TİM Başkanı Mustafa GÜLTEPE: “Kurban Bayramı Tatilindeki İş Gücü Kaybı İhracata Yansıdı

TİM Başkanı Mustafa GÜLTEPE, “23 Haziran’da 2 milyar 121 milyon dolarla günlük ihracat rekoru kırmamıza rağmen Kurban Bayramı tatili nedeniyle yaşanan iş günü kaybı haziran ihracatına olumsuz yansıdı.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa GÜLTEPE, haziran ayı ihracat rakamlarına ilişkin yapılan açıklamasında son 12 aylık ihracatın ise 251,9 milyar dolara ulaştığını kaydederek şu değerlendirmede bulundu:

İhracata En Büyük Katkı Otomotivden Geldi

“Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk 5’teki diğer sektörlerimiz 2,4 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,3’er milyar dolarla elektrik-elektronik ve çelik şeklinde sıralandı. Geçen ay zeytin ve zeytinyağı ile gemi ve yat sektörlerimizin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydettik. 17 ilimiz ihracatını artırırken, en çok ihracat yapan ilk 5 kentimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Haziranda 1.418 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi. Parite önceki iki ayda olduğu gibi haziranda da ihracatımıza pozitif yansıdı. Parite etkisi 279 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak ilk 6 ayı değerlendirdiğimizde parite nedeniyle hala 367 milyon dolarlık kaybımız var.”

Powered by OrdaSoft!