sz metalAlüminyum Sektörünün Duayeni Sacit ZORLU, Attığı Dev Adımlarla Sektörün Gelişimini ve Algoritmasını Şekillendiriyor

Alüminyum sektörünün duayen isimlerinden, Sacit Zorlu Metal San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Alutem ve Temalu markalarının mimarı Sacit ZORLU ile başarı hikâyesini, sektörün gelişimine liderlik ederek attığı dev adımların detaylarını ve kazanımlarını konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

sz metal 1

Röportajımıza başlarken sizi tanıyabilir miyiz?

Elazığ doğumluyum. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. Elazığ Endüstri ve Teknik Lisesi’nde aldığım makine eğitimi ile birlikte, alanımda 12 yıllık bir teknik eğitime sahibim. Üniversite yıllarında gündüz çalışıp, akşam eğitim hayatıma devam ederek mesleki gelişimimi sürdürdüm. Okulumu bitirdikten sonra alüminyum sektörüyle tanıştım. 5 yıl boyunca sektöründe lider bir firmanın teknik müdürü olarak çalıştım ve üretim, makine yenileme, Ar-Ge gibi faaliyetleri bizzat yürüttüm. Bu süreçte elde ettiğim başarılar, sektörde duyuldu. Artık alüminyum sektörüne adım atmak isteyen dostlarım benden destek istemeye başlamışlardı. Elde ettiğim deneyimle onlara her yönüyle başarıyla planlanmış, anahtar teslim yeni alüminyum fabrikaları kurdum. Bütün fabrikaları, teknolojik alt yapısından entegrasyonuna kadar bizzat projelendirdim. Bu süreçte; çelikten, yedek parça, hidrolik malzeme, hırdavat, otomasyona kadar, piyasanın tüm dinamikleri beni çok iyi tanıdı. Tüm çalışmalarımda bu camia ile birlikte yol aldık. Benimle birlikte çok sayıda sanatkâr insan da yetişti.  Artık yarı Gebzeli, yarı da Sakaryalı sayılırım. Gebze Ticaret ve Sanayi Odası’nda 7’nci grup meclis üyesi olarak görev alıyorum. Bunun yanı sıra Sakarya 3’üncü OSB’nin yönetim kurulundayım.

Firmanızın kuruluşu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hedefimi hep en yüksekte tuttum. Sektörde edindiğim köklü tecrübeden yola çıkarak 2002 yılında, şu an merkezimizin bulunduğu Gebze adresimizde şahıs firmam olan Sacit Zorlu Mühendislik ve Makine Metal Sanayi’yi kurdum. Sonrasında, Şekerpınar’da 4 bin metrekarelik alanda alüminyum profil üretimine başladık. Buradaki fabrika tamamen miladını doldurmuş, hurda bir tesisti. Ben, 45 günde tüm makine ve teçhizatları restore ederek üretime başladım. 6 ay sonra burada ürettiğimiz alüminyum profilleri ihraç etmeye başladık. SZ Mühendislik firmamdan önce kurduğum ve sektöre yerleştirerek, marka değeri kazanmasını sağladığım bir firmam olduğu için ürettiğim alüminyum profilleri iç piyasaya tanıtmakta zorluk çekmedim.  Üretimimizin 8 yılını bu restore tesiste sürdürdük. 

Bir yandan alüminyum profil ile ilgili faaliyetlerimize hızla devam ederken; Türkiye’de ilk defa dış cephede seramik cephe, granit cephe, doğal taş cephe gibi sistemleri yapmaya başladım. Bu sistemlerin her santimini bizzat hesapladım, çizdim, tasarladım, ürettim, uyguladım ve ülkemize tanıttım. Bu sistemleri kullanarak Kent Plus, Bakırköy Adliye Sarayı, Sinpaş Lagün Evleri, Yeşil Vadi Konakları gibi büyük projelere imza attık. Bu projeler ile 10 binlerce usta gelişti. Nakış işler gibi bu insanları yetiştirerek, sektörümüze kazandırdık. Bu ustalar zaman içinde işveren oldu. Zamanla benim de müşterilerim oldular. Sadece para kazanmaya değil, insan kazanmaya, dolayısıyla insan yetiştirmeye odaklandık.

