cetin civata logo“Ülkemiz ve Sektörümüz Büyüdükçe, Biz de Büyümeye Devam Ediyoruz”

Tecde Grup’un bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Çetin Cıvata Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Çetin TECDELİOĞLU yurt dışında yaklaşık 40 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek; “Üretim kapasitemizin yüzde 50’sini global pazarlara sevk ediyoruz. Makine ve teçhizat yatırımlarımız ile birlikte bu oranı artıracağımızı ifade etmek isteriz” dedi.

 

 

cetin civata 1

Markanızın ülkemizdeki faaliyetleri hakkında okurlarımıza paylaşımda bulunur musunuz?

3 kuşaktır hatta 4’üncü kuşağın yavaş yavaş oyuna girdiği 100  yıldır ticaretle, 40  yıldır sanayi ile uğraşan Malatyalı TECDELİOĞLU ailesinin 3’üncü nesil çocuklarıyız biz. Dedem ve babam hep ticaret ve sanayi ile uğraşmışlar. Biz 1976 yılından beri  İstanbul’dayız. Sanayideki 40’ıncı  yılımızı da geçtiğimiz günlerde kutladık.

Grup şirketlerimiz IT sektörüne, bağlantı elemanları sektörüne, inşaat ve enerji sektörüne hizmet vermektedir. Grubumuz bünyesinde 11 firmamız vardır. Asıl dede ve baba mesleği olarak gördüğümüz bağlantı elemanları sektörüdür. Cıvata ve hırdavat bizim ana mesleğimiz diyebiliriz. Malatya ve İstanbul’da üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Malatya  Organize Sanayi Bölgesi’nde  bir  fabrikamız, İstanbul’da Çatalca,  Avcılar  ve  İkitelli  Sanayi Bölgesi’nde olmak üzere toplamda 4 fabrikamız söz konusu. Pazarlama ağımızı İstanbul’dan  organize ediyoruz. Ayrıca İstanbul’da iki mağaza ve genel merkezimiz mevcut. Bin beş yüze yakın satıcı bayi ve müşterimizin  olduğunu  söyleyebiliriz. Ana sanayimze direkt ürün satıyoruz.  Onların tüketimlerine yönelik destekleyici ve iş geliştirici taleplerini  karşılıyoruz. Hem de  tüccarlar  ve  satıcılar kanalıyla da daha küçük ve orta ölçekli tüketicilere de hizmet etmeye çalışıyoruz. Ana sanayide de iş geliştirme toplantıları yapıyoruz. Otomativ sektörü olsun, beyaz eşya, inşaat, inşaata bağlı alt segmentlerde alüminyum, plastik  doğrama,  PVC, çatı, dış cephe, ısıtma soğutma havalandırma,  makine sektörü gibi birçok alt sektörde bizim iş   birliği   içinde olduğumuz alanlardır.

Sağladığınız istihdama yönelik rakam verebilir misiniz?

Grup şirketlerimizde 1000’e yakın çalışanımız var. Bunun yaklaşık 600’ü bağlantı elemanları sektöründe çalışmaktadır. Diğer kısım çalışanlarımızda; IT, enerji ve inşaat grubunda istihdam edilir.

Yurt içi ve yurt dışı pazar değerlendirmeniz ile birlikte, e-ticaret faaliyetlerinize değinir misiniz?

Yurt dışında yaklaşık 40 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz malın % 50’sini ihrac ediyoruz. Ağırlıklı olarak Almanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkelerine ihracatımız var. En büyük ihracat noktamız ise Almanya. Burada otomotiv, beyaz eşya ve bunların alt sektörlerine direkt olarak çalışmalar sergiliyoruz. Avrupa’da ki birçok toptancı marka ile de direkt çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her geçen gün de iş birliğimizi artırarak devamını sağlıyoruz. Ayrıca web sitemizden e-ticaret yöntemi ile ürün pazarlamamızı gerçekleştirmekteyiz. Yurt içi pazarında bizi tercih eden müşterilerimiz on line olarak stoklarımızı görüp tercih ettikleri ürünlerin sevkiyatlarını gerçekleştirebiliyorlar. Online sistemimiz ürünlerimize ve bize çok daha kolay erişebilirliği sağlamakla birlikte hizmet kalitemizi de en üst seviyelere çıkarmaktadır. Kaliteli üretimde, sevkiyat ve termin süreçlerinde hiçbir tavizimiz olmadığı gibi ‘sıfır’ hata ile çalışmalarımızı hedeflemekteyiz. Bu çerçevede her geçen gün üretim ve satış kapasitemizi artırıyoruz.

