Türk Alüminyum Sektörü İhracattaki Yükselişini Sürdürerek Avrasya’nın Üretim Merkezine Dönüştü

TALSAD tarafından yapılan açıklamaya göre; 163 ülkeye ihracat gerçekleştiren alüminyum sektörü, 2020’de pandemiye rağmen 1 milyon tona yakın ihracat faaliyetiyle Avrasya coğrafyasının üretim merkezi konumuna yükseldi. 2021 yılının ilk çeyreğini başarıyla kapatan sektör, mart ayında alüminyum ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre %38 artırarak 101.694 ton olarak gerçekleştirdi.

TALSAD tarafından alüminyum sektörüne ilişkin çok önemli veri ve tespitleri içeren açıklamada şunlara yer verildi:

“Güncel verilere göre 163 ülkeye ihracat yapmakta olan Türk alüminyum sektörümüzün ihracat yeteneği her geçen yıl büyümeye devam etmektedir. 2020 yılı verilerine göre, pandemi ortamına rağmen 1 milyon tona yakın ihracat ile Avrasya coğrafyasının en önemli üreticisi konumuna gelen sektörümüz ihracatının yaklaşık % 55’ini Avrupa Birliği ülkelerine, toplam ihracatının %70’ini ise gelişmiş ekonomilere yapıldığı dikkate alındığında, Türk alüminyum sektörünün ulaştığı bu yapı ile bölgenin gerçek bir üretim merkezi konumuna geldiği görülecektir. 2020 yılı toplamında alüminyum mamul ve yarı mamul ihracatından sağlanan gelirler ise 3 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarak, 3.06 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Geçtiğimiz yılı, COVID-19 pandemisinin tüm dünyada ve çeşitli sektörlerde sebep olduğu ağır, olumsuz etkilere rağmen olumlu sonuçlarla geçiren Türk alüminyum sektörü, 2021 yılının ilk çeyreğinin kapanışında bir başarıya daha imza atarak mart ayında alüminyum ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre %38 artırarak 101.694 ton olarak gerçekleştirmiştir. Özellikle sektörümüzün ihracattaki en önemli pazarlarından biri olan Avrupa Ortak Pazarı’na (AB Ülkeleri, UK ve EFTA) yapılan ihracatımızda %47,7’lik bir artış yaşanmıştır.

TALSAD ile “Geri Dönüşümün Parçası Ol”

TALSAD, %100 geri dönüştürülebilir bir malzeme olan alüminyumun ülke ekonomisine de katkısını artırmak, sektör içerisindeki önemini vurgulamak ve bu alanda çalışanlara destek olmak adına “Geri Dönüşümün Parçası Ol” adlı bir alüminyum geri dönüşüm proje yarışması düzenlemektedir. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ÇEVKO Vakfı tarafından desteklenen proje yarışmasının 1’incilik, 2’ncilik ve 3’üncülük ödüllerinin ise alüminyum sektörümüz adına Avrasya coğrafyasının en önemli etkinliklerinden biri olan 10’uncu Uluslararası Alüminyum Sempozyumu sırasında bir ödül töreni ile takdim edilmesi planlanmaktadır.

talsad 71a

TALSAD Yeni Üyelerin Katılımıyla Güçlenmeye Devam Ediyor

1990 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda 1992’de Avrupa Alüminyum Birliği’ne (European Aluminium) asil üye olarak kabul edilen ve Avrupa’ya adım atan sektör temsilcisi sivil toplum kuruluşu olarak diğer sektörlere de örnek teşkil eden TALSAD, üye olduğu ilk günden beri Avrupa Alüminyum Birliği’nin aktif üyelerinden biri olarak Türk alüminyum sektörünün yurtdışında da temsilciliğini en kuvvetli ve etkili şekilde yapmaya devam etmektedir. TALSAD, yurtiçinde ve yurtdışında sektörümüzün etkin temsiliyle geçen 50 yılın ardından, tecrübe ve birikimlerini hazırladığı sektör raporları ve etkinlikleriyle üyelerine ve tüm alüminyum sektörü paydaşlarına sunmaya devam etmektedir.

TALSAD üyeleri arasına 2020 yılında katılan Eds Enjeksiyon Döküm San. A.Ş., Sistem Teknik Endüstriyel Fırınlar Ltd. Şti., Teknikal Profil Alüminyum San. ve Tic. A.Ş., Köprü Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve 2021 yılında katılan Biser İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Doğuş Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Pyrotek Refrakter San. Tic. Ltd. Şti. ile üye portföyü genişlemeyi sürdürmektedir.

Avrasya Coğrafyasının En Önemli Uluslararası Alüminyum Etkinliği Yaklaşıyor

TALSAD’ın 1993 yılından beri organizatörleri arasında olduğu, 2 yılda bir düzenlenen Alüminyum Sempozyumu, 2019 yılında Uluslararası formata geçirilmiş, bu sayede sektörümüzün yurtdışı temsili sadece endüstriyel alanda değil, akademik alanda da güçlendirmiştir. 14-16 Ekim 2021 tarihlerinde Aluexpo Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek ALUS’10 Uluslararası Bilim Kurulu’ndaki üyelerin yarısından fazlası dünyanın önde gelen kurumlarında görevli olan bilim insanlarıdır. Sempozyumu destekleyen kuruluşlar ise Avrupa ve dünyanın en önemli sektör temsilcilerinden oluşmaktadır. Bu vesileyle Türk alüminyum sektörünün en üst düzeyde temsiline devam edilmektedir.”

talsad 71b

Powered by OrdaSoft!