sz metal 1c2005 yılında Sakarya 3’üncü OSB’de bir yer daha aldık. 2007’de temel attık. 2010 yılında da ilk binada, ilk presi kurarak üretime başladık. 3 yıl arayla ilave binaları bitirdim. Artan ciromuz, yükselen kapasitemiz ve istihdam oranlarımız nedeniyle 2016 yılında firmamı anonim şirkete çevirerek, Sacit Zorlu Metal San. Ve Tic. A.Ş’yi kurdum.

Şu anda aylık bin ton alüminyum profil üreten, 800 ton eloksal kapasitesi olan, ahşap desen, elektrostatik toz boya gibi unsurlarıyla da kendini tamamlayan bir alüminyum endüstri tesisi oldu. Tamamı kendi projem, kendi tasarımım. Dökümünden, imalatına, otomasyonuna kadar yüzde 100 yerli bir tesistir. Bu sırada dış cephe sistemleri üretimimiz ve uygulamamız da devam etti. Ürettiğimiz sistemleri aynı zamanda kendimiz de uyguladık, böylece sistemleri her seferinde daha da iyileştirdik, daha da geliştirdik. Şu an hala bir profil sistemi tasarlarken önce kendi projelerimizde uyguluyoruz ve bu süre içinde sistemlerimizi teste tabi tutuyoruz.  Sonuçları aldıktan sonra piyasaya sunuyoruz. Uygulamayı da üretmeyi de bilen tecrübeli bir tasarım ekibine sahibiz, sistemlerimizi üretirken alüminyum profil kalıplarına kadar kendimiz tasarlıyoruz. Bu sayede müşterilerimize özel sistem ve profil çözümleri yapmak da işimizin bir parçası olmuş oluyor. Müşterilerimiz bizi tedarikçilerinden biri olarak değil, projelerinde onlara partner olan bir çözüm ortağı olarak görüyorlar.

Tüm ekiplerimi sıfırdan yetiştirdim. Hem cephe hem de üretim grubundaki tüm çalışanlarımız, bizim firmamızda sıfırdan yetişti. Hiçbir zaman yetişmiş eleman almadım. Ben firmamı teknik üniversite olarak konumlandırdım. Mühendis olmam tabi, bu konuda bana büyük avantaj sağlıyor. Çocuklar burada hem bilgi hem de deneyim elde ederek çekirdekten yetişiyorlar. Ben çalışanlarımızı, firmamın ilk ismine de ithafen SZ Mühendislik Üniversitesi’nde yetiştiriyorum. Onları yetiştirerek sadece iş gücü elde etmiyorum, onları iş hayatına ve topluma da kazandırarak istihdama büyük destek veriyorum.

Ne kadarlık bir alanda, ne kadarlık bir kapasite ile ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Şu anda Sakarya fabrikamızda toplam 18 bin metrekare alanda yaptığımız üretimde 200 kişi istihdam ediyoruz; şantiyelerimizin yoğunluğuna göre bu sayı 500 kişilere ulaşabiliyor.  Sakarya fabrikamızda 3 prese, iki elektrostatik toz boya hattına, geniş bir ahşap transfer hattına ve ülkemizdeki eloksal tesisleri içerisinde en iyi projelerden biri olarak gösterilen, tam entegre şekilde geliştirilmiş bir eloksal tesisine sahibiz. Tüm hatlarımız 24 saat çalışır durumda üretim yapıyor.

