Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

hilal aluminyum“Ana Hedefimiz Üretim ve İhracattır”

Hilal Alüminyum Genel Müdürü Sait DÜZYURT ile firmalarının yapılanmaları, ihracat ve ithalatları, yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

 

 

 

hilal aluminyum 57a

Bildiğimiz üzere Hilal Alüminyum köklü bir şirket. Alüminyum sektöründen su sektörüne kadar hizmet veriyorsunuz. Firmanızı bir de sizden dinleyebilir miyiz?

“Bir günlük ömre iki günlük kazanç” lazım atasözünden yola çıkarak bünyesinde 4 şirketi barındıran Hilal Şirketler Grubu, 1986’dan bu yana yoluna emin adımlarla devam etmektedir.

Ana firmamız Hilal Alüminyum, Çağlayan/Hürriyet Mahallesi’nde, 9 katlı sanayi marketiyle, Alkop Alüminyumcular Sitesi’ndeki deposuyla, Edirne Organize Sanayi Bölgesi’nde 16 bin m² kapalı alanıyla, 72 bin m²’lik sanayi arsası ve pres hatlarıyla entegre bir tesis olma yolunda ilerlemektedir. Edirne Organize Sanayi’deki fabrikamızda ağırlıklı olarak ihracata yönelik üretim yapılmaktadır. 2018 yılında ürettiğimiz ürünlerin %75’ini ihraç ettik, %25’ini ise iç piyasadaki belli başlı müşteri gruplarımıza verdik. Sektörümüze daha fazla hizmet verebilmek için 16 bin m²’lik kapalı alanımızı 45 bin m²’ye çıkartmayı ve pres hatlarımızın sayılarını kademe kademe arttırmayı planlıyoruz.

İhracatınızdan ve ihracat hedeflerinizden bahseder misiniz?

İhracat olarak şu anda 44 ülkede yapılanmamız var. Bu 44 ülkeyi 2019’un sonuna kadar 55 ülkeye, 2020’de ise 70 ülkeye çıkmasını hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında ise 100 ülkeyi geçerek alüminyum sektöründe Türkiye’nin sayılı entegre firmalarından biri olmak istiyoruz. 2019 yılında ihracatımızı %85-90 seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz. Ana hedefimiz üretim ve ihracattır.

Diğer şirketleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Diğer 3 şirketimizden de bahsedecek olursak; Uzmaksan Alüminyum, üretmiş olduğu Alüminyum profilleri ile Türkiye genelinde sanayi, mobilya ve reklam sektörlerine hizmet vermek üzere 1998 yılında faaliyete başlamıştır.

3. firmamız da Galaksi Dış Ticaret Şirketi’dir. İthalatçı bir şirkettir. Avrupa’dan Uzakdoğu’dan ürünler ithal etmektedir. Bu ürünler ağırlıklı olarak alüminyum levha, kompozit panel ve alüminyum aksesuarlarıdır. İthal edilen ürünlerin bir kısmını Türkiye pazarına diğer kısmını da transit ticaret yolu ile yurt dışındaki müşteri gruplarına sunulmaktadır.

4. şirketimiz olan Zambak Su, 1995 tarihinde faaliyete başlamıştır. Alüminyum ile hem kurulduğu yer hem de sektör olarak tam tersi bir seyir alanı çizse de Şile’deki modern dolum tesisi ve profesyonel pazarlama ağı ile İstanbul içinde belirli bilinirliliği olan bir markadır. Hali hazırda yurtdışına 2 ülkeye ihracat yapmaktadır. Bu şirketimizde de ana amacımız ihracatımızın %90 seviyelerine ulaşmasıdır.

Katılım sağladığınız fuarlar nelerdir?

Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere sektörümüzle ilgili yılda yaklaşık 15 fuara katılım göstermekteyiz.

İTO’daki ve Alkop’taki görevlerinizden ve sosyal sorumluluk projelerinizden bahseder misiniz?