Türkiye pazarında bağlantı elemanları sektörü ithalat ve ihracat kapasitesine bakıldığında 1 milyar dolarlık pazardır. Bunun içindeki bizim payımız % 10 seviyesindedir. Dolayısı ile sektörümüzün lider kuruluşlarından biri olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Her geçen günde bu payı üst seviyelere çıkarmak üzere çaba sarf ediyoruz.

Farklı ihracat noktalarınız söz konusu olacak mı?

Son gelişen siyasi olaylardan sonra Rusya pazarını önemsediğimizi söyleyebiliriz. Rusya gibi İran ve Afrika ülkelerini de yakın takibimiz altında tutuyoruz. Ayrıca 2016 itibari ile G. Amerika ile çalışmalarımız başlamıştır. Özellikle Şili, Brezilya ve Arjantin’e ve Kuzey Amerika’ya da fuar çalışmaları ile ulaşmayı hedeflemekteyiz.

Kapasite kullanım oranlarınıza değinir misiniz?

Kapasite olarak üretimimizin % 85’ini kullanıyoruz. Bu sanayi fabrikaları için oldukça iyi bir oran. Yatırımlarımız devam ediyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da makine ve teçhizat yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu yatırımlar ile birlikte kapasitemiz %40 gibi artış gösterecek. Bu kapasite artırımı ile birlikte global pazar arayışlarımıza  hız verip ihracat noktalarımızı  artırmamız gerekmektedir. Türkiye ve sektörümüz büyüdükçe biz de doğru orantılı olarak büyümeye devam ediyoruz.

Ülkemizin 2023 hedefleri hakkında siz neler düşünmektesiniz?

Türkiye’nin 2023 hedefi olarak 500 milyon dolarlık ihracat, dünya ticaretinden yüzde 1,5’lik pay diyerek iki hedefi var. Hedefe koyulurken 0,82’lerde idi dünyadaki ticaret payımız. Şu anda 0,93-0,94’lere ulaştı. Dolayısı ile yüzde 1,5’lara ulaştırmak için de çaba sarf edilmekte. Fakat yüksek bir hedef olduğunu da ifade etmek gerekli. Dolayısı ile hedefe ulaşma noktasında büyük çabalar sarf edilmesi gerektiğini de vurgulamalıyız. 2013-2015 yılları arasında dünya ticaretinde küçülmeyi siyasi krizlere ve teröre bağlayabiliriz. Bu küçülmeden dolayı birçok sektörün ve birçok markanın ağır yaralar aldığını da gözlemliyoruz. Bu sebep ile bizler de hedeflerimizi bu doğrultuda daha makul oranlarda tutmaya, daha stabil büyüme seyri izlemeye dikkat ediyoruz.

Sosyal sorumluluk projelerinize değinmek isteriz uygun görürseniz?

Biz aile olarak sosyal sorumluluk projelerimizi pek göz önüne sermeyi sevmiyoruz.  Yaptığımız hayırların gizli kalmasını tercih ediyoruz. Malatya’da rahmetli babamız için yaptırmış olduğumuz bir ilkokul, yine Malatya’da annemiz adına yaptırmış olduğumuz bir anaokulumuz olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışındaki sosyal sorumluluk projelerimizin deklare edilmesini pek arzu etmiyoruz.

Üniversite-sanayi işbirliğinde gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız söz konusu mu?

Şahsi olarak birçok dernekte görev almaktayım. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin  3 dönemdir Başkan Yardımcılığını yapmaktayım.  Ayrıca (İMSAD) Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nde de Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekteyim. Bu derneklerde birçok iş geliştirme projelerinde görev almaktayım. Bu dernekler bünyesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa sanayinin ara elaman açığını karşılayacak projeler üretmekteyiz.

Ur-Ge Programları ile ilgili de fikirlerinizi paylaşır mısınız?

Ur-Ge’yi ‘Uluslararası Rekabeti Geliştirme Programı’ olarak açabiliriz. Ekonomi bakanlığının düzenlemiş olduğu kümelenme programıdır. Sektörde birbirine yakın 20 ile 40 firmanın bir araya getirilerek o kümenin hedef ülkelere ihracat yapabilmesi için hükümetimizce % 75 oranında desteklenen bir organizasyondur. Biz bağlantı elemanları sektörü olarak ikinci Ur-Ge projemizi gerçekleştiriyoruz. Birinci projemizi 17 firma, ikinci projemizi 46 firma ile kümelendirdik ve ikinci Ur-Ge çalışmalarımızın açılışını yaptık. Birinci Ur-Ge projemizde ilk defa ihracat yapan yaklaşık

9-10 firma vardı. 17 firmanın Ur-Ge öncesi ve sonrası ihracat rakamlarına baktığımız zaman % 25’lere varan bir artıştan söz edebiliriz. Demek ki kümelenme olduğu zaman, birbirlerine destek oldukları zaman firmalar başarı ardından geliyor. Keza daha sonra bu küme firmalar arasında yeni ortaklıklar doğdu. Ortak üretimler yaparak, birbirlerini tamamlayıcı ürünleri ile birlikte proje ortaklıklarına imza attılar. Dolayısı ile bunu tüm sanayimize yaydığımız zaman çok daha başarılı, çok daha inovatif çalışmaların ortaya çıkacağına inanıyorum.

