Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

ankirosALUEXPO 2019, 6. Kez Yerli ve Yabancı Ziyaretçilerle Buluştu

Türkiye’de 27 yıldır metalurji sektörünün önde gelen fuarlarını organize eden Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. tarafından 6.sı gerçekleştirilen Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı – ALUEXPO 2019 ve 9. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu – ALUS’09, 10-12 Ekim 2019 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nin 9, 10 ve 11 inci hollerinde gerçekleşti. Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. Kurucusu ve Genel Müdürü İbrahim ANIL’a fuarda röportaj sorulamrımızı yönelttik.

 

 

 

aluexpo bulten 2019 a

 

Fuarla ilgili genel bilgi verir misiniz?

Altıncı kez Alüminyum sektörünün tamamını bir araya getirmeyi hedefleyen ALUEXPO 2019 Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı’mız yani ALUEXPO 2019, 10-12 Ekim 2019 tarihinde Yeşiköy’de, İstanbul Fuar Merkezi’nin 9,10 ve 11. yeni salonlarında başarıyla gerçekleşecekti.

Avrasya Bölgesi’nde lider ve Dünya’nın alanında sayılı fuarlarından olan ALUEXPO 2019 alüminyum sektörünün önde gelen derneği TALSAD - Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği ve TMMOB Metalürji ve Malzeme Mühendisleri Odası tarafından da destekleniyor. Bu yıl Avrupa Alüminyum Birliğinin de Aluexpo’da varlığı, fuarın ve Türk Alüminyum sektörünün etkinliğinin ve küresel farkındalığının yükseldiğini göstermekte.

6 milyar dolara yakın pazar ve yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat büyüklüğüne sahip alüminyum sektörünü buluşturan uluslararası fuar, bu yıl kapsamını genişleterek, daha büyük sergileme alanında, daha çok katılımcı firmayı, daha fazla ziyaretçi ile buluşturdu.

ALUEXPO2019 Katılımda Rekor Kırdı

Bu sene Aluexpo için rekorlar senesi; 181 yerli, 34 ülkeden 216 yabancı olmak üzere toplam 397 firma, 9.197 m² net stand alanında sergileme yaptılar. Bu sayılar gelmiş geçmiş en yüksek katılımcı ve stand alanı değerleri oldu. Bir önceki Aluexpo’ya göre; katılımcı sayısında % 24, net stand alanında %8, fuarda yer alan yabancı firma sayısında ise %38 büyüme gerçekleştirdik.

Yoğun ilgi ile aylar öncesinden stantlarımızın tamamı dolan fuarımızda, süregelen katılımcıların yanı sıra pek çok yeni firma sektörle buluşmak için ALUEXPO 2019’da yerini aldı. 80 yeni katılımcıyı bünyesine katan ALUEXPO 2019, 35 ülkeden 397 katılımcı ile kendi katılımcı rekorunu yeniledi. 216 yabancı, 397 katılımcısı ile en son gerçekleştirilen 2017 fuarına göre yabancı katılımcı sayısında %38, toplam katılımcı sayısında %24 artış ile büyümesini sürdürdü.

Aluexpo 2019 ziyaretçi sayısında da hedeflerine ulaştı. Katılımcılar ziyaretçilerin niteliği ve etkinliğinden memnun olarak Aluexpo’dan ayrıldılar. Fuarı alüminyum hammadde, mamül ve yarı mamül üreticileri ve tedarikçileri olmak üzere yoğun olarak alüminyum ürün kullanan inşaat ve yapı, otomotiv, ticari araç, raylı sistemler, beyaz eşya, savunma, ulaştırma, ambalaj, enerji, makine, ev ve mutfak eşyası ve daha birçok üretici sektörden 1.789 yabancı 10.058 yerli olmak üzere 11.847 ilgili ziyaret etti.

Aluexpo’ya Kimler, Hangi Ülkelerden Katılıyor?

Başta TALSAD üyeleri olmak üzere Türk alüminyum üreticileri profil, levha, folyo, döküm, dövme, hadde, külçe, çubuk gibi bitmiş veya yarı bitmiş alüminyum ürünler ve alüminyumun farklı endüstriler için şekillendirilmiş üretimleri ile; global metalurji sektörünün önde gelen uluslararası ve yurtiçi tedarikçi firmaları alüminyum ürünler, alüminyum üretim teknolojileri ve ham, yardımcı maddelerin yanı sıra sarf malzemeleri ile yer aldılar.

Aluexpo 2019 da 179 Türk firmamız ve katılımcı sayısına göre sıraladığımızda 60 Alman, 30 Çin Halk Cumhuriyeti, 27 İtalya, 13 İngiltere, 13 ABD olmak üzere toplam 34 ülkeden 397 katılımcı yer aldı.

