Öğretmen Kimdir?

De ki: “Bilenler ile bilmeyenler hiç bir olur mu? Hiç şüphesiz ancak akıl sahipleri (bunu) idrak edip anlar.” (Zümer Suresi 9. Ayet) Aklıma, 1987 yılında, Mucur Lisesi 2. Sınıf 5 Fen-B öğrencisiyken kompozisyon yarışmasında birincilik ödülü aldığım, kutsal mesleklerimizden biri olan öğretmenlikle ilgili yazdığım “Öğretmen” başlıklı yazım geldi.

Bu kısa kompozisyon yazısını, hem geçmişi hatırlamak hem de maziye dönmek anlamında yayınlamayı uygun gördüm.

Öğretmenlik şüphesiz çok önemli mesleklerden birisi; ülkemizin geleceğini şekillendirmek açısından güçlü bir Türkiye olma yolunda en önemli desteğimizdir. Türkiye yüzyılında önemi çok daha fazla artacaktır. Öğretmenler geleceğin mimarları olup bilgiyi veren, değerleri öğreten, kişiye değer katan, iz bırakan, çocuklara sadece kitapları değil, aynı zamanda hayatı ve geleceği öğretenlerdir. Toplumların temel taşlarından biri olan öğretmenlik mesleği, sosyal yaşamın şekillenmesinde önemli rol oynar. Sadece bilgi aktarımı yapmakla kalmayıp, öğrencilerin karakterlerinin şekillenmesini de sağlarlar. Öğrencilere birçok konuda ışık tutarlar. Toplumun şekillenmesinde önemli bir görev üstlenirler. Unutulmamalıdır ki, önemli bir görev üstlenen, geleceğimizi şekillendiren öğretmenlerimize her zaman gerekli destek verilmeli ve hak ettikleri saygı gösterilmelidir.

Bu hatırlatmalara ilave olarak, 1987 yılında ödüle layık görüldüğüm yazıyı, orijinal metne sadık kalarak bilgisayarda tekrar yazdık; ekleme, çıkarma ve herhangi bir düzeltme yapmadık. Yazıyı 16 yaşında bir gencin bakış açısı olarak değerlendirebilirsiniz.

ÖĞRETMEN

“Öğretmen, yeni nesilleri hayata hazırlayan, onlara bilgisi ve karakteriyle örnek olan faziletli bir kimsedir.  Öğretmen, gelecek için çalışan kişidir. Yeni nesilleri vatanına ve milletine yararlı olacak şekilde yetiştirmek, öğretmenlerin elindedir. Atatürk bu konuda ‘Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” diyerek, öğretmenlerin gelecek için ne denli önemli kişiler olduğunu en güzel şekilde belirtiyor. Nasıl yeni nesil öğretmenlerin eseri olabilir? İşte konunun en güzel cevabı; Çocuğa vatan ve millet sevgisini, gelecek için yararlı olma girişimlerini ona kim aşılar?  Öğretmenler, küçük yaşta çocuğa bu girişimleri aşılar. Onlar büyüdükçe, bu girişimler zihinlerinde daha da büyür, vatan ve millet sevgisi kalplerine yerleşir. Bu kimseler vatanı ve milletine faydası dokunacak kimselerdir. İşte bu kimseler de öğretmenlerin eseridir. Öğretmenlerin diğer bir amacı da öğretmektir. Öğretmek en büyük yardımdır. Bilgisize bilgi vermek, okuma-yazma bilmeyene öğretmek en büyük faziletlerdendir. Bu konuda Hz. Ali, ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum,’ demiştir. Bu sözüyle Hz. Ali, öğretmenin ne faziletli bir şey, öğretenin de ne büyük bir kimse olduğunu vurgulamaktadır.  Öğretmenlerin öğrenciler üzerindeki hakkı çok büyüktür. Onların verdiği kıymetli bilgiler hayatımız boyunca bize yardımcı olmaktadır. Bize gösterdiği sevgi ve şefkati unutamayız. İşte öğretmenlerin bizler için gösterdiği bunca fedakârlıklardan sonra bizim onlara karşı görevlerimiz ne olacaktır? Onlara karşı saygımızı her zaman göstermeli, onların ziyaretine gidip gönlünü almalıyız. Hiç olmazsa onlara karşı saygı ve sevgimizi böyle de olsa göstermeliyiz.  Öğretmenler, bu mesleğin bunca zorluklarını bildiği halde bu mesleği yürütmeye ant içmiş kişilerdir. Daima da bu mesleği yürüteceklerdir.”

Kaynak: haber.aero

prof dr fahrettin ozturk

Powered by OrdaSoft!