Ali BAKANER: “KDV’de Beyan Şartına Geri Dönülmeli”

GALSİAD İcra Kurulu Başkanı ve İTO Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Başkanı Ali BAKANER ile sektörde yaşanan gelişmeler hakkında bir görüşme gerçekleştirdik. Ali BAKANER, görüşme sırasında sektörün talep ettiği düzenlemeler hakkında şu bilgileri verdi.

 

 

 

 

alfa metal 72a

“KDV iadesinde 35 Seri No’lu KDV Tebliği sebebiyle sıkıntı çekiyoruz. 1 Mart 2021 tarihinden itibaren tevkifat uygulanan KDV’nin iadesinde ödeme şartı getirildi. Daha öne beyan şartı vardı fakat değişiklikle ödeme şartı getirilmesiyle iade taleplerimiz vergi idaresi tarafından karşılanmıyor. Firmaların vergi dairesinden alacaklarının mahsup yoluyla temin edildiği ve bu mahsup işlemleri de uzun sürdüğü için KDV ödenmemiş gözüküyor. Tekrar önceki gibi beyan esastır uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz.

Ali BAKANER: “Sektör, Önceki Tevkifat Uygulamasını Talep Ediyor”

Demir dışı sektörümüzde tevkifat uygulaması 5/10 oranıydı. Yani yüzde 18 KDV oranının yüzde 9’unun müşteriden alınması, yüzde 9’unun da vergi dairesine ödenmesi demekti. Ancak bu oran 7/10 olarak değiştirildi. Yani yüzde 5.4’ü müşteriden talep ediliyor, yüzde 12.6’sını da vergi dairesine ödüyoruz. Bu konuda bir sıkıntı oluştu. Tekrar 5/10 oranının uygulanmasını talep ediyoruz. Önceki uygulama sektör tarafından benimsenmişti.

Ali BAKANER: “Finansman Gider Kısıtlaması Ek Vergi Yükü Getiriyor”

Finansman gider kısıtlaması diye bir uygulama var. Bu uygulamaya göre, 25 Mayıs 2021 tarihi itibariyle 18 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ne göre; öz sermayenin üzerinde bir kredibilite kullanılmışsa, öz sermayenin artan kısmının yüzde 10’u kanunen kabul edilmeyen gider kısmına atılıyor. Yani ek bir vergi yükü getiriliyor. Maliyetlerimizi yükseltip ticaret hacmimizi küçültüyor. Bu sorun da çözülmeli.

Ali BAKANER: “İhracatta Haksız Rekabet ile Karşı Karşıyayız”

Ülkemizde yıllık 1.1 milyon ton alüminyum kullanılıyor. Bunun yüzde 50 kadarı iç piyasada kullanılıyor, yüzde 50’si ihraç ediliyor. İhracat yaptığımız ülkelerin başında AB ülkeleri geliyor. Ancak ham maddeye vergi veriyoruz. Yüzde 3,4 ve 6 oranlarında vergi ödüyoruz. AB ülkelerindeki rakiplerimiz bu ihtiyaçlarını serbest ticaret anlaşmalarıyla vergisiz karşılıyorlar. Yani onlarla haksız rekabetle karşı karşıyayız. Metalde karlılık oranında yüzde 3- 5 rakamları çok büyük rakamlar. Bu soruna da çözüm talep ediyoruz.“

Ali BAKANER: “It should be returned to the Declaration Condition in VAT”

We had a meeting with Ali BAKANER, Chairman of the Executive Board of GALSİAD and Chairman of the ITO Non-Ferrous Metals Professional Committee, about the developments in the sector. Ali BAKANER gave the following information about the regulations demanded by the industry during the meeting

alfa metal 72b

Powered by OrdaSoft!