aluteam logoALUTEAM’de Uluslararası Yapılanma Çalışmaları Devam Ediyor

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ebubekir KOÇ gerçekleştirdiğimiz söyleşide ALUTEAM’in önümüzdeki günlerde uluslararası yapılanma sürecine geçeceğini ifade ederek; ALUEXPO Fuar çalışmaları ve Tekirdağ bölgesinde bir eğitim merkezi oluşturulması, bu eğitim merkezinin önemli tarafının da ‘Cephe Sistemleri’ üzerine yoğunlaşması hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

 

 

aluteam 49a

Alüminyum Test Eğitim Araştırma Merkezi’nin faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Alüminyum Test Eğitim Araştırma Merkezi (ALUTEAM) Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş Adamları Derneği (GALSİAD) ortaklığında İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile kurulmuş, daha sonra güdümlü projeyle birlikte İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) ortaklığının da eklenmesiyle alüminyum konusunda Türkiye’de ihtiyaç duyulan test, eğitim ve araştırma faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

GALSİAD ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde 2012 yılında düzenlenen ALUEXPO Fuarı’nda ilk imzalarımızı atarak faaliyetlerimize başladık. Bu açıdan ALUEXPO Fuarı’nın da ayrı bir önemi vardır bizim için. Daha sonra kademe kademe, değişik proje ve yatırım süreçleri ile bugüne kadar geldik. Bugün neler yaptığımıza bakacak olursak; ALUTEAM şimdi ulusal ama önümüzdeki günlerde uluslararası bir ekibe dönüşecek.

ALUTEAM’de test faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz. Alüminyum konusunda uzmanlaşmış bir ekip ve uygun ekipman alt yapısıyla hem malzeme, hem sistem testleri gerçekleştiriyoruz. Sistem testleri yeni başladığımız bir alan. Önümüzdeki seneden itibaren bu konuda da kapsamlı bir yatırım planlamaktayız. Uluslararası yapılandırma sürecimizi bu çerçevede genişleteceğiz.

ALUTEAM’in bir önemli görevi de alüminyumun devlet düzeyinde daha görünür hale gelmesini sağlamaktır. Bununla ilgili plan-programlar, yol haritaları hazırlamak, ilgili bütün devlet kuruluşlarına alüminyum ile ilgili süreçlerin nasıl geliştiğine dair veri aktarımını sağlamak görevlerimiz arasında yer almaktadır.

En son Tekirdağ Valiliği, Bilim Sanayi İl Müdürlüğü ile birlikte çok sayıda firmamızın katılımı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan, Roketsan, TAİ Türk Havayolları Teknik gibi ülkemizin önemli kuruluşlarının temel ihtiyaçları ve süreçleri ile ilgili karşılıklı bir platform oluşturarak Tekirdağ’da bir alüminyum çalıştayı düzenledik. Bunlardan çıkan sonuçlar ilgili kuruluşlara iletildi. Önümüzdeki süreçte de benzer çalıştaylar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 

ALUTEAM’in eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verecek olursanız neler söylemek istersiniz?

Eğitim tarafında ise dergileriniz ALU&Art’ın da katılım sağladığı etkinlikler iki başlıkta devam etmekte. Teknik eğitimler; daha genel kapsamda sektörün ihtiyaç duyduğu iş güvenliğinden, tasarım, ürün geliştirme vb. gibi teknik elemanların gündelik bilgilerini güncellemeye yönelik konuları içermektedir. Bir de mesleki eğitimlerimiz söz konusu. Mesleki eğitimlerde de daha uzun süreli ve alüminyum konusunda alüminyum malzeme üretim teknolojileri ve bu işin geleceği ile ilgili konularda alanında uzman eğitimciler ile sertifikalı eğitimler düzenlenmektedir. Bu kapsamda bu yıl içinde birçok eğitim düzenledik ve önümüzdeki yıllarda da düzenlemeye devam edeceğiz. Hemen ALUEXPO Fuarı’ndan önce ‘Alüminyum Alaşımlarının Fiziksel Metalürjisi’ eğitimimiz olacak. Buna benzer alüminyum alanında katma değer oluşturmaya yönelik eğitim faaliyetlerimiz devam edecek. Çok sayıda firmamız bu eğitimlere katılıyor. Firmaların ilgili birimlerinden temsilciler katıldığı için de oldukça verimli geçiyor.

