Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

cuhadaroglu yeni logoTecrübenin Adresi Çuhadaroğlu Şirketler Grubu
Çuhadaroğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Metin YILMAZ ile firmalarının yapılanmaları ve faaliyetleri, ürün grupları, bayilik sistemleri, ihracat oranları, fuar organizasyonları, TALSAD dernek çalışmaları hakkında konuştuk. 
 
 
 
 
cuhadaroglu 64a
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde lisans (1988), lisansüstü (1991) ve doktora derecelerimi (1997) tamamladıktan sonra, 1998 yılında Fransa’da Institute National Polytechnique’de Grenoble’da doktora sonrası çalışmamı tamamladım. Bu dönem içinde farklı zamanlarda TÜBİTAK-MAM ve CEMEF-Fransa’da konuk araştırmacı olarak çalıştım. NATO Science Fellowship, CIES ve DAAD bursları kazandım. Mezun olduğum bölümde 2001-2005 yılları arasında ek zamanlı olarak malzeme bilimi dersi verdim. 1998 yılında Çuhadaroğlu Grubu bünyesine katıldım. Grup içinde farklı kademelerde aldığım görevlerden sonra, 2018 yılından bu yana Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktayım. Öte yandan bu dönem QULANOD ve AYİD Yönetim Kurulu Başkanlığı, ESTAL Başkan Yardımcılığı, TÜRKONFED, İSİFED, BEYSİAD, TALSAD ve QUALICOAT Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerimi de sürdürmekteyim.
     
Firmanızın yapılanması ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Çuhadaroğlu, 1954 yılından bu yana ülkemizde alüminyum sektörünün öncü ve en eski kuruluşlarından bir tanesidir. Türkiye’de ortalama şirket ömürlerinin 13 yıl olduğu dikkate alındığında, 66. yıla ulaşabilmiş olmayı önemli bir başarı olarak kabul ediyoruz. Çuhadaroğlu, İstanbul Borsası’nda işlem gören halka açık bir şirkettir. Çuhadaroğlu Metal San. ve Paz. A.Ş. olarak, alüminyum döküm, ekstrüzyon, eloksal, toz boya, mekanik işlemler, Çuhadaroğlu Alüminyum San. ve Paz. A.Ş. olarak da alüminyum cephe ve doğrama sistemleri imalatı ve taahhütleri yapan iki ana şirket grubu ile faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Şirket kurucumuz Merhum Ahmet ÇUHADAROĞLU ile bundan 66 yıl önce küçük bir atölyede 5 kişi ile başlayan serüvenimiz, bugün 500’den fazla çalışanı, yurtiçi ve yurtdışında 100 civarında uygulama ve satış yapan bayi ve yüzlerce tedarikçisi ile geniş bir aile olarak devam ediyor. 
       
Sektöre sunduğunuz ürün gruplarınızdan bahseder misiniz?
Grup şirketleri olarak, ürün ve hizmet ettiğimiz sektörlerin %50’si inşaat sektöründe, mimari uygulama olarak tabir ettiğimiz alüminyum kapı pencere ve cephe sistemleri profilleri üretimi ve imalatını teşkil etmektedir. %50’sini inşaat sektörü dışında otomotiv, taşıma, ulaştırma, makine, solar enerji, savunma sanayi gibi alanlarda ihtiyaç duyulan endüstriyel alüminyum profil talepleri oluşturmaktadır.
Yapı ve inşaat sektöründe kullanılan ürünlerimizin başında alüminyum giydirme cepheler, sürme ve doğrama sistemleri, otomatik döner ve kayar kapılar, ofis bölme sistemleri, kurşun geçirmez ve yangına dayanıklı doğramalar, bombaya dayanıklı güvenlik doğrama sistemleri olarak sıralayabiliriz. Savunma Sanayi için ise güvenlik kabinleri sistemleri çalışmalarımız tamamlanmış olup, testleri başarı ile gerçekleşmiştir. 
 cuhadaroglu 64b
 
Bayilik sisteminiz hakkında bilgi verir misiniz?
66 yıllık çalışma dönemimizde bayilerimiz bizim en önemli iş ortaklarımız olmuştur. Bayilerimiz, Türkiye genelinde satıcı ve uygulayıcı olmak üzere iki çeşit olarak ayrılmıştır. Bayilerimiz ile bir bütün olarak, projelerin teknik detaylarının çözülmesinden, teslim aşamasına kadar tüm aşamalarda birlikte çalışmakta ve yakın temas halindeyiz. Son yıllarda küreselleşen iş ortamı ile birlikte yurtdışı bayilerimizin sayısında artış meydana gelmiş ve bu yönde de gelişimimizi arttırmayı planlamaktayız.
 
