kerem yilmazYapı ve İnşaat Sektöründe Alüminyumun Yeri

Dünyada demir-çelik üretiminin ardından 2. sırada yer alan alüminyum, günümüzde otomotiv sektöründen uçak yapımına, metalurjiden savunma sanayiine kadar geniş bir yelpazede kullanım alanına sahiptir. İnşaat sektörü ise alüminyumun kullanımında vazgeçilemeyecek sektörlerin başını çekmektedir.

Pekâlâ alüminyumun ülkemizde ve dünyadaki kullanımını bu denli tercih edilir kılan özellikler nelerdir? Günümüz ve geleceğin mimarisinde sürdürülebilir çözümler arayan sektör profesyonellerinin gözünde alüminyumun bu kadar kıymetli görülmesi neden kaynaklanmaktadır?

Türk Sanayisinin En Önemli Sektörlerinden Biri

Küresel pazara baktığımızda alüminyum kullanımının 19. yüzyılın sonlarında yaygınlık kazandığını görmekteyiz. Bu durum Türkiye özelinde daha da kısa bir zaman dilimine sahiptir. Türkiye’de alüminyum uygulamalarının gerçekleştirilmesi, 20. yüzyılın ikinci yarısından önce değildir. Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde kısa sayılabilecek bir geçmişe sahip alüminyum, 2017 yılı itibarıyla 4 milyar dolara yakın iş hacmine ulaşmış ve sanayimizin en önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir.

2020 yılında yayımlanan Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu’nda belirtildiği üzere ise Covid-19 salgınına rağmen 2020 yılında yalnızca inşaat malzemeleri bazlı üretim 1.160.736 tona yükselmiştir. Alüminyum kapı ve pencere üretimi ise aynı yıl 28,50 milyon adete ulaşmış ve 341.384 ton olmuştur.

Alüminyum inşaat malzemeleri ve aksamları ihracatında rekabetçi ve önemli bir noktada bulunan ülkemiz, alüminyum inşaat malzemeleri konusunda yüksek oranda ihracat kabiliyetine sahiptir. İhracat miktar olarak da yıllar itibarıyla artış göstermeye devam etmektedir. 2019 yılında ihracat miktar olarak yüzde 18,1 artış yakalayarak 551.529 ton olmuş; 2020 yılında yükselişini devam ettirerek yüzde 3,5 artışla 570.578 tona ulaşmış ve bugüne baktığımızda da süreç yoğun olarak devam etmektedir.

Mimaride Estetik ve Modernliğin İmzası

Korozyona karşı yüksek dayanıklılığı, uzun ömrü ve estetik gücü ile alüminyum inşaat sektöründe %37 oranında kullanılmaktadır. Kolay biçimlendirilebilmesi, bakım maliyetlerinin ikame ürünlere oranla daha düşük olması, kolaylıkla renklendirilebilmesi ve teknolojik açıdan ürünlerde sınırsız çeşitliliğe sahip olması ile alüminyum; sürdürülebilirlik anlamında da fayda sağlamakta ve oldukça yüksek oranda tercih edilmektedir.

Alternatif olarak sektörde kullanılan PVC ile cephe kaplama yapılamaması, alüminyum yapı malzemelerinin yüksek katlı yapılarda kullanım için ideal oluşu da bu görece genç metali mimari ve yapı sektöründe öne çıkarmaktadır. Estetik kaygı anlamında alüminyumun alternatiflerine oranla sahip olduğu avantajlar ve statik zorunluluklar da dikkate alındığında alüminyum, dikkate değer oranda rakiplerinin önüne geçmektedir.

Sözün Özü

Güven ilkesinden ayrılmadan alüminyum sektörünün tercih edilen çözüm ortağı olmak ve paydaşlarımızla iş birliği içerisinde, değişen müşteri ihtiyaçlarına fonksiyonel ve kaliteli çözümler sunmak üzere alüminyum sistemlerindeki 30 yıllık sektörel geçmişime dönüp baktığımda, alüminyumun değerinin her geçen gün arttığını görmekten memnuniyet duyuyorum.

makale 82k.yilmaz

Powered by OrdaSoft!