Gebze yerleşkemizde satış, pazarlama, finans, ihracat, lojistik gibi kurumsal faaliyetlerimizi yürüttüğümüz Merkez ofisimizin yanı sıra; aynı yerleşkede 4 bin metrekare alana kurulu bir dış cephe ve mimari sistemler tesisi ve bayilerimize lojistik destek veren bir depo mevcut. Bunun dışında Türkiye’nin dört bir yanına kurulu şantiyelerimizde dış cephe ve mimari sistem uygulaması yapmaya devam ediyoruz.

Hem üretimde hem uygulamada sahip olduğumuz tecrübe sayesinde müşterilerimize alüminyum profil tedariğinin yanı sıra, imalat ve montaj aşamalarında ihtiyaç duyabilecekleri her konuda destek oluyoruz. Özel projeler için yaptığımız detay çözümler, özel detaylara ilişkin yeni kalıp çalışmaları bunların en başında gelenler. Bunun dışında bayilerimize raf, yerleşim ve piyasa analizleri yaparak, sektörde doğru ürünler ile rekabet etmelerini sağlıyoruz.

sz metal 1d

Firma olarak sektörde nasıl bir konuma sahipsiniz?

Kurumsal bir aile işletmesi olarak çalışıyoruz. Şirketimiz şu an 2’nci kuşağın da katılımıyla daha yüksek bir marka değerine sahip. Yenilikçi, teknolojik, hızlı, güvenilir, çözüm üreten, kendi teknolojisini kendisi üreten bir firmayız. 50’den fazla patentimiz, imzamızı taşıyan binlerce projemiz var. Biz firmamızda Ar-Ge’yi yalnızca bir departman olarak konumlandırmak yerine, tüm kurgumuzu Ar-Ge üzerine inşa ederek inşaat ve alüminyum sektörüne büyük ve kapsamlı hizmetler veriyoruz, nokta atışı çözümler üretiyoruz. Bu çözümlerin tamamı bize ait, güçlü bir know-how’a sahibiz. Bugün Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu gibi ülkelerden gelip bizden, çözüm ortakları olmamızı talep ediyorlar. Bu kapsamda ürettiğimiz çözümlerin detayları hakkında bilgi alıp, kendi ülkelerinde uyguluyorlar. Bir nevi çözüm merkezi gibi çalışıyoruz. Bu doğrultuda, firmamıza ait birçok markamız mevcut. Sahip olduğumuz tüm markalar, aynı sektöre farklı alanlardan hizmet veriyor. Alutem markamız, firmamızın ürettiği alüminyum profillerin ve sistemlerin yüzü. Bu marka ile dünyanın 5 kıtasına ihracat yapıyoruz. Alutem ile amacımız, global düzeyde çözüm merkezi olarak konumlanmak. Gerek köklü tecrübemiz gerekse sektöre kazandırdıklarımızla bunu hak ettiğimizi düşünüyorum. Çünkü sektöre çok güzel eserler kazandırdık, çok özel sistemler ürettik. Bu yönümüzle de yeni nesle örnek olmayı başardık. Onlar da bizim izimizden geliyorlar.

Pandemi dönemindeki çalışmalarınız nelerdir? Pandemi faaliyetlerinizde ne tür değişimlere sebep oldu?