İhracat oranlarınız nedir?
Çok uzun yıllardır kendi markamız, kendi know-how’ımız ve kendi alüminyum sistemlerimiz ile iç pazarda çok etkin bir şekilde büyük projelere imza attık.  Geçmiş yıllarda Almanya, Fransa ve Rusya’da kurulmuş olan şirketlerimiz faaliyetlerini sona erdirmek ile birlikte, son yıllarda Türkiye’de inşaat sektörünün yavaşlaması ile yine yönümüzü yurtdışına çevirip, ihracat ağırlıklı çalışmaya başladık. Geçmiş yıllarda ortalama %25 seviyelerindeki ihracat oranımızı hızla %50’lerin üzerine çıkardık. Son yıllarda ekonomik daralma ile risklerin azaltılması, nakit akışının dengeli olması adına yurtiçi ve yurtdışı pazarları dengeli tutmaya çalışıyoruz.

     cuhadaroglu 64c

2020 yılı içinde yurtiçinde ve yurtdışında katılım sağlayacağınız fuarlar nelerdir?
Genel olarak son yıllarda yurtiçi fuarlardan ziyade yurtdışındaki ihtisas fuarlarına, Türki Cumhuriyetleri, özellikle Avrupa ve Amerika kıtalarında yer alan prestijli fuarlara katılım sağlamaya çalışıyoruz. Ancak malumunuz bu yıl yapılacak fuarların çoğu iptal oldu ve bir kısmının da akıbeti henüz belli değil. Umarız kısa zamanda tüm dünyada yine her şey normale döner.
      
2020 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahseder misiniz?
2020 yılı için yaptığımız plan ve bütçe ne yazık ki gün itibarı ile geçerliliğini yitirmiş, şu anda bütçe revize dahi edilemeden olağanüstü hal gibi günlük gelişmelere göre kararlar alınmakta ve mümkün olduğu kadar çevik hareket etmeye çalışılmaktadır. Bu dönem alınan önlemlerin önemini biliyor ve bu çerçevde dikkatli bir şekilde hareket etmeye çalışıyoruz. Malumunuz daha geçen sene sonunda, dünya ekonomilerinde büyüme oranları aşağı yönlü revize edilmişti. Bugün itibarı ile durum belirsizliğini koruması ile birlikte tablonun çok daha kötü olacağı kesin.
 
TALSAD’ın yeni yönetim kurulunda yer aldınız. Öncelikle sizi tebrik ediyoruz. Dernek çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Çok teşekkür ederim. Biz Çuhadaroğlu olarak TALSAD’ın ilk kuruluşundan beri üyesiyiz ve bu derneği çok önemsiyoruz. Geçen dönem yapılan çalışmalar ile TALSAD gerçekten sektörde çok önemli projelere imza attı ve birçok yeni uygulamalar başlattı. Sektörel bazda kurulan çalışma grupları ve komisyonlar ile hem sorunlar derinlemesine inceleniyor hem de gerek güncel mevzuatlar olsun gerekse de ekonomk ve ticari değişimler konularında bilgilendirmeler yapılmaya başlandı. Kurulan komisyonlarda çalışma grup toplantıları, katılım ve kapsamları artarak periyodik olarak devam etmektedir. Ayrıca dijital çağa uyum sağlama açısından elde edilen sektörel veriler ve raporlar artık üyelerimize online olarak sürekli ve anlık ulaşabilecekleri dijital bir platform oluşturulmuştur. Önümüzdeki dönem hedeflerimiz arasında, uluslararası Avrupa Birliği projeleri’ni çalışmalarımıza katarak, etki alanımızı büyütmeyi hedeflemekteyiz. Yine TALSAD’ın düzenlediği çok başarılı olduğunu düşündüğüm Alüminyum Sempozyumu ve Fuarı, periodik olarak devam etmektedir. Geçen sene ilk olarak sempozyum uluslar arası bir sempozyuma dönüştürülmüş ve etkinlik alanı genişletilmiştir. Özellikle sektörümüzdeki, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin tartışıldığı bu sempozyumun, alüminyum sektörünün geleceğine ışık tuttuğuna inanıyorum. TALSAD olarak sektörümüzdeki gerek gümrük birliği gerekse uluslararası ticaretteki mevzuat değişiklikleri ve antidamping gibi konuları takip etme, bilgilendirme ve bakanlıklar nezdinde aksiyonlar alma açısından oldukça başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Avrupa Alüminyum Birliği üyesi olan TALSAD, her platformda gerekli takip ve lobi faaliyetlerine önümüzdeki dönemde de devam edecek ve önemli projelere imza atacağına inancım tamdır.
 
Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?
Win&ARTPROJE / ALU&Art Dergileri ekibine ben teşekkür ederim. Özelikle bugünlerde yaşadığımız bu zor zamanları hasarsız ve çabuk atlatmak adına, herbirimizin üzerine düşen görev ve çabayı esirgemeden ulus olarak yerine getirmemizi, bu küresel sorunun bir an önce ülkemizde ve tüm dünyada çözülmüş olması en büyük dileğimdir.
 
Çuhadaroğlu Group Companies: The Address of Experience
We talked with Mr. Metin YILMAZ, Member of the Board of Directors of Çuhadaroğlu Group, about the structure and activities of their company, product groups, dealership systems, export rates, fair organizations, and TALSAD association works.
 
cuhadaroglu 64d
 
cuhadaroglu 64e