TALSAD, “İSTKA Proje Kapanış Toplantısı”nı Gerçekleştirdi

TALSAD tarafından 4 Eylül tarihinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen “İSTKA Proje Kapanış Toplantısı”na katılımcılar büyük ilgi gösterdi.

 

 

 

 

 

talsad 84a

TALSAD, Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği koordinatörlüğünde, İDDMİB, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metal İhracatçıları Birliği ve ALUTEAM, Alüminyum Test, Eğitim ve Araştırma Merkezi ortaklığıyla İstanbul Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan “İstanbul Alüminyum Sektörünün AB Yeşil Mutabakat politikalarına Uyumu için Sürdürülebilirlik ve Sertifikasyon Merkezi” adlı projenin Kapanış Toplantısı 4 Eylül 2023 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Ülkemiz için stratejik bir endüstri ve ihracat sektörü olan alüminyum üreticilerinin başta AB Yeşil Mutabakat, döngüsel ekonomi, SKDM (sınırda karbon düzenleme mekanizması) ve karbon ayak izine yönelik politika ve yasal düzenlemelerine zamanında ve etkin bir şekilde uyum sağlamaları için ihtiyaç duydukları sektörel ve işletme bazında rehberlik, teknik destek ve sertifikasyon hizmetlerini gerçekleştirmek üzere İstanbul Kalkınma Ajansının desteği gerçekleştirilen proje kapsamında, Sınırda Karbon Düzenlemesi için pilot işletmeler bazında ölçüm ve raporlama yapıldı, AB yeşil Mutabakat Uyum sürecine ilişkin bir rehber oluşturuldu, ülkemiz için alüminyum geri dönüşüm envanteri hazırlandı ve Yeşil Mutabakat sürecinde şirketlerimize destek olmak üzere bir sertifikasyon merkezi kuruldu.

talsad 84bb

Projenin en önemli ana iş paketleri ile ilgili sonuç raporlarına dair sunumlar öncesinde toplantının açılış konuşmalarını; TALSAD Yönetim Kurulu Üyesi Sedef BOLGÜN, İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali BAKANER ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zühtü Hakan AKPOLAT gerçekleştirdi.

Toplantı programının devamında projenin ana iş paketlerine dair proje süresince yapılan çalışmalara dair sunumlar sırasıyla karbon kyak izi ölçüm ve raporlamaya yönelik teknik rehber çalışmasını gerçekleştiren QSI Belgelendirme firmasından Ahmet EDEPLİ, seçilen pilot tesislerde MRV kapsamında emisyon ölçüm ve değerlendirilmesi çalışmasını gerçekleştiren ALUTEAM adına Yaşar AKÇA, alüminyum sektörüne özel geri dönüşüm envanter çalışmasını yürüten İnteraktif Çevre ve IO Çevre firmalarını temsilen Prof. Dr. Erdem GÖRGÜN, Oğuzhan AKINÇ ve Cem Gökhan HANOĞLU, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi iş birliğinde hazırlanan AB Yeşil Mutabakat ve SKDM Uyum Rehberi ve rehberin eki olan Ergitme Teknolojileri ve Enerji Verimliliği çalışmasına dair detayları ise Doktor Ahmet TURAN ve Erman CAR gerçekleştirdi. Toplantının son oturumda ise TALSAD Genel Sekreteri Erol METİN 1 Şubat 2022 itibarıyla başlatılan projenin tüm süreç ve sonuç değerlendirmelerini içeren sunumu ile “İSTKA Proje Kapanış Toplantısı”nı sonlandırdı.

AB Yeşil Mutabakat ve SKDM Uyum Rehberiyle Temel İlkeler Değerlendiriliyor

Avrupa Birliği (AB), 11 Aralık 2019’da küresel iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Avrupa Yeşil Mutabakatını ilan etti. Yeşil Mutabakat aslında “çevre başlığı altında” politik ve ekonomik önceliklerin bir araya getirildiği son derece geniş bir politikalar bütünü olarak değerlendirilebilir. Bu anlaşma ile 2030 yılına kadar karbon salınımının 1990 yılına kıyasla %55 oranında azaltılması ve 2050 yılında ise karbon salınımının “net sıfır” düzeyine indirilmesi amaçlanmış ve bunları gerçekleştirilebilecek ekonomik ve endüstriyel süreçleri geliştirip yeni bir büyüme stratejisi benimseyip tüm politikalarını iklim değişikliği eksenine uyumlu hale getirmiş dünyanın ilk iklim nötr kıtasının Avrupa olması hedefleniyor. Yeşil Mutabakat ile hiç kimseyi ya da hiçbir bölgeyi geride bırakmadan kaynak tüketiminden bağımsız olarak ekonomik büyümeyi gerçekleştirerek AB ekonomisini kaynak açısından verimli ve rekabetçi bir ekonomiye dönüştürmek planlanıyor.