Fuar Kapsamında 9. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu Gerçekleştirildi

Aluexpo 2019 fuarı ile eş zaman ve mekanda, TALSAD, TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası eğitim merkezi METEM ve Tübitak MAM işbirliği ile 9. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyum ’da sektörün önde gelen isimleri, uzmanlar ve akademisyenler alüminyum sektörü ile ilgili teknolojik gelişmeleri tanıtarak, sektörde yaşanan problemlerin çözümü konusunda katılımcılarla bilgi ve görüş paylaşımında bulunmak için etkin bir ortam yaratıldı. Sempozyum, sektörü ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlarda irdelerken yeni gelişmeler hakkında bilgi sunup Türkiye’nin alüminyum dünyasındaki yeri ve geleceğine projeksiyon oluşturdu. 9. Uluslararası Alüminyum sempozyumu, EAA-Avrupa Alüminyum Birliği, IAI Uluslararası Alüminyum Enstitüsü, GLAFRI Global Alüminyum Folyo Üreticileri Birliğinin de destekleriyle uluslararası düzeyde içerikle programlandı. Avrupa Alüminyum Birliği Direktörü ve GDA Alman Alüminyum Birliği Genel Müdürü de konuşmaları ile sempozyum da yer aldılar. Sempozyum için ayrılan 3 konferans salonunda, simültane tercüme sistemi ile İngilizce sunuşları izlemek mümkün oldu. Alus09 un başarısını sağlayan özverili çalışmaları için başta Sempozyum Yürütmek Komitesi olmak üzere TALSAD, METEM ve TUBİTAK MAM yönetimlerine teşekkür ediyorum.

 

 aluexpo bulten 2019 b

 

Bu fuarın sektör açısından önemini anlatır mısınız?

Alüminyum dünyasının tüm ihtiyaçlarına cevap veren bir platform olma noktasına gelen ALUEXPO, sektörün önde gelen uzmanlarıyla, yeni yatırımlar için Türkiye’nin potansiyel fırsatlarını değerlendirmek isteyen yabancı firmalar ve aynı zamanda farklı ülkeler ile iş birliği yapmak isteyen yerli firmalar için eşsiz fırsatlar yaratıyor. Yeni üretim teknolojilerin de katkısıyla her alanda kullanımı günden güne artarak büyüyen ticari hacmi ile alüminyum dünyasını keşfetmek ve sektörde yaşanan gelişmelerden haberdar olmak isteyen iş insanları ve yatırımcılar için de kaçırılmayacak fırsatlar sunuluyor.

Endüstri devam eden bir devinimi içinde her dönem gelişiyor. 3 Boyutlu katmanlı üretim teknolojileri, Endüstri 4.0, robotlar, yapay zeka, gelişmiş bilişim uygulamaları üretimde verimliliği artırırken, Döngüsel ekonomiye odaklı uygulamaların teşvik edilmesiyle çevreye duyarlı, kaynak verimliği odaklı yenilikler fuarlarımızda sektörle bir araya geliyorlar.

Türk alüminyum sanayi sektörünün Avrupa ve Dünya çapında gücünü kanıtlamış, modern yatırımları ile küresel iddiası yüksek bir sanayi dalı olması Aluexpo’nun geleceğine motivasyon katmakta.

Bu yılki fuarın öncekilerden ayrışan yanları neler oldu?

Ankiros un 28 yıldır süren başarısı ile yürüttüğü hizmet, doğru katılımcıyı doğru ziyaretçi ile en verimli şekilde bir araya getirebilmek olmuştur. Katılımcılarımızın ve ziyaretçilerimizin kaynaklarını doğru yönlendirmek için doğru ve nitelikli ziyaretçiler ile buluşturmak başarı kriterimizdir. Ankiros’un Metalurji sektöründe 30 yıla yaklaşan tecrübe, bilgi birikimi ve bağlantılarıyla beraber yaptığımız fuarların süregelen başarı hikayeleri en önemli ayrıcalığımızdır. Aluexpo katılımcılarımız bu nedenle 3 günlük sahne süresince beklentilerini karşılamışlar, başarılı, olumlu geri dönüşler almışlardır.

Alüminyum un çok geniş üretim, kullanım, araştırma alanlarına etkin ulaşım için modern tanıtım, pazarlama uygulamalarını da hayata geçirerek, dijital imkanları katılımcı ve ziyaretçilerin etkinlikleri için yoğun şekilde kullanmaya başlamış bulunmaktayız. Alüminyum kullanıcı sektörlere özel davetler ve tanıtımlar yaptık, Savunma ve Havacılık Sanayi Kümeleri, Otomotiv ve Ticari Araç üreticileri ve Tedarikçileri, Raylı sistemler araçları üreticileri, Gemi Yat deniz araçları üretici sektörler, Tıbbı Medikal cihazlar ve Hastane Donanımı üreticileri, Mimari uygulama üreticileri, Ev ve Mutfak Eşyaları, Mobilya, Beyaz Eşya, Aksesuar, Kapı Pencere, İnşaat, Yapı, Dekorasyon, Elektrik Elektronik, Aydınlatma, Güneş ve Rüzgar Enerjisi, Ambalaj, Tarım ve Hayvancılık ekipmanları üreticileri, Gıda endüstrisi uygulamaları gibi alüminyumun girdiği tüm endüstri alanlarına Aluexpo daveti göndermiş ve çok geniş bir endüstri alanına Aluexpo’yu duyurmayı başardık. Sektörel medya kanallarını da uzun yıllardır katılımcı ve ziyaretçi amacıyla etkin olarak kullanıyoruz. Ziyaretçilerimizin alüminyumla ilgili tüm ihtiyaçlarına cevap bulacakları bir ortamı hayata geçirmeyi sağladık. Yurt dışından gelişmiş ana sanayi kuruluşlarının ülkemizin üretim yeteneklerine olan ilgisi artarken Aluexpo’ya da yansımalarına şahit olduk.

