deikDış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 2024 Ajandasını Paylaştı

“Daha fazla ticaret vizyonuyla dış ekonomik ilişkilere ivme katmayı sürdüren DEİK’in 2024 ajandasında yeni ticaret ve enerji koridorları öne çıkarken, yeşil ekonomi ve dijital ekonomi başlıkları da ticari diplomasinin radarında olacak.” DEİK Başkanı Nail OLPAK, 2023 yılını değerlendirerek 2024 ajandalarını paylaştı.

 

 

 

deik w104

DEİK’in 2023 ticari diplomasi faaliyetlerine ilişkin bilgiler paylaşan Başkan Nail OLPAK, ABD’den Afrika’ya, Çin’den İngiltere’ye, Japonya’dan Rusya’ya kadar dünyaya dokunan geniş bir projeksiyonla daha fazla ticaret için çalışarak, Türk özel sektörüne, dış ekonomik ilişkilerde doğru muhataplar nezdinde doğru kapılar açtıklarını belirtti. Global ekonomide büyümenin bir miktar azaldığı, küresel enflasyonun etkisini sürdürdüğü, ticaret ve yatırımlarda dönüşümlerin yaşandığı yeni bir süreç olduğunu ifade eden OLPAK, Türk iş dünyası olarak, yüksek katma değerli ürünlerle yeni pazarlara açılmaları ve trendlere uygun yatırımlarla fırsat sahalarını genişletmeleri gerektiğini dile getirdi.

Yeni Ticaret Koridorları ve İşbirliği Mekanizmaları

Yeni ticaret koridorları ve işbirliği mekanizmaları hakkında ülke ve bölge bazlı değerlendirmelerde bulunan OLPAK, DEİK çatısı altındaki iş dünyası temsilcileri olarak yeşil ekonomi ve dijital ekonomi kavramlarını artık her platformda daha yüksek sesle konuşurken, bu dönüşümlerin yanında küresel ticarette yeni iş birliği mekanizmalarını da yakından takip ettiklerini belirtti. DEİK’in 2024 yılındaki yol haritası ve ajandasında öne çıkan bölgesel başlıklara değinen OLPAK, “Öncelikle DEİK olarak radarımızda olan her ülke ve bölge için, sektörleri de ayrıca ele aldığımız bir yaklaşımla yeni bir yol haritası oluşturduk,” dedi. OLPAK dünyayı 6 bölgeye ayırdıklarını belirterek, DEİK’in bölgelerdeki ticari diplomasi çalışmalarını anlattı. ABD’deki ticari diplomasi faaliyetlerini eyalet bazlı komiteler ile yeniden kurguladıklarını belirterek, her eyalete en az 1 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bildirdi.

“Kuşak ve Yol Projesine Yönelik Tedbir Almak Zorundayız”

Nail OLPAK Çin’in dünyanın markalı ürünleri fabrikasına doğru evirilmeye çalışıldığını ifade ederek, fason üretimi geride bıraktığını, şimdi de orta teknoloji ürünleri üretmeyi terk etme stratejisine doğru ilerlediklerini belirtti.

“Kuşak ve Yol” projesine ilişkin görüşlerini, “Çin elindeki ürünü, zengin pazara daha hızlı ulaştırmak istiyor. Zengin pazarlardan birisi, Avrupa pazarı. Bugün Çin’in Avrupa pazarına mallarını ulaştırması, ortalama 40-45 gün. Kuşak Yol Projesi’nde hedefi, 1 hafta içerisinde Avrupa’ya ulaşmak. Bu bizim için ne anlama geliyor? Benim bugün en büyük avantajım, lojistik. Gaziantep’ten çıkan bir ürün 48 saat içerisinde Avrupa’nın herhangi bir şehrine ulaştırılıyor. 45 güne göre 48 saat ciddi bir avantaj. Ama 1 haftaya indiği zaman, lojistik avantajımız 5 güne düşüyor. Böylesi bir tablo var önümüzde. Bunu iyi görmemiz lazım. Bu proje fazla sempatik görünse de tabloyu iyi okumamız gerekiyor,” şeklinde dile getirdi.

“2024’ün de En Belirleyici Faktörü Enflasyon Olacak”

Türkiye’nin yıla yüzde 5 büyüme hedefiyle girdiğini hatırlatan OLPAK, Kahramanmaraş merkezli depremler ülkenin büyüme performansını etkilese de, Türkiye’nin yılı yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme ile kapatacağını tahmin ettiğini belirtti.

Büyümede ihracatın verdiği katkının önemine dikkati çeken OLPAK, “Büyümede yatırım harcamaları ve makine siparişlerini önemli görüyorum. Bu noktada olumsuz bir tablo olmadığını söylemek istiyorum. Özellikle çeyrekler itibariyle baktığımızda, Türkiye’nin siparişleri iyi durumda. Bunu PMI verilerinde de, Satın Alma Müdürleri Endeksi’nde de görüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Enflasyonun hem Türkiye hem de dünya açısından 2022’den başlayarak 2023’ün en belirleyici faktörlerinden biri olduğunu belirten Başkan OLPAK, 2024’ün de en belirleyici faktörünün yine enflasyon olmasını beklediğini söyledi.

“Yatırım Sinyallerini Alıyoruz”

Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım çekme potansiyeline ilişkin sorular üzerine konuşan OLPAK, “Yabancı yatırımları beklemeliyiz ama önümüzdeki ay niye gelmedi diye sorarsak yanlış olur. Mesela Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelecek olan yatırımların zamana yayıldığını göreceğiz. Diğer ülkelerle yaptığınız görüşmelerde yatırımların sinyalini alıyor musunuz derseniz, evet alıyoruz. Sadece Orta Doğu dersek de kısıtlı olur; Avrupa ve ABD’den de yatırım sinyallerini alıyoruz,” dedi.

Powered by OrdaSoft!