güçlü Bir Oyuncu”

“Söz konusu rakamlar çerçevesinde Türkiye’nin toplam ihracatında inşaat malzemeleri ihracatının payı yüzde 13,2’ye ulaşarak, sektörün ekonomideki etkinliğini ve katkısını gözler önüne serdi. Türkiye’nin coğrafi konumu uluslararası ticarette avantaj sağlamasıyla birlikte, inşaat malzemesi sektörünün de ihracat potansiyelini artırıyor. Yüksek kaliteli ürünlerin üretimi ve dış pazarlarda rekabet edebilir fiyatlarla sunulması, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Sektörümüz ihracat performansıyla uluslararası alanda güçlü bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu ivmeyi daha da yüksek bir seviyeye çıkarmak için elimizden geleni yapacağız,” diyen KÜÇÜKOĞLU, böylece ihracat alanında sürdürülebilir bir büyüme ivmesi yakalayarak ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmayı sürdüreceklerini söyledi.

Değişim ve dönüşümün olduğu dönemlerde ülkemizin büyük fırsatlar yakalamaya muktedir olduğuna inandıklarını belirten Başkan KÜÇÜKOĞLU, “Bu kapsamda Türkiye İMSAD olarak gündemimizde olan sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, dijitalleşme, BIM, kentsel dönüşüm, kentsel ve endüstriyel yenileme gibi önemli başlıklara yönelik çalışmalarımıza 2024 yılında yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Bu çalışmaları ilgili komitelerimizin üyeleriyle değerlendiriyor, geleceğe yönelik faaliyetlerimizi bu değerlendirmeler çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. buildingSMART Türkiye’nin girişimleri ile; BIM’in Türkiye’de kullanımını yaygınlaştırma amacıyla uluslararası geçerliliği olan PCERT sertifikası ile ilgili eğitimlere başladık. Önümüzdeki dönemde bu eğitimler neticesinde alınan sertifika ile sektörün önemli bir eksikliğinin giderileceğine ve sektöre önemli bir katkı sağlanacağına inanıyoruz,” dedi.

“İnşaat Malzemeleri Sanayisinde Yeşil Dönüşüm İçin Ar-Ge ve İnovasyon Rehberi”

Yeşil Mutabakat ve sınırda karbon düzenlemesi konusuna da değinen KÜÇÜKOĞLU, “Sektörün en önemli gündem maddelerinden biri olması sebebiyle Türkiye İMSAD olarak, Yeşil Mutabakat’a geçiş sürecinde inşaat malzemeleri sektörüne yol gösterici olacak bir rehber hazırladık. ‘İnşaat Malzemeleri Sanayisinde Yeşil Dönüşüm için Ar-Ge ve İnovasyon Rehberi’ isimli bu önemli çalışmamızla, sektörümüz açısından büyük etki ve değer yarattık. Çalışmamızın başlıca içerikleri arasında; sürdürülebilir ve iklim-nötr hale geçiş, sürdürülebilir üretimin göstergeleri ve ölçümü, düşük karbonlu yenilikçi üretim teknolojileri ve kurumsal karbon ayak izi, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş gibi konular yer alıyor. Rehberimizde yer alan bu konuların başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için 2024 yılında da var gücümüzle çalışacağız,” dedi.

“Enflasyon, Durgunluk ve Büyüme Kaygısı Tüm Dünyaya Yayılmış Durumda”

Enflasyon, durgunluk ve büyüme kaygısının dünya genelinde yayıldığını gördüklerini, piyasalarda ve tüm sektörlerde rasyonel zemine geçiş için öncelikle güven ortamının sağlanması açısından beklentinin çok yüksek olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun KÜÇÜKOĞLU, 6 Şubat depremleri ve seçim sonrası ekonomide kur, faiz, enflasyon, maliyet, fiyat ve rekabet gibi unsurların etkileri önemli ölçüde hissedildi diyerek, “Enflasyon, durgunluk ve büyüme kaygısı sadece Türkiye’de değil tüm dünyada hakim. Geçtiğimiz aylarda IMF 5 risk açıkladı. Açıklamada en başta küresel enflasyon yer alırken, küresel jeografik gelişmeler ve bunların sorunları, Çin’in dünya ekonomisini etkileyen performansı, finansal kaynaklara ulaşım ve bunun getirdiği maliyet birbirini takip etti ve tüm bunlara bloklaşma eklendi. Diğer taraftan OECD son yayımladığı raporda 4 öneri ve 4 uyarıda bulundu. Bu raporlarda da ilk sırada enflasyon yer aldı. Ardından düşük büyüme gelirken, Merkez Bankaları’nın sıkı para politikalarının ülkelerde yaşattığı finansal kaynaklara ulaşım ve bunun maliyeti gündeme geldi. Takiben küresel istihdama odaklanıldı,” ifadelerini kullandı.

2024 yılında inşaat malzemesi ihracatının yükselmesini beklediklerini belirten KÜÇÜKOĞLU, “Türkiye’nin en çok malzeme ihraç ettiği pazarların başında gelen ABD ve Avrupa, 2023 yılında enflasyonla mücadele etmekte zorlandı. Bu da Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatına olumsuz yansıdı. Gelinen noktada 2023’ün ilk 8 aylık verilerine baktığımızda, yıllık inşaat malzemeleri ihracatı 30 milyar dolara kadar gerilemiş durumda. Ancak özellikle 2024’ün ikinci çeyreği itibariyle hem ABD hem de Avrupa’da enflasyonun düşme beklentisi, Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatına olumlu yansıyacaktır,” dedi.

“Yurt Dışından Kaynak Girişi ile Deprem Bölgesindeki Faaliyetler Hızlanacak”

Yeni Orta Vadeli Program’da tamamen afet ve risk yönetimine odaklanıldığının altını çizen KÜÇÜKOĞLU, yurt dışından kaynak girişi sağlanabilirse deprem bölgesindeki faaliyetler ve kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızlanacağını öngördüklerini belirtti. Yerel seçimlere yaklaşırken yerel yönetimlerin de hızlanacağını düşündüklerini söyleyen KÜÇÜKOĞLU, “Özel sektör de şimdiden yapı izinlerini almaya yönelebilir. Deprem riski taşıyan bölgelerde ise dönüşüm hedeflerinin kamu düzenlemelerine bağlı olarak hareketli kalacağını ve hareketlenmenin daha da artacağını bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.

imsad w104c

Powered by OrdaSoft!