“Enflasyonla Mücadele, 2024’te de En Önemli Gündem Konusu Olacak”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal BAHÇIVAN; “Türkiye, ‘ne pahasına olursa olsun büyüme’ mottosundan ‘enflasyonu dizginleme’ mottosuna geçecek.” İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal BAHÇIVAN, 2024’ün kurda son 5 yılın en rahat dönemi olacağını,

Türkiye’nin yabancı oyuncuları tekrar kazanacağını ve OVP hedefi altı büyümenin sürpriz olmayacağını belirterek “Gelecekten çalmayacak makul bir büyümeye katlanırız,” dedi.

 

 

 

iso w104 

“Düşük Büyüme Sürpriz Olmaz”

2024’te enflasyonun Türkiye açısından en önemli sorun olmaya devam edeceğini belirten BAHÇIVAN, “Yeni yıl, enflasyonla kararlılıkla mücadele edilmesi gereken bir yıl olacak. Bu mücadeleyi, zaten Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın politikalarından da anlıyoruz,” dedi. Başkan BAHÇIVAN, “İç piyasaya bağlı sektörlerde hem talep hem finans kaynağı noktasında bir zorluk yaşanacağı kesin. İhracata dönük çalışmalarda fırsatların değerlendirilmesi gerekiyor. Kredi mekanizmaları da bunu destekler nitelikte çalışıyor. İhracat fırsatları geliştiren sektörler, gelecek yılı finansa erişimde daha rahat geçirecek,” şeklinde sözlerine devam etti.

Türkiye’nin, “ne pahasına olursa olsun büyüme” mottosundan, biraz daha “enflasyonu dizginlemeye dönük” bir mottoya doğru geçmek zorunda kalacağını kaydeden BAHÇIVAN, “Bunu zaten Ekim ayından itibaren görmeye de başladık. 2024’ü nasıl yaşayacağımız noktasındaki ilk işaretleri almaya başladık.” şeklinde konuştu. Büyümenin niteliğinin önemsenmesi gerektiğini belirten BAHÇIVAN, “Orta Vadeli Program’da (OVP) konan rakamın altında bir büyümenin sürpriz olmayacağını düşünüyorum. Yani eğer gelecekten çalmayacak makul bir büyümeyle karşılaşacaksak da, ona bir süre katlanmamız gerekiyor,” dedi.

“Uzun Vadeli Kredi Bulma Lüksümüz Yok”

Eximbank’ın sermaye yapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirten BAHÇIVAN, teminata dayalı bankacılığın, geçmiş performans kriterleri değerlendirilerek yumuşatılması gerektiğini ifade etti.

“Türkiye’nin ne yazık ki şu anki mevcut koşullarında, sanayicinin yatırım için uzun vadeli kredi bulabilme lüksü hemen hemen yok. Hele TL olarak hiç yok. Eximbank günlük hayatın, ihracatın önündeki engellerin kaldırılması noktasındaki en önemli kurumsa, sanayimizi destekleyerek nitelikli yatırımlar noktasında en kilit kurumlardan biri de Kalkınma Bankası’dır. Bu nedenle yıllardır Kalkınma Bankası’nın Türkiye’nin uzun vadeli sanayi finansmanı noktasındaki en önemli kurumu haline getirilmesini savunuyoruz. Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılmış olsa da, amaçlanan noktaya gelmesi çok gecikmiştir,” diyen BAHÇIVAN, Yatırım Taahhütlü Avans Kredi enstrümanının henüz çok yeni olduğunu, uygulandıkça değerlendirme yapmanın daha faydalı olacağını belirtti.

 “Özel Bankalar Yeniden Bankacılığı Hatırladı”

İç piyasa tarafında, ticari krediyi erişimden ziyade ticari kredi maliyetini kaldırabilme sorunu olduğunu belirten BAHÇIVAN, “Finansmana erişim, geçtiğimiz dönemde fiyattan daha ziyade bir yokluk boyutundaydı. Özel bankalar tamamıyla piyasadan yok olmuşlardı; çekilmişlerdi. Şimdi özel bankaların son 2 aydır tekrar finans dünyasında, varlıklarını hatırladıklarını görüyoruz. Tekrar bankacılığı hatırladılar. Ticari kredilerde en azından özel sektör bankalarında, son dönemlerin en pozitif noktasındayız. Kredilerin daha da açılacağını umuyorum. Fiyat tarafı ayrı ama miktar tarafının artacağına inanıyorum,” dedi.

“Yabancı Akışı İkinci Yarıda”

İhmal edilmemesi gereken bir konunun da Türkiye’nin son yıllarda çok uzak kaldığı yabancı sermaye konusu olduğunu belirten BAHÇIVAN, “Şirket satın almalarında unutulduk resmen,” yorumunu yaptı.

Şu anda sermaye piyasalarının halka arzlar üzerinden döndüğüne değinen BAHÇIVAN, “Türkiye birçok sektörde, yabancı sermaye açısından gözlenen ve özlenen bir ülke. Hem mevcut yatırımlara, hem de mevcut şirketlerimize talep olacağı gibi, sıfırdan ya da ortaklık yoluyla da yabancı oyuncuları Türkiye tekrar kazanacak. Gelecek yılın ikinci yarısında, yabancı sermaye hareketlerini farklı farklı sektörlerde görebileceğimizi düşünüyorum. Sadece Körfez’e takılıp kalmayalım; Uzak Doğu’dan, Asya’dan, Avrupa’dan, Amerika’dan yabancı sermaye akışında bir hareketlilik olacak,” şeklinde konuştu.

“2024, Kurda Son 5 Yılın En Rahat Dönemi Olacak”

Sanayiciler olarak TL’nin değerinin düşmesi ve yüksek volatilite konusunda hassas olduklarını söyleyen BAHÇIVAN, aşırı değer kaybının uzun vadede büyük maliyetlere sebebiyet verdiğini da aktardı. “İstikrarlı bir kur, en kıymetli kurdur,” diyen Bahçıvan, “2024, kurda son 5 yılın en rahat dönemi olacak.” diye konuştu.

“Yatırım İştahında İlk 6 Ay Sakin Geçecek”

2024’te yatırımlarda bir geri çekilme olacağını belirten BAHÇIVAN, “Yatırım açısından yılın ilk 6 ayının daha sakin geçeceğini söyleyebilirim ki, bu da gayet doğal. Bazı sektörlerimizin ciddi kapasite fazlası var. Bunların da bir rahatlaması lazım. Yılın ikinci yarısına kadar yatırım döneminin daha sakin olacağını düşünüyorum. Yılın ikinci yarısının ise daha farklı bir döneme evirileceğini öngörüyorum,” dedi.

Powered by OrdaSoft!