Bu dönemde tüm dünyada olduğu gibi elbette bizim işlerimizde de bir düşüş yaşandı. Dijital dönüşüme yaptığımız yatırımlar sayesinde, çalışanlarımızı korumak adına çalışma şekillerimizi ve çalışma ortamlarımızı yeniden düzenledik. Çalışanlarımız tek bir dashbord üzerinden hem kendi aralarında hem tedarikçilerimiz ile hem de müşterilerimiz ile iletişimlerini koparmadan ve sosyal mesafe kurallarına mutlak uyum sağlayarak çalışmalarına devam edebildiler. Şu an pandemi koşullarında iş süreçlerimizi analiz ederek bulaş riskini minimize etmek adına, iş güvenliği uzmanlarından ve sistem mühendislerinden oluşturduğumuz bir ekibimiz mevcut. Firmamızın her bir bölümünü düzenli aralıklarla dezenfekte ediliyor, departmanlar arası trafik tamamen sanal ortama taşınmış durumda, toplantılar hatta mülakatlar dahi sanal ortamda gerçekleştiriliyor. Ancak aldığımız tüm bu önlemlere rağmen ne yazık ki çalışanlarımızdan bazıları, dış kaynaklı bulaşa maruz kaldılar. Elbette bu noktada devletimizin sunduğu desteklerle bu dönemi atlatmamız daha kolay hale geldi. Şu anda pandemi sebebi ile çalışanlarımızın yüzde 25 ‘i işe devam edemiyor. Buna rağmen şirket içi operasyonlarımızı hiç durdurmadan, aynı hızla çalışmaya ve üretmeye devam edebiliyoruz.

2020 yılına ilişkin değerlendirmenizi, 2021 yılı hedef, plan ve beklentilerinizi alabilir miyiz?

Pandemiye rağmen düşündüğümüzden çok daha iyi bir pozisyon yakaladık. Bunun en büyük sebeplerinden biri kaliteden ödün vermeyen yaklaşımımız. Fiyatları en makul seviyede tutup, hizmet ve kaliteyi en üst seviyeye çıkararak sektörde öne çıktık. Böylece pazarda, ayakları yere basan sağlam bir ortam oluşturduk. Kendi teknolojimizi kullanmamız bizim için büyük bir avantaj oldu. Bu dönemde müşterilerimizle kazan- kazan yöntemiyle çalışmaya başladık. Müşterilerimizin her birini firmamızın ortağı olarak görüyoruz. Onları iş ortağımız olarak hem sermaye hem de finans yönünde destekliyoruz. Bu doğrultuda; yeniden, sıfırdan bayilikler oluşturduk. Onların pazarlama, bizim üretim ve sermaye gücümüzü birleştirerek yeni bir pazar yarattık. Müşterilerimizle bir aile ortamı içerisindeyiz. Bu sayede ticaretimiz çok huzurlu ilerliyor. Prensibimiz, paylaşmak. Kazancımızı müşterilerimizle paylaşarak yolumuza devam ediyoruz. Çünkü bir ekmeği yalnız yiyemezsiniz; paylaşırsanız bitirebilirsiniz. Sektör olarak baktığımızda, 2021 yılında pazarımızın daha da artacağını kesin olarak söyleyebilirim. Bu dönemde pandemi sürecinde ertelenen yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılacağız. 2021 yılı, ihracata odaklandığımız bir dönem olacak. Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Asya ve Balkanlardaki fuarlara katılarak markamızın bilinirliğini artırmaya yönelik yeni girişimlerimiz olacak. Daha üst segment bir pazar alanı yakalamayı hedefliyoruz. Her yıl daha iyisini yapmak misyonuyla ilerlemeyi sürdüreceğiz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Sizi alüminyum camiasının dili, kulağı olarak görüyorum. Bugün bizimle birlikte olmanız bizi çok mutlu etti ve güç verdi. Köklü bir firma olarak sektörümüze soluk veriyorsunuz. Bugüne kadar ülkemizde olmayan bir şeyi yaptınız. Herkesi birbirine ulaştırdınız, sektörümüzün sesi oldunuz. Bizim sesimiz oldunuz. Şahsınız aracılığıyla Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine ilginiz için çok teşekkür ederiz.

Connoisseur of Aluminum Sector, Sacit ZORLU, Shapes the Growth and Algorithm of the Sector by the Great Steps He Takes

We interviewed with one of the Connoisseurs of the aluminum sector, the Board Chairman of Sacit Zorlu Metal San. Ve Tic. A.Ş., the architect of the Alutem and Temalu brands, Sacit ZORLU, about his success story, the details and yields of the great steps he has been taking while leading the development of the sector.

sz metal 2

Powered by OrdaSoft!