Alkop Alüminyumcular Sitesi’nin kurucusu Rahmetli Ahmet ÇUHADAROĞLU, Yönetim Kurulu Başkanı ise Ali Natık BUDA’dır. 1984’te arazisi alınan Alkop, faaliyetlerine devam etmektedir. Ben her ne kadar Alkop yönetiminde olmasam da Cami Derneği olarak 2007 yılında cami için ayrılan yerin temelini atmak için alüminyum sektöründen dostlarımızla, sevgili peygamberimizin “Hayırda yarışın” sözünden hareketle bir araya geldik. Yardıma istekli kişi ve kurumlardan ağırlıklı olarak inşaat malzemeleri bağışı, kısmi olarak da nakit bağış alarak 1.130 m2 taban oturumlu camimizin temelini attık.

Alkop yönetimi ise bu durumu kendi aralarında değerlendireceklerini ve cami derneği olarak bize bir dönüş yapacaklarını bildirdiler. Sağ olsunlar olumlu geri dönüş yaptılar. Bizim temele harcadığımız 700 bin TL’nin dışında camimizin tamamlanabilmesi için Alkop yönetimi de yaklaşık 6 milyon TL katkıda bulundu.

Camimizin, Selçuklu ve Osmanlı’yı andıran mimarisiyle, iki tane zarif minaresiyle, içerisinde bulunan alüminyum cnc tezgahlarında işlenmiş alüminyum motifleriyle, ışıklandırmasıyla, estetik ve mimari yönden İstanbul’un en güzel camilerinden biri olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile cami yapımında emeği geçen tüm firmalara ve Alkop Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Natık BUDA’ya bir kez daha teşekkür etmek isterim.

İstanbul Ticaret Odası’nda 11 yıl Meslek Komitelerinde görev aldım akabinde 12 yıl meclis üyeliği görevinde bulundum. Meclis üyeliği görevim sırasında bir teklifte bulundum. Olumlu yönde kabul görerek İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde Cephe Yapı Tasarım Mühendisliği bölümü oluşturma kararı alındı.

Gelişmiş ülkeler cephe yapı tasarımında hangi gelişmiş teknikleri kullanmışsa biz de o yoldan gideceğiz ve binalarımızın statik hesapları yapılırken yurtdışına harcanan dövizimizin de bir kısmı artık yurtdışına çıkmayacak, ülkemizde kalacaktır.

Edirne’deki fabrikanızı ziyaretim sırasında öğrendim, size orada da cami projesi teklif edilmiş. Bu konuyla ilgili bilgi verir misiniz?

Alkoptaki camiiye nazaran daha küçük, 750 m2. 2019 Mayıs ayında inşallah caminin temelini atacağız ve 2029 yılında da camimizi tamamlayarak ibadete açmayı hedefliyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak bahsetmek istedikleriniz nelerdir?

Hem Genel Merkezimizi hem de Edirne’deki fabrikamızı ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum. Win&ARTProje ve ALU&Art Dergilerinizle sektörümüze ve ihracata katkı sağlamak adına yaptığınız çalışmalardan, verdiğiniz emeklerden dolayı sizi ve ekibinizi kutluyor, başarılarınızın daim olmasını temenni ediyorum.

 

hilal aluminyum 57b

Alkop yönetim kurulu Başkanı Ali Natık Buda’nın önerisiyle bu mesleğe faydalı olmak için bir İhtisas Meslek Lisesi kurulmasına karar verildi. 2019-2020 öğretim yılında hizmet vermeye başlayacak olan Alkop’taki okulumuzdan mezun olan başarılı öğrenciler İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesindeki Cephe Yapı Tasarım Mühendisliği bölümünde eğitimlerine devam edebilecekler. Bu da cumhuriyetimizin 100. yılı 2023’te gerçekleşecek. Cami derneği olarak, Alkop yönetiminin bize sağladığı katkı ve desteğin aynısını biz de okula az da olsa maddi ve manevi olarak katkıda bulunmaya çalıştık.

“Production and Exportation are the Two Main Goals of Ours”

We interviewed with the Director-General of Hilal Aluminum, Sait DÜZYURT, on the issues regarding the structuring of their companies, their import and export transactions, and on the social responsibility projects they are carrying on.