ASAŞ, Sektöründe İlk Kez “Fırsat Eşitliği Modeli (FEM)” Sertifikasına Sahip Olan Firma Oldu

Sektöründe pek çok ilke imza atan ASAŞ Alüminyum, kadın istihdamını öne taşıyan insan kaynakları politikaları ve hem yönetimde hem üretimde etkin rol alan kadın çalışanların güçlenmesi için yaptığı çalışmalar neticesinde, KAGİDER tarafından verilen “Fırsat Eşitliği Modeli” sertifikasının sektöründeki ilk sahibi oldu.

 

 

asas 74a

Türkiye’nin en çok ihracat yapan firmaları araştırmasında 52. sırada, ISO 500 listesinde ise 63. sırada yer alan, güçlü AR-GE projeleri ile adından söz ettiren ASAŞ, sektöründe ilklere imza atmaya devam ediyor. ASAŞ, üretim, ihracat ve yatırımdaki başarılı çalışmalarının yanı sıra, çalışanları için yürüttüğü projelerle sektörüne rol model oluyor. Kadın çalışanlar için gözetilen politikalar ve cinsiyet eşitliğine yönelik uygulamaları ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından yönetilen sıkı bir değerlendirme süreci sonrasında “Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifikasını almaya hak kazandı. Bu sertifika ile sektörüne örnek olurken kadın çalışanlar için uygulanan politikaların önemine de dikkat çekmiş oldu.

ASAŞ’ın İstanbul Kavacık’taki genel müdürlük binasında gerçekleşen buluşmaya KAGİDER Başkanı Emine Erdem, KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Esra BEZİRCİOĞLU, KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Beylem LEBLEBİCİ BİRSEN, Proje ve Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Begüm BALABAN BAYRAK, ASAŞ Genel Müdürü Derya HATİBOĞLU, ASAŞ Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Demet İNCİRCİ, ASAŞ Kurumsal İletişim Uzmanı Yasemen KALKAN katıldı. Sertifikayı ASAŞ Genel Müdürü Derya HATİBOĞLU’na, KAGİDER Başkanı Emine ERDEM takdim etti.

Emine ERDEM: “Tüm Şirketleri Fırsat Eşitliğini İçselleştirmeye Davet Ediyorum”

FEM sertifikasını ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu’na teslim eden KAGİDER Başkanı Emine ERDEM, bu sertifikaya hak kazanan kurumların yapıları, eylemleri ve insan kaynakları politikaları ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ve istihdamda kadının güçlenmesine duyarlı olduklarını ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde tescil ettirmiş olduklarını hatırlattı. Emine ERDEM, şöyle devam etti: “Kadına her alanda fırsat eşitliği sağlayan bir Türkiye’de sadece kadınlar değil, topyekün bütün toplumuz kazanacak. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma kadının ekonomi başta olmak üzere hayatın her alanında eşit temsiliyetiyle sağlanacak. FEM sertifikası alarak fırsat eşitliği yaklaşımını içselleştirdiği ve birçok kuruma örnek olduğu için ASAŞ’ı tebrik ederiz… FEM sertifikası programı, Türkiye’de iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için örnek bir model. Bizimle birlikte yola çıkan şirketler hem istihdama katkıda bulunuyorlar hem de kadının güçlenmesini destekliyorlar. Tüm şirketleri FEM sertifikası almaya davet ediyorum.”

Derya HATİBOĞLU: “ASAŞ Olarak Kadınların Güçlenmesinde Öncü Rol Oynamaya Devam Edeceğiz”

FEM sertifikasını teslim alan ASAŞ Genel Müdürü Derya HATİBOĞLU ise kadınların iş hayatındaki önemli rolünü vurgulayarak şunları ifade etti:

“Kurumumuzda kadın çalışan sayısının her geçen gün artmasını hedefliyor, kadınların tüm pozisyonlarda ve iş süreçlerinde aktif görev alması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cinsiyet ayrımı olmaksızın bilgi birikimi yeterli olan herkesin her işi yapabileceğine inanıyor, kadın çalışanlarımızın bulundukları ortamlara ve ekiplere daha farklı bir enerji kattığını fark ediyoruz.