talsad 84c

2030 ve 2050 için İklim Hedefinin Artırılması

AB, bu konudaki en önemli tedbirlerden birinin yeni bir “İklim Kanunu” olduğunu belirtmiş ve ilk AB iklim kanunu 9 Temmuz 2021 tarihinde AB Resmî Gazetesi’nde yayınlanmıştır. İklim yasasının hedeflerine ulaşmak için 14 Temmuz 2021’de Avrupa Komisyonu, ilgili taraflar için bir dizi yasal düzenleme ile “Fit for 55” yeşil paketini sunmuştur. AB’nin sera gazını azaltma hedefini 2030 yılına kadar en az %55 olarak belirleyen bu paket, yeni bir iklim değişikliği strateji belgesi olarak gerek karbon kaçağı gerekse sınırda karbon düzenlemeleri ile etkin önlemler alınabileceğinin altını çizmektedir. AB bu hedefler ulaşmak üzere Yeşil Mutabakat kapsamında öne çıkardığı politikalar ve hedefler zincirlerini 7 ana başlık altında toplamaktadır.

  • Temiz, Ulaşılabilir ve Güvenilir Enerjinin Sağlanması
  • Döngüsel ve Temiz Ekonomi için Endüstriyi Harekete Geçirme
  • Enerji ve Kaynak Verimli İnşaat ve Yenileme
  • Tarladan Sofraya Adil, Sağlıklı ve Çevre Dostu Gıda Sistemlerinin Geliştirilmesi
  • Ekosistemlerin ve Biyoçeşitliliğin Korunması ve İyileştirilmesi
  • Temiz Bir Çevre için Sıfır Kirlilik Hedefi
  • Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşıma Geçişin Hızlandırılması

SKDM Süreci İçin Geri Sayım Bitmek Üzere

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, Paris İklim Anlaşması sonrası Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ortaya konulan 2050 yılına kadar “Net Sıfır Karbon Salınımı” hedefine yönelik olarak Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan direktifler uyarınca belirlenen pilot endüstrileri kapsayacak şekilde “AB tarafından ithal edilen ürünlerdeki giydirilmiş karbon miktarına karşılık gelecek bir vergilendirme mekanizmasıdır”

 SKDM, Avrupa Yeşil Mutabakatı eylem planlarından biri olan “Fit For 55” paketinin bir parçasıdır.  Bu eylem; sektörel düzenlemeleri, iklim, enerji, ulaşım ve vergilendirme genelinde kapsamlar içerir. Avrupa Birliği’nin yayınladığı Vizyon 2050 doğrultusunda 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını %55 oranında azaltma hedefine yardımcı olacak, karbon kaçağını engellemek ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için bir araç olarak görülmektedir.

SKDM süreci Avrupa Birliği kapsamında uygulanan Emisyon Ticaret Sistemi (EU ETS) ile entegre şekilde çalışacak ve Emisyon Ticaret Sisteminin karbonsuzlaşma hedeflerini AB sınırları dışında da uygulama hedeflerini içermektedir. Bu mekanizma ile Avrupa Birliği’nin iç pazarında “Emisyon Ticareti (ETS) kapsamında” uygulanan karbon fiyatlandırma politikasının eşdeğeri bir uygulaması olmayan ülkelerden AB’ye yapılan ithalatlarda eşdeğer bir karbon fiyatlandırması uygulayarak: AB dışındaki ülkelerde de karbon emisyon fiyatlandırmasına yönelik girişimleri teşvik etmeyi, AB üreticilerinin karbon emisyon azaltımı politikaları ve karşılaştıkları maliyetler nedeni ile daha fazla haksız rekabet ile karşı karşıya kalmalarını engellemeyi ve küresel çapta karbon emisyonlarını azaltmak üzere ekonomik araçları yaygınlaştırmak ve iklim değişikliğini önlemeye yönelik uluslararası programları yaygınlaştırmayı amaçlanmıştır.

1 Ekim 2023 itibarıyla başlayan raporlama sürecine dair yayınlanan mevzuatlar gereğince raporlanan, ölçülen ve doğrulanan değerler, ileriki aşamalarda AB’nin eşdeğer sektörel benchmark değerleri ile karşılaştırılarak aradaki fark bir karbon eşdeğer vergisine tabi tutulacaktır. Karbon vergisi olarak ise EU ETS kapsamında oluşan karbon fiyatlamaları esas alınacaktır. AB EU ETS uyumlu karbon fiyatlandırma sistemleri olan ülkelerde SKDM yaptırımı uygulamayacaktır. 

talsad 84d

TALSAD Karbon Ayak İzi Hesaplama Portalı Artık Yayında

TALSAD tarafından yürütülen proje kapsamında yapılan çalışmalar arasında, şirketlerin kurumsal karbon ayak izlerini basit bir hesaplama aracı ile hesaplayabilmesi ve kendi hesaplamaları ile karşılaştırma yapabilecekleri bir karbon ayak izi hesaplama portalı hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Portala ulaşım https://talsadgreen.com/ adresinden sağlanmaktadır.

TALSAD, Carried Out the “ISTKA Project Closing Meeting”

Participants showed great interest in the “ISTKA Project Closing Meeting” held by TALSAD on September 4 at Fatih Sultan Mehmet Vakıf University Halic Campus.

talsad 84e

Powered by OrdaSoft!