Eğitim bizim ana faaliyetlerimizden bir tanesi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde bir araştırma merkezi olarak, bilginin yaygınlaştırılması temel görevimiz. Bu kapsamda yaptığımız önemli çalışmalardan bir tanesi; Tekirdağ bölgesinde bir eğitim merkezi oluşturulması. Bu eğitim merkezinin ‘Cephe Sistemleri’ üzerine yoğun bir eğitim programı ile faaliyet göstermesi planlanıyor. Şu an detaylar üzerine çalışmalarımızı yürütüyoruz. Konuyla ilgili uzman isimler bir araya geldiler, sektörün doğrudan uygulama tarafı ile birlikte ihtiyaçları belirledik; uzun soluklu, dinamik ve sertifika programı şeklinde gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bu da sektörün ihtiyaçlarından yola çıkarak organize edilmiş bir çalışmadır. Sektörümüzün bu alanda önemli bir ihtiyacı olduğunu düşünmekteyiz. Sadece alüminyum profil ve levha konusunda değil, alüminyum ile bağlantılı, cephe konusunda tamamlayıcı olan cam ve elektromekanik konularını da eğitim programına dâhil ediyoruz. 

Araştırma başlığında ise; iki faaliyet alanımız söz konusu. Bir tanesi alüminyum malzeme geliştirme ve üretim teknolojisi geliştirme konularında çalışmalar yürütmek. Malzeme geliştirme konusunda hali hazırda birçok firmamız ile yürüyen projelerimiz söz konusu. Mevcut kapasiteyi artırmak, farklı ürün grubuna girmek isteyen, bu ürün grubunda da know-how ihtiyacı olan firmalarımız ile çeşitli ölçeklerde çalışmalar yapmaktayız. Ekibimiz bu firmaları bizzat yerinde ziyaret ederek, fabrikada planlanmış bir program dâhilinde sonuç almaya dönük olarak, çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Araştırma faaliyet alanımızdaki bir diğer konu da ürün geliştirme çalışmalarımızdır. Malzemede ve üretim süreçlerinde oluşturduğunuz değerin, aynı şekilde ürünün tasarlanması ve hızlı üretilebilmesi için de oluşturulması gerekmektedir. Milli projelerimizde de çalışmalarımız söz konusu. Türk Hava Yolları ile doğrudan ürün geliştirme çalışmalarımız mevcut. Bunun dışında birçok firmaya ürün geliştirme desteği sağlamaktayız. Bünyemizde hızlı prototipleme alt yapımız mevcut. Bu altyapı ve alanında uzman ekibimiz ile ürün geliştirme süreçlerinin hızlandırılmasına destek oluyoruz. Bunun dışında butik üretim dediğimiz belli ölçeğin altındaki, katma değerin yüksek olduğu alanlarda üretimler de gerçekleştirebilmekteyiz. Örneğin; bir ürün için küçük adetlerde parça gerekli diyelim, onların üretimini biz gerçekleştirebiliyoruz, böylece kalıp vb. gibi maliyetler ortadan kaldırılabiliyor Bu talepte bulunan çok sayıda firmamız olduğunu söyleyebilirim. Bunu yaparken de alüminyum firmalarımızın daha çok tasarım işiyle uğraşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu vesile ile bütün firmalarımızı merkezimiz ile çalışmaya davet ediyoruz.

