Prof. Dr. Metin USTA: “Alüminyum Sektörü, Nitelikli İnsan Kaynağına Yatırım Yapmalı”

Alüminyum sektöründe nitelikli insan kaynağının sektörün geleceği için çok önemli bir yatırım olduğuna işaret eden TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin USTA, sanayicilere bu konuda destek çağrısında bulundu.

 

tubitak 68a

Alüminyum sektörünün Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip kritik bir sektör olduğuna dikkat çeken TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin USTA, sektörde üniversite- sanayi işbirliklerinin daha da geliştirilmesine ihtiyacı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Metin USTA, konuya şu sözlerle açıklık getirdi:

“Alüminyumda doğal kaynağımız açısından zengin değiliz. Fiziki altyapımız var. Ama nitelikli insan kısmında, tüm sektörlerde olduğu gibi sıkıntımız var. Yaklaşık 2 sene önce dünyada yapılan bir araştırma sonuçları, 2030 yılına kadar Almanya ya da Türkiye nüfusu kadar nitelikli insan kıtlığı olacağını gösteriyor. Bu, tüm sektörleri etkilediği gibi alüminyum sektörünü de etkileyecek. Bu açığı kapatmak için üniversitelerin, TÜBİTAK enstitülerinin ve firmaların proje odaklı ortak çalışması gerekir. Müşteri odaklı ve ürün bazında projeler çıkması gerekiyor. Bu konuda sanayicilerimizin desteğine ihtiyacımız var. Öğrencilerimize alüminyumu sevdirsinler. Bünyelerinde stajyer öğrencilere yer versinler. Üniversite-sanayi işbirliğinde proje geliştirsinler. Yapabildikleri ölçüde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine küçük çaplı da olsa burs versinler. TÜBİTAK’ın bu yönde geliştirdiği 2244 Sanayi Doktora Programı gibi doktora öğrencilerine burs ve özel sektöre yönelik istihdam desteği vardır. Firma ile üniversite öğrencileri ortak bir projede buluşturuyor ve işbirliği yapıyor. Proje boyunca öğrenciler çalışıyor. Öğrencilerin projede istihdamı sağlanıyor. Daha sonra o öğrenciler mezun olduklarında firmada iş sahibi oluyorlar. Bu programda firmada çalışanlar da doktora yapabiliyor. Firmanın maddi bir kaybı olmuyor. Aksine nitelikli iş gücü noktasında önemli bir kazanım sağlıyor. Bunun finansmanının çoğunu da TÜBİTAK sağlıyor. Bir başka örnek,   Lisans öğrencileri için STAR Stajyer Araştırmacı Bursiyer programıdır. TÜBİTAK destekli projelerde lisans öğrencileri çalışıyor. Bunlar hem uzun dönemli stajlarını yaparken hem de maddi destek alıyorlar. Aynı zamanda da projede çalışarak tecrübe kazanıyorlar. Bütün bunlar değerlendirilerek, sektörümüzün öğrencilere sevdirilmesi gerekiyor.

Türkiye İçin Stratejik Malzeme

Türkiye için stratejik bir malzeme olan alüminyumun, sektör açısından değerlendirildiğinde nitelikli iş gücüne yatırıma ihtiyacı olduğuna işaret eden TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin USTA, “Bu konunun farklı ayakları var. Bir tanesi öğrencilere yatırım yapmak. Firmaları bu konuya yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Metin USTA: “Aluminum Sector Has To Invest In Quality Human Resources”

Having pointed out to the fact that, quality human resources constitute a critical investment for the future of the aluminum sector, Material Institute Director of TÜBİTAK (Scientific & Technological Research Council of Turkey) Marmara Research Center, has appealed to the industrialists for lending their supports to this issue.

tubitak 68a

Powered by OrdaSoft!