“Günlük Yaşamımızda Evimizden İşyerimize Her Yerdeyiz”
Ekstek Alüminyum kurucu ve ortaklarından Müge KARACA ile markalarını, kalite standartlarını, 2025 hedef ve beklentilerini konuştuk. İhracatta ve kalitede öncü konumlarını kendisinden dinledik.

Bize kendinizden bahseder misiniz?
Öncelikle firmamıza hoş geldiniz. Ben Müge KARACA. 2003 yılında kurulan Ekstek Alüminyum Profil Kalıpları firmasının kurucu ortaklarındanım. Kuruluşumuzdan bu yana firmanın finans departmanı ve yönetim kurulunda iş hayatına devam etmekteyim.
Üretim tesisinizin alanı, kapasitesi ve ürünleriniz hakkında bilgi almak isteriz.
Firmamıza ait olan binamızda, yaklaşık 4.500 metrekare alan içerisinde, aylık 80 ton çelik işleyebilme kapasitesi bulunmaktadır. Tesisimiz, bu sektörde mevcut en ileri teknolojik makine ve ekipmanlara sahip olan, yüksek kalitede kalıp ve yan elemanlarını üreten bir tesistir. Müşterilerimiz tarafından bize gelen profil resimlerinin imalatını, onların mevcut makine parkurlarına ve kapasitesine göre kalıp tasarımından sonra hassas bir şekilde yapıp teslim ediyoruz. Sonrasında da müşteri talebi halinde gerekli destek sunuluyor.
İmalatını yaptığımız profil kalıp çeşitleri, yelpaze olarak sektörde birçok alanda kullanılmakta. Detaylandıracak olursak; inşaat, otomotiv, savunma sanayi, havacılık, temiz enerji, mobilya, beyaz eşya gibi; günlük yaşamımızda evimizden işyerimize kadar etrafımızda kullandığımız hemen her ekipman içerisinde kalıbını yapmış olduğumuz profil ürünleri mevcut.
İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ürünlerimiz yaklaşık %65-%70 oranında 6 kıta ve 33 ülkeye ihraç edilmekte. Yurtdışında çalıştığımız firmalar, sektöründe isim yapmış, alanında öncü firmalar. Bu firmalar yıllık karne notlarında performansımızı değerlendirdiklerinde, “A Plus Tedarikçi” notumuzu uzun yıllardır devam ettirmekteyiz. Bu tür firmalarla çalışmak için, yeni yatırımlarımızla beraber partnerlerimizin isteği doğrultusunda imalatımızın kalitesini en üst seviyede tutuyoruz.
Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleriniz nelerdir?
Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri, firmamız kurulduğundan bu yana en çok üzerinde durduğumuz ve başarımızın ana temellerinden biri. Firmamızda Erp, Cad-Cam, Simülasyon sistemleri ileri seviyede geliştirilerek kullanılmakta. Hızlı üretim için otomasyon sistem projelerimiz de devam etmekte. Yaşadığımız dünyada olmazsa olmaz teknolojik gelişmeler için de Ar-Ge çalışmalarımız başlatılmıştır. Bu gelişmeleri, yaptığımız yeni ürünlerle en kısa sürede partnerlerimizle buluşturacağız.
Markanızı sektörde nasıl konumlandırıyorsunuz?
Markamız 37 yıllık tecrübeye dayalı, teknolojik yenilikleri takip eden ve sektördeki yerini her geçen gün sağlam adımlarla güçlendiren bir marka. Dünya üzerinde artan pazar payımızla, Avrupa’daki kalıpçı rakiplerimiz ve profil üretici firmalar tarafından dikkat çekici ve takip edilen bir marka haline geldik.

Markanızı diğer firmalardan ayıran en önemli özellik nedir?
Firmamız bu sektörde öncü ve ihracat ağırlıklı bir markadır. Yurtdışı partnerlerimizin kalite kabul şartları daha detaylı ve düşük toleranslardadır. Kalite standartlarımızı bu toleranslar içerisinde yaptığımız için, yurtiçi firmalarımıza da aynı standart ve kalitede ürün vermekteyiz. Makine parkuru olarak yüksek hassasiyet ve sektörde en öncü makine markaları ve sarf malzeme tedarikçi firmaları ile çalışıyoruz. Üretimimizde iç veya dış piyasa ayrımı yapmadan kalite standardımızı koruyoruz.
Sizce başarılı bir marka olmanın olmazsa olmazları nelerdir?
Tedarikçi ile müşteri arasında sağlam iletişim kurulmalıdır. Çalıştığımız firmalarda her birinin kendi iç işleyişi farklı. Standardın dışında kendilerine özel talepleri oluyor. Biz de bunları o müşteriye özel olarak imalatımızda uyguluyoruz. İstenilen hassasiyetler yerine getirilip karşılıklı güven oluştuğunda, uzun yıllar süren ilişkiler kuruluyor. Kalitenin devamlılığı için kullandığınız materyaller ve işçilik değişmediği sürece, iyi bir marka devamlılığı olur.

2024 yılında katılım sağladığınız yurtiçi ve yurtdışı fuarları nelerdir? Fuarların iş bağlantılarınıza etkisi hakkında neler söylemek istersiniz?
2024 yılında Almanya Aluexpo Fuarı’na katıldık. Genellikle bu fuar bizim için müşterilerimizle buluşup yılın değerlendirmesini ve bir sonraki yılın planlamasının yapıldığı fuar oluyor. Bunun dışında yeni müşterilerle tanışıp iş hacmimizi genişletiyoruz.
2024 yılını firmanız ve sektörümüz açısından değerlendirebilir misiniz?
Pandeminin başladığı dönemde işlerin birden duracağı endişesi ile başlayan süreç, daha sonra sektörün işlerini tavan yapar hale getirdi. Birçok firmanın uzun soluklu çok büyük yatırımlara girmesi ve bu yatırımlar daha tamamlanmadan dünya üzerindeki savaşlar ve enerji krizleri, 2024 yılına girerken sektörü ve birçok firmayı zor duruma getirdi. Firmalar bu krize çok hazırlıksız yakalandı. Sektörde işler azalınca birçok profil üretici firma kapasitelerinin altında üretim yaptılar. Döviz kurlarının beklenen seviyede olmaması ve işçilik maliyetlerinin de artması sonucu sektörün 2024 yılı hedefi tutmadı.

2025 yılı hedef, plan ve beklentileriniz nelerdir?
2025 yılı finansal açıdan zor geçecek gibi görünüyor. Bu yılın Şubat ayı sonuna gelirken, geçen yılın aynı dönemine göre iş hacmi bakımından daha az verimli geçtiğini görüyoruz. Piyasaların, mevcut savaş ve enerji krizleri barışçıl yollarla çözümlendiği takdirde hareketleneceğini ve açılacağını ümit ediyorum. Bu pozisyonlar düzelme yoluna girdiğinde 2026 yılı, hedef, plan ve beklentilerin öngörülebildiği bir yıl olacaktır.
Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?
Ekstek ailesi olarak ziyaretiniz ve bu güzel sohbetimiz için Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine teşekkür ederiz. Derginizin sektöre verdiği katkıların artmasını ve başarılarınızın devamını diliyorum.