Son dönemde bazı stratejik işlerde Türkiye’de tedarikçiler oluşturulması gerekmektedir. Bu konuda firmalarımızla doğrudan çalışıyor, Ar-Ge’sini birlikte yapıyoruz. Uzun sürede de ana yüklenici için tedariği Ar-Ge çalışmalarını birlikte gerçekleştirdiğimiz firmamızın yapmasını hedefliyoruz. Bu konuyla ilgili de ciddi bir iş geliştirme potansiyeli söz konusu.

Üniversite-Sanayi işbirliği hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Üniversite-Sanayi işbirliği son yıllarda çok konuşulan, fakat eskitilmiş bir kavram. Bunu çok konuşma taraftarı değilim. Biz bu işbirliğini sağlayan taraftayız zaten. Bu iş birliği değer oluşturabiliyor mu, ekonomik bir katkı sağlayabiliyor mu biz bu soruların cevabı ile ilgileniyoruz. Üniversite-Sanayi işbirliğinde hep üniversite yukarıda olarak algılanır ama öyle bir şey yok, biz eşit noktadayız. Biz üniversitelerde araştırma metotlarını bilen ekip ile çalışmaktayız. Firmalarımız işin içinde ve bütün sıkıntıları onlar çekmekte. Zor olanı onlar yapıyor aslında. Şimdi bu iki yapı yan yana geldiği zaman zaten ortak noktalar birbirini bulmaktadır. Geriye kalan da bunu sağlıklı bir şekilde yürütebilmek. Bunu da biz karşılıklı anlayış ile yürütmekteyiz. Burada tabi ki GALSİAD yönetiminin de çok önemli bir katkısı söz konusu.

ALUEXPO Fuarı’na dair görüş bildiriminde bulunur musunuz?

ALUTEAM olarak sektörel birçok fuara katılımız söz konusu. ALUEXPO Fuarı sektörümüzün önemli fuarlarından biridir. Sektörün önemli aktörlerini bir araya getiren bir fuar. Daha önce de, değişik vesilelerle ifade ettiğimiz gibi bizim başlangıç noktamız ALUEXPO Fuarı, bu fuarda ALUTEAM’in kuruluşu için imzalar atıldı. Bu sebeple de bizim için ayrı bir önemi var. ALUEXPO’da düzenlenecek uluslararası kongre kapsamında bizim de sunumlarımız olacak. Enerji verimliliği ile ilgili topladığımız detay verileri burada dikkatlere sunacağız. Bunun dışında standımızda değerli sektör temsilcilerimizi ağırlayacağız.

Global pazarlar ile ilgili eklemek istediğiniz bir konu var mı?

ALUTEAM’in ilk 5 yılı Türkiye’deki gelişimiyle ilgiliydi. Önümüzdeki yıl itibariyle de uluslararası işleyişe geçecek. Bu kapsamda uluslararası örgütler ile iş birliklerimiz söz konusu olacak. Tabi ki bunu yürütebilmek için belli bir kapasiteye ulaşmak gerekiyor. Onlardan bir şey talep ederken, sizin de bir şeyler sunuyor olmanız gerekiyor ki; bir ortaklık, bir işbirliği platformu oluşturabilin. Sanayicilerimizin ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın kıymetli destekleri ile biz bu aşamaya kadar geldik. Şimdi bundan sonra da uluslararası aşama süreci özellikle test alanında söz konusu olacak. 

Son olarak eklemek istediğiniz farklı bir detay söz konusu mu?

Ben dergileriniz ALU&Art ve Win&ART Projeye sektöre yakın ilgisi, çok kıymetli katkıları sebebiyle teşekkür ediyorum.

International Structuring Works are continuing in ALUTEAM

Assistant Professor Ebubekir KOÇ, the Chairman of Aluminum Test Education and Research Center (ALUTEAM) stated that ALUTEAM will enter the international structuring process in the days to come in the conversation we had and shared information regarding concentration on “Façade Systems” in the education center to be constructed in Tekirdağ area and ALUEXPO exhibition works.

Powered by OrdaSoft!