İMMİB Üyeleri, 5 Ayda 31 Milyar Dolar İhracat Yaptı

Türkİstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) bünyesinde yer alan mal ticareti ile iştigal eden sektörlerin 2021 yılı ilk 5 aylık ihracatı 31 milyar doları geçerken, mayıs ayı toplam ihracatı 7 milyar dolara yaklaştı.

 

 

 

immib 71a 

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB), temsil edilen sektörlerin 2021 yılı ilk 5 aylık ihracat rakamlarını açıkladı. İMMİB iştigal sahasındaki sektörler, 2021 yılı ilk beş aylık döneminde toplam 31 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. İMMİB bünyesindeki sektörlerin ihracatlarına bakıldığında, geçen yıla oranla, yüzde 35 ihracat artışı gösteren kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 9,6 milyar dolar ihracatla ilk sırada yer aldı. Sırasıyla: ihracatını 2021 yılında yüzde 48 artıran çelik sektörü 7,1 milyar dolarla ikinci, yüzde 46 artış sağlayan elektrik-elektronik sektörü 5,5 milyar dolarla üçüncü, yıllık bazda yüzde 48 oranında ihracatını artıran demir ve demir dışı mamuller 4,5 milyar dolarla dördüncü, yüzde 51 artış gösteren madencilik ürünleri 2,3 milyar dolarla beşinci, geçen yıla göre ihracatını yüzde 47 artıran mücevher sektörü ise 1,8 milyar dolarla altıncı sırada yer aldı.

Mayıs Ayında Çelik İhracatı Artış Gösterdi

İMMİB mayıs ayı ihracat rakamlarına göre ise geçen yılın mayıs ayına nazaran ihracatını yüzde 80 artıran kimyevi maddeler ve mamulleri, 2,1 milyar doları aşan ihracatıyla, en çok ihracat yapan sektör oldu. İMMİB 2021 yılı mayıs ayı ihracat sıralamasında kimya sektörünü geçen yıla oranla yüzde 114 artış gösteren çelik ihracatı izledi. Türkiye, dünyaya 1,7 milyar dolar değerinde çelik ihraç etti. İMMİB mayıs ayı ihracat sıralamasında üçüncü sırada yer alan sektör; geçen yıla göre yüzde 65 artış gösteren ve mayıs ayında 1,1 milyar dolar ihracat yapan elektrik-elektronik sektörü oldu. İMMİB bünyesindeki diğer sektörlerin 2021 yılı mayıs ayı ihracat verileri ise sırasıyla şöyle gerçekleşti: Demir ve demir dışı metaller 938 milyon dolar ihracatla yüzde 88, madencilik ürünleri 548 milyon dolarla yüzde 101, mücevher sektörü 490 milyon dolar ihracatla yüzde 112 artış gösterdi.

Almanya İki Sektörün En Büyük Pazarı

Sektörlerin; yılın ilk 5 ayında, en çok ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında ise; kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ile demir ve demir dışı metaller sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke Almanya oldu. Türk çeliğini en çok İsrail alırken, ürettiğimiz elektrik-elektronik ürünlerini en çok İngiltere’ye sattık. Madencilik sektöründe Çin, mücevher sektöründe de ABD en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu.

Aydın DİNÇER: “Gelecek dönemde başarılı hamlelerimiz devam edecek”

İhracat verilerini değerlendiren İMMİB Koordinatör Başkanı Aydın DİNÇER, mal ihracatının, ülkelerin dış ticaret dengesini korumasında, ülke içindeki ekonomik faaliyetlerinin canlanmasında, istihdam, üretim ve karlılığının artmasında stratejik önemi olduğunun altını çizdi. Pandemi sürecinde ticaret şeklinin değiştiğini belirten Aydın DİNÇER, tüm sektörlerin temassız ticaret ve dijital teknolojileri hızla ticari hayatına kattığını ve ihracat süreçlerine adapte ettiğini belirtti. Tüm dünyada üretimin durmasına rağmen ulaşılan ihracat rakamlarının memnun edici olduğunu ifade eden Aydın DİNÇER, İMMİB bünyesindeki sektörlerin gelecek dönemde de küresel ligdeki iddiasını sürdüreceğine ve başarılı hamlelerine devam edeceğine inandığını söyledi.

Aydın DİNÇER: “İhracatı Artırmada Ar-Ge, İnovasyon ve Tanıtım Önemli”

Katma değerli ürün üretimi ve ihracatı için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının önemini vurgulayan Aydın DİNÇER, markalaşma ve tasarım çalışmalarının da pazar derinliğinin ve çeşitliliğinin arttırılmasında son derece önemli olduğunun altını çizdi. Aydın DİNÇER, “İMMİB olarak Türkiye’nin global pazarda ürün ve hizmetleriyle daha fazla rekabetçi olması için bütün bu alanlarda ortak proje çalışmalarına devam edeceğiz.” diye konuştu.

ISO 500’de İMMİB Üyesi 147 Firma

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Türk sanayisinin prestij listesi niteliğinde olan ISO 500 listesinde de İMMİB bünyesindeki ihracatçı birliklerine üye 147 firma yer yaldı. Mayıs ayı ihracat sıralamasında birinci olan kimya sektörünün lokomotif ihracatçı birliği olan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, ISO 500 listesinde de en çok üyesi bulunan birlik oldu.

Powered by OrdaSoft!