Her tekrarında yenilikleri içeren Aluexpo’da bu yıl Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği’ nin etkinlikleri öne çıktı. 1971 yılında kurulmuş olan TALSAD ın üyesi olduğu Avrupa Alüminyum Derneği, etkinliklerimizi yakından izlemekte, katkıda bulunmakta.

Sektörün Türkiye’deki mevcut durumunu değerlendirir misiniz?

Aluminyum metalürjisi ve teknolojileri görece olarak metaller arasında en genç olanı. Tüm bununla beraber alüminyum un hafifliği ve dayanımı temelinde, malzeme üzerinde yapılan Ar-Ge ve akademik çalışmalar ile kullanım alanı sürekli artmakta, tüketici pazarı da sürekli büyümekte. Üretim teknolojileri alanındaki hızlı değişimleri Aluexpo’ larda yakından izleniyor. Türkiye yatırım büyüklüğü ile alüminyum un tüm üretim ve kullanım alanlarında coğrafyanın lideri durumunda. Sanayileşmenin, üretimin önemli bacakların birisi haline gelen alüminyum metalürjisinin parlak geleceği bu alanda yatırımları teşvik etmeye devam ediyor.

Sektörün önümüzdeki kısa ve orta vadede geleceği nasıl görüyorsunuz? Fuar bu sürece nasıl etki edecek?

Metallerin kalkınmadaki stratejik önemi yüzlerce yıldır devam etmektedir. Türkiye’nin toplam ihracatının %50 den fazlasının metaller ve metal yoğun üretim sektörleri sayesinde gerçekleşiyor. Son 10 yıl içinde gerçekleşen sanayi yatırımları ile önümüzdeki yakın ve orta gelecek içinde metallere dayalı, metal yoğun üretim alanlarında büyümenin süreceğini düşünüyoruz. Aluexpo fuarının ilgi alanını oluşturan metalürji sanayi sektörünün ekonomik büyüklüğünün 50 milyar USD’nin üzerinde olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır. Yatırımların hem alüminyumun kullanımı hem de üretimi alanlarında büyüyeceği, bu alandaki teknoloji ve teçhizat ile sarf malzemeleri üretiminde de yatırımların devam edeceğini düşünüyoruz. Her Aluexpo öncekinden büyüyerek gerçekleşti, 2021 için de büyümemizin devam edeceğine inanıyorum.

ALUEXPO 2021’de Alüminyum sektörünü neler bekliyor?

ALUEXPO sektörden aldığı güç ile dünya’nın dört bir yerinden gelen alüminyum üreticilerinin ve tedarikçilerinin vazgeçilmez buluşma noktası oldu.

İlki 2009’da organize edilen ALUEXPO’nun, sektörle paralel olarak kısa sürede büyük gelişme göstererek, alüminyum konusunda büyüklük açısından dünyanın en önemli 3 fuarından biri haline gelmesindeki en büyük etkenlerden biri ticaretin gelişmesini sağlayacak ağ imkanlarını sağlıyor oluşudur. Aluexpo’nun tercih edilmesinin bir başka sebebi de fuarın modern iş akımları ve teknolojilerin gelişmiş platformu olmasıdır.

2021 çalışmalarımız başladı, katılımcı ve ziyaretçi anketlerimizin ve karşılıklı mülakatlarımızın analizi, destekçi kuruluşlarımızın hedefleri önümüzdeki fuarı daha etkin kılabilmek için yol haritamızı hazırlıyoruz. 2021 Ekim ayının ilk haftalarında Aluexpo’nun süregelen başarısını devam ettirerek gerek katılımcılarımız gerekse ziyaretçilerimiz için yine çok verimli bir fuar deneyimi yaşatmak üzere çalışmalarımıza başladık. Tüm sanayi sektörlerini, mühendisleri, mimarları, tasarımcıları, startup ları, girişimcileri, yatırımcıları Aluminyum dünyasındaki fırsat ve imkanları izlemek için, Aluexpo’yu izlemeye davet ediyoruz.

ALUEXPO 2019 meets Local and International Visitors for the 6th Time

ALUEXPO 2019, the 6th International Aluminum Technologies, Machinery and Products Trade Fair and ALUS’09, the 9th International Aluminum Symposium, organized by  Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş., the organizer of the reputable fairs of the metallurgy sector in Turkey for the last 27 years, were held at Halls No.9, 10, and 11 Istanbul Fair Center between October 10 - 12, 2019. İbrahim ANIL, Founder and General Manager of Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. answered our questions during an interview we held at the fair.

aluexpo bulten 2019 c