turk eximbank“25 Milyar Dolarlık İhracat Alacağı Güvencede”

2024 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar Paneli’nde konuşma yapan Türk Eximbank Genel Müdürü Ali GÜNEY, Türkiye’nin tek resmi ihracat destek kuruluşu olduklarını belirterek, nakdi, ihracat alacak sigortası ve alıcı kredileriyle ihracatçıyı desteklediklerini belirtti.

Türkiye’den yapılan mal ve hizmet ihracatının düzenli artışını sağlayarak ülkenin cari açık meselesine kalıcı çözüm üretme yoluna katkıda bulunmak istediklerini belirten GÜNEY, 23 il, 11 irtibat bürosu ve 3 bölge müdürlüğü ile faaliyetlerini yürüttüklerini belirtti.

 

 

 

turk eximbank w104

“Eximbank olarak toplam ihracat desteklerimiz, geçen yıl 45 milyar dolar. 20 milyar doları nakdi kredi desteği, 25 milyar doları da ihracat alacak sigortası desteği idi. Eximbank olarak nakdi kredi desteklerinde Türkiye’nin ihracat kredilerinin yarısına yakınını kullandırıyoruz. Bilanço büyüklüğüne bakınca, bankanın aktifleri içinde kredinin payı yüzde 87. Tüm fonlama imkânlarımızı ihracatçının desteğine sunmuşuz. Bu oran bankacılık sektöründe yüzde 55’ler seviyesinde. Kredi büyüklüğü olarak Türk bankacılık sektöründe 8’inci sırada bulunuyoruz. Kalkınma yatırım bankası olarak en büyük kredi hacmine sahibiz. Alacak sigortası alanında Türkiye’nin uzak ara en büyük kurumuyuz. 25 milyar dolarlık vadeli ihracat alacağını güvenceye aldık. Herkes finansmana erişimden bahsediyor ama alacak sigortası, ihracatın artması ve farklı pazarlara yayılması için çok önemli ürün. Son jeopolitik riskler de alacak sigortasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi.”

BAE’den 3 Milyar Dolarlık Kaynak Son Aşamada

Eylül sonu itibariyle 30 milyar dolarlık desteğe ulaştıklarını ve bunun 13,3 milyar dolarının nakdi kredi desteği, 16,7 milyar dolarının da ihracat alacak sigortası desteği olduğunu belirten GÜNEY, yılı 41 milyar dolar ve yukarısında kapatacaklarını dile getirdi.

Gelecek yıl özellikle TCMB’nin reeskont kredilerindeki günlük limiti 10 kat artırmış olmasının nakdi kredi desteğinin daha yüksek olacağını gösterdiğini söyleyen GÜNEY, sözlerine “Bizim stratejik hedefimiz de, TCMB reeskont kaynağına bağımlılığı azaltarak kendi kaynaklarımızla fonlamaları çeşitlendirmek. Bu alanda çok da başarılı olduk. Yurtdışı sermaye piyasalarından en fazla fonu Türkiye’ye getiren banka Eximbank. 9 milyar dolarlık kaynağı Türkiye’ye getirdik ve yenileyerek devam ettiriyoruz. Bugün de bir tahvil ihracımız söz konusu. Önümüzdeki sene sürdürülebilirlik temalı fonlara erişim noktasında ciddi çalışmalarımız var. Sürdürülebilir temalı 1,5 milyar dolarlık kaynağın 1 milyar doları EBRD’den, 500 milyon dolara yakını Asya Altyapı ve Kalkınma Bankası ile Körfez bölgesindeki kurumlardan sağlanacak. Türkiye’ye getirilmesi için görüşmelerimiz başladı. Önümüzdeki sene bu kaynakları getirip, ihracatçının yeşil dönüşümde yapacağı yatırımları desteklemek üzere kullanacağız. 10 milyar dolar üzeri tüm kredi başvurularını sürdürülebilirlik aşamasında değerlendiriyoruz. Şirketin karbon, emisyon salınımlarını, sınırda karbon vergisini hesaplıyoruz,” şeklinde devam etti.

Birleşik Arap Emirlikleri ile görüşmeleri neredeyse tamamlanma noktasına gelen 3 milyar dolarlık kaynağın da Eximbank üzerinden geleceğini vurgulayan GÜNEY, 2024 yılının ihracatçının finansmana erişimi için çok daha iyi bir yıl olacağını dile getirdi.

 turk eximbank w104b

Powered by OrdaSoft!