Hükümetimizce İnovasyon ve Ar-Ge’ye sağlanan destekler için neler söylemek istersiniz?

Hükümetimizce desteklenen inovasyonu teşvik edici Ar-Ge çalışmalarını biz de bir sanayici olarak gayet olumlu buluyoruz. Fakat bu önemli teşvik destek modelini tam olarak algılayamayan firmaların olduğunu düşünüyorum. Neredeyse tüm firmaların Ar-Ge proje üretimleri için bir departman  kurması gerekliliğine sonsuz inanıyorum. Fakat son aylarda yaşanan terör ve darbe girişimi sonrasında firma sahiplerinin  ileriyi görememe kaygıları sebebiyle bu departmana yatırım yapmak lüks gelebiliyor. Fakat bu kaygılı sürecin kısa sürede birlik ve beraberlik duygusu ile birlikte düzeleceğine sonsuz inancımı dile getirmek istiyorum.

Sizin ileriye dönük kaygılarınız söz konusu mu?

Böyle bir kaygıdan tabi ki biz de söz edebiliriz. Sonuçta biz de bu ülkede yaşıyoruz. Bizim de bu vatanı korumak adına gönül vermiş ruhunu adamış akrabalarımız  dostlarımız  mevcut. Ne olursa olsun her Türk vatandaşının yaşadığı kaygı kadar, bizim de kaygılarımızın olduğunu söyleyebiliriz. Fakat kaygılar bizim çalışmamıza, bu ülke için üretim yapmamıza engel değil. Geleceğe dair çok büyük umutlarımız, hedef projelerimiz söz konusu. Bu sebep ile bu hırsla çok daha uzun saatler çalışarak, üretim kapasitemizi artırarak, hedef pazarlarımızı çeşitlendirerek ülkemize, vatanımıza, ailemize çok daha fazla bağlanıp daha ileriye bu ülkeyi nasıl götürebilirizin çalışmalarını yaparak, projelerimizi hedef atışlar ile başarılı kılmaya çalışıyoruz.

Bir de fuar organizasyonlarınıza dair bilgi paylaşır mısınız?

(BESİAD) Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından sektöre kazandırılan Fastener Fair fuarından bahsedebiliriz. Dünyada yaklaşık 6 ülkede ayrı ayrı dönemlerde düzenlenen bu fuar artık Türkiye’de. BESİAD bu fuarın Türkiye’de düzenli olarak organize edilmesi için çok büyük çalışmalar yapmış durumda. Fuar 2 yıldır ülkemizde ve bağlantı elemanları üzerine sektöre hizmet veren kuruluşları  ağırlıyor. Sektör için oldukça başarılı bir fuar organizasyonu oldu. Dünyadaki birçok yabancı katılımcı bu fuara katılım gösteriyor. Bu fuar ile birlikte bağlantı elemanları sektörü algısı oluştu. Bu oluşumun başarıyla uzun yıllar devamını  sağlamak için çeşitli aktiviteler planlıyoruz. Bir de bu fuarın dışında Çin’de ve Tayvan’da düzenlenen fuarlardan bahsedebiliriz. Bağlantı elemanları sektörü bu bahsettiğim yerlerde iyi bir konumda. Hindistan’da da sektörümüzün iyi bir konumda olduğunu söyleyebiliriz.  Bir de sektörümüzü çok yakından ilgilendiren Yapı Fuarları, Kapı Pencere Fuarları, Aydınlatma Fuarları da önemsediğimiz katılım sağladığımız fuarlar arasında yer almaktadır.

Son olarak eklemek istediğiniz farklı bir detay söz konusu mu?

Sektörümüze,  firmamıza göstermiş  olduğunuz  yakın  ilgi ve ziyaretinizden duyduğumuz memnuniyeti dile getirerek; ALU&Art ve Win&ART Proje dergilerinin yayın ve yönetim ekibine sonsuz teşekkürlerimizi iletir, yayın hayatınızda başarılar temenni ederiz.

“The more our country and sector develop, the more we keep developing.”

Çetin TECDELİOĞLU, the chairman of board of Çetin Cıvata Pazarlama A. Ş. which  carries on its activities under Tecde Group, pointed out that they export to approximately 40 countries and said: “We dispatch

50% of our production capacity for global markets. We are happy to announce that we are going to increase this percentage together with our investments in machinery and equipments.”

Powered by OrdaSoft!