Eşitliğin önemini vurgulamak adına İnsan Kaynakları Politikamızda her türlü ayrımcılığa karşı olduğumuzun altını çiziyoruz. Sürekli gelişime olan inancımızla düzenlediğimiz her eğitim ve etkinlikte katılımcı kitleyi; cinsiyete göre değil, işin ve kişinin gelişimine göre belirliyoruz. İşe alım uygulamalarında aranılan pozisyonla ilgili kadın-erkek ayrımı olmaksızın değerlendirme yapıyor, mülakatlarda kadın adaylara evlilik, çocuk sahibi olma planları gibi özel ve bireysel sorular sormaktan kaçınıyoruz. Doğum izni süresince izin haklarının kullanımını sağlamak, yaşam standartlarını etkilememek adına maaşlarını toplu olarak almalarını beklemeden aylık olarak ödemeye devam etmek gibi uygulamalarla her daim kadın çalışanlarımızın yanında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz.   Altın Top Projesi ile de anne-baba olmayı arzu eden kadın ve erkek çalışanlarımızın tüp bebek tedavisi masraflarını karşılayarak bu hayallerini gerçekleştirmek üzere kendilerine destek oluyoruz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için her sene düzenlediğimiz etkinliklerde katma değeri yüksek projeler yürütüyoruz. Geçtiğimiz senelerde kadın çalışanlarımıza verdiğimiz hediyeleri, kadın girişimciler tarafından kurulmuş Lavanta Kokulu Köy kuruluşundan tedarik etmiştik. Bu vesile ile hem girişimci kadınlara destek hem de çalışanlarımıza anlamlı bir hediye vermiş olduk. Bir sonraki etkinlikte ise kadın çalışanlarımızın kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak bir seminer düzenledik ve içlerindeki ışığı keşfetmeleri için rehber olmaya çalıştık. Tüm bu etkinlikler ve projeler bizleri daha da yakınlaştırdı, güzel bir sinerji inşa etmemize vesile oldu. ASAŞ olarak, çalışmalarımıza aynı hassasiyette devam ederek kadınların güçlenmesinde öncü rol oynamaya devam edeceğiz.”

Tüm İş Alanlarında Kadın Çalışanlara Öncelik Sunuluyor

Hem yönetimde hem de üretimde etkin rol alan kadın çalışanların artırılması yönünde ciddi adımlar atan ASAŞ; hali hazırda bünyesinde CNC operatörü, paketleme elemanı, testere operatörü, pres operatörü, üretim müdürü gibi erkek yoğunlukta istihdam edilen pozisyonlarda kadın çalışanlara iş fırsatı sunuyor. Tüm iş alanlarında kadın çalışanlara öncelik sunarak onları meslek edinme ve tecrübe kazanma konusunda güçlendiriyor. Tüm işe alım süreçlerinde kadın istihdamına önemli oranda öncelik veren ASAŞ’ın bünyesinde toplamda 232 kadın çalışan bulunuyor. Beyaz yakada istihdam ettiği çalışanların %41’i mühendis olup, bu sayının %27’sini kadın mühendisler oluşturuyor.

Terfilerin %32’si Kadın Çalışanlar Arasından Gerçekleşti

Gerek ofis gerekse üretimde, yetkinliklerine uygun tüm alanlarda kadın yönetici sayısının arttırılması konusunda da çalışmalarını sürdüren firmada 2021 yılındaki terfilerin %32’si kadın çalışanlar arasından gerçekleşti. Hayata geçirilen yönetici yetiştirme programları ile yeni terfi eden ve mevcut yöneticilerinin gelişimi için de olanaklar sunan ASAŞ, çalışanlarının hem iş hayatındaki hem de kişisel yetkinliklerini arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma hayatına yeni başlayacak olan gençleri de unutmayan firma, hali hazırda bünyesindeki genç çalışanların gelişimine destek vermek amacıyla hayata geçirdiği “Genç ASAŞ’lı” programıyla, kariyerlerinde yükselmek isteyen gençler için de fırsatlar sunuyor. Bu yıl uygulamaya alınan programa başvurup başarı elde eden kişilerin %60’nı kadın çalışanlar oluşturuyor.

ASAŞ Hakkında

1990 yılında kurulan ASAŞ, bugün Akyazı, Sakarya bölgesinde yer alan son teknoloji ile donatılmış 5 üretim tesisi ve 2750 çalışanıyla Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Sektörün bakanlık onaylı ilk Ar-Ge merkezine de sahip olan ASAŞ, üretim alanındaki tecrübesini tasarım ve Ür-Ge çalışmalarıyla sürekli geliştirerek sektöre birçok sektör için yenilikçi ürünler sunuyor. ASAŞ, alüminyum profil, kompozit panel, alüminyum yassı mamul, PVC kapı ve pencere sistemleri, alüminyum bayrak ve aydınlatma direkleri, alüminyum kapı, pencere ve giydirme cephe sistemleri, panjur sistemleri, garaj kapıları ve motor kontrol sistemleri alanında zengin bir ürün yelpazesine sahip. Bugün 90’ı aşkın ülkeye ihracat yapan ve kuruluşundan bu yana istikrarlı büyümesini sürdüren ASAŞ, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 listesinde de 63’üncü sırada yer alıyor.

ASAŞ Becomes the First Company to Have the “Equal Opportunity Model (FEM)” Certificate in its Sector 

ASAŞ Aluminum became the first owner of the “Equality of Opportunity Model” certificate issued by KAGIDER within the scope of its human resources policies that put women’s employment first and its efforts to empower women employees who take an active role in both management and production.

Powered by OrdaSoft!