TEKNOFEST İzmir 2023’ün Ardından

Dünya üzerindeki en büyük teknoloji festivali olma başarısını gösteren, katılımcı sayısı katlanarak artan ve 6 yıldır bu heyecanı bize yaşatan TEKNOFEST;

teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, gençler ile gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumda teknolojiye olan ilgiyi her geçen gün hızla artırmaktadır. Meydanlar, gençlerin ve ailelerin çok yüksek ilgisiyle dolup taşmaktadır. Festivalin önemli bir özelliği de aile boyu katılım olmasıdır. Türkiye tarihinde çok ender rastlanan, gün geçtikçe daha da iyiye doğru yol alan faaliyetlerden birisidir. 2018 yılında İstanbul Havalimanı’nda ilki gerçekleştirilen TEKNOFEST, bugüne kadar İstanbul dışında sırasıyla Azerbaycan, Trabzon, Rize, Samsun, Ankara’da ve sonuncusu 27 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilmiştir.

İzmir’in ilk kez ev sahipliği yaptığı bu festivale ilgi oldukça yoğundu. Hava güzel, biraz da nemliydi. İzmir’in iklimi bizim gibi kuru havaya alışmış kişileri biraz zorladı. Ankara’da yapılan etkinlik ile karşılaştırdığımızda festival alanında gezmek çok daha kolay ve rahattı. Burada yer seçimi yani Çiğli 2.Hava Ana Jet Üssü Askeri Havalimanı’nın uygunluğu çok önemliydi. Alan tamamen dolmuş durumdaydı. Özellikle öğle saatlerinde yürümek neredeyse imkânsızlaşıyordu. Çevre yolu ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi çevresinde uzun araç kuyrukları oluştu. İğne atsan yere düşmeyecek durumdaydı. TEKNOFEST İzmir’i, 1 milyon 100 bin kişinin ziyaret ettiği açıklandı. Özellikle hafta sonu kalabalık katlanarak arttı. Festival alanında sadece akşam saatlerine yakın biraz rahatlama oluyordu. Yürümek kolaylaşıyor, hava da biraz serinliyordu. Dikkatimi en çok çeken nokta, her yaştan insan alanı doldurmuştu ve çocukların ilgisi takdire şayandı. Havaalanı etrafındaki insan seline baktığımızda ülkemiz insanının teknolojiye ne kadar önem verdiğini, çok ilgili olduğunu, gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

prof dr fahrettin ozturk

Cumhurbaşkanımız, festivalin 3. günü olan 29 Eylül Cuma günü alana teşrif ettiler. Yoğun bir ilgi ve kalabalık vardı. TEKNOFEST’te gerçekleştirdiği konuşmasında Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ulaşmanın heyecanı içinde olunduğunu belirterek: “Tarihimizin bu dönüm noktasını, anlamına ve önemine uygun bir şekilde kutlamanın gayretindeyiz. Geniş bir alana yayılan, çeşitli etkinliklerle Cumhuriyetimizin bir asırlık serencamını gençlerimizle buluşturmaya çalışıyoruz.” dedi. Ayrıca, TEKNOFEST Girişim Yarışması’nda dereceye giren gençlere ödüllerini verdi. Toplamda 1 milyon 950 bin TL’lik ödül dağıtıldı. Türk Yıldızları, SOLOTÜRK, Bayraktar Akıncı, Aksungur, Bayraktar TB2, Hürkuş, Paramotor, Gyrocopter, BEL-429 (Üzüm Salkımı), S-70 (Çelik Kanatlar), AB-412 (SGM), T-129 Atak Helikopteri gökyüzünde heyecan veren gösteriler yaptılar. Özellikle SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları İzmir semalarında yine muhteşem gösteri uçuşları yaparak yoğun ilgi gördüler. Jandarma Çelik Kanatlar, Paramotor, yerli ve milli üretim hava araçlarından Atak Helikopteri gösterisi de festivalde büyük beğeni gördü. Aktivite programları kapsamında “Dikey Rüzgâr Tüneli”, “İklim Tüneli”, “Güneş Gözlemi”, “Planetaryum”, “Uzay Temalı Çocuk Parkı”, “Simülasyon Deneyim Alanları”, “Paydaş-Sponsor Katılımcı Stant Aktiviteleri”, “Kara ve Hava Araç Sergisi”, “Sıcak Hava Balonu” ve “Pedallı Uçuş Etkinliği” yapıldı. TEKNOFEST Bilim Sokağı Atölyeleri ile paydaş ve sponsorların düzenlediği katılımcı atölyeleri de gün boyunca misafirlerini ağırladılar.

İzmir TEKNOFEST’te “Turizm Teknolojileri, Oyun, Çevre, Enerji ve İklim Teknolojileri, Engelsiz Yaşam Teknolojileri, Sağlık ve İyi Yaşam Teknolojileri” temaları ile girişimcilik için yarışmalar yapıldı. TEKNOFEST; ülkemiz için gerek duyulan geniş bir yelpazede, projeden girişime kadar destek veren bir mekanizma ile genç beyinlerin erken dönemde yakalayabileceği en iyi karşılıksız maddi ve manevi fırsattır. Sonraki yıllarda düzenlenen festivallerde Türkiye’nin önde gelen girişimleri olarak göreceğimiz şirketleri bu köşelerde konuşacağımız günlerin gelmesini heyecan ile bekliyoruz.

Teknoloji sevgisinin ülkemizde ve dost ülkelerde aşılanması oldukça önemlidir. Türkiye’de özgün tasarımlarla üretilen platformların arkasında yine bu ülkenin gençlerinin olduğunu bilmek hepimizi gururlandırıyor. Özellikle yetişecek yeni nesil genç mühendis ve teknisyenlerimize üretimlerimizin artmasıyla daha çok ihtiyaç duyacağımıza inanıyorum. Bu organizasyonu düzenleyen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T3 Vakfı ile en küçüğünden en büyüğüne kadar emeği geçen bütün paydaşlar çok büyük gayret gösterdiler. Ellerinden geldiği kadar muhteşem kalabalığı ağırladılar. Hepsine candan teşekkürler. Bu etkinliği anlamlı kılan ziyaretleri ile tüm paydaşlara motivasyon veren ziyaretçilere de sonsuz teşekkürler. Paydaşların sayılarının artması ve daha güçlü bir Türkiye dileğiyle…

Kaynak: haber.aero

Powered by OrdaSoft!