Şişecam’dan Türkiye’ye 1 Milyar TL’lik Dev Yatırım

Cam sanayinin yanı sıra soda ve krom bileşiklerini kapsayan kimyasallar alanında küresel bir oyuncu olan Şişecam, 1 milyar TL’lik yeni yatırımıyla Polatlı’yı Avrupa’nın en büyük düzcam üretim üslerinden biri yaptı.

 

 

 

sisecam 01

Küresel oyuncu Şişecam, Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Özellikle yurt içi pazar talebi paralelinde üretim kapasitesini artırma ihtiyacına yönelik Ankara’nın Polatlı ilçesindeki düzcam üretim tesisinde ek bir yatırıma imza attı.  1 milyar TL seviyesinde bir yatırımla hayata geçirdiği yıllık 240 bin ton kapasiteli yeni fırın, 2 Ekim 2020 tarihinde ateşlenerek devreye alındı.

Yeni Yatırım Yurt İçi Pazara Yönelik Devreye Alındı

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet KIRMAN, yeni yatırıma ilişkin olarak yaptığı açıklamada, yatırımın Türkiye’deki düzcam pazarı için önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Ekonomimizde özellikle Temmuz ayı sonundan itibaren meydana gelen ivmelenmeye bağlı olarak oluşan talebi karşılamak amacıyla yapılan önceliklendirme ile yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırımla tamamlanan 750 ton/gün kapasiteli hattımızı faaliyete geçiriyoruz. Küresel salgın bağlamında öngörülmeyen talep artışına yönelik Şişecam’ın üretim yaptığı diğer coğrafyalardan da piyasanın ihtiyacını gidermek amacıyla cam arzı yapılması yoluna gidilmiş olup, kurlarda meydana gelen yükselmeye rağmen pandemi döneminde işletmelerimizin zorlanmamasını teminen ürün fiyatlarında değişiklik yapılmamış ve ödeme koşullarında kolaylık sağlanmıştır. Yine bu dönemden başlayarak düzcam sevkiyat kapasitemiz olan aylık 100 bin tonunun tamamını kullanmayı sürdürmekteyiz. Dolayısıyla stratejik yatırım planlarımız doğrultusunda Polatlı’da önemli bir ek kapasiteyi yurt içi pazara dönük olarak devreye aldık.”

Küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına rağmen yatırımlarına aralıksız devam ettiklerini ve ülke ekonomisi için değer yaratmayı sürdürdüklerini ifade eden KIRMAN, Polatlı’daki yeni fırın yatırımının Türkiye’nin geleceğine olan güvenin bir göstergesi olduğunun altını çizdi. Şişecam’ın dört kıtaya yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel ölçekte bir şirket olduğuna işaret eden Kırman, “Bugün dünyada cam ev eşyasında en büyük 3, cam ambalaj ve düzcamda ise en büyük 5 üretici arasında yer alıyoruz. Dünyanın en büyük 8’inci soda üreticisi olmamızın yanı sıra krom kimyasallarında ise dünyada lider konumdayız. Kuruluşumuzdan bu yana aradan geçen 85 yılda ülkemiz ekonomisi ve istihdama her daim katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Sürdürülebilir büyüme hedefimiz doğrultusundaki yatırımlarımızla ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya ve tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Ahmet KIRMAN: “Düzcam Üretiminde Avrupa’daki Liderliğimizi Daha Da Pekiştirdik”

Tüm faaliyet alanlarında olduğu gibi düzcam alanında da birçok ilke imza atan Şişecam’ın Türkiye’de ve bölgede düzcam sektörünün gelişimine öncülük ettiğine dikkat çeken KIRMAN, şöyle devam etti: “Bugün düzcam alanındaki faaliyetlerimizi mimari camlar, enerji camları ve beyaz eşya camları olmak üzere üç farklı başlıkta yürütüyor; inşaat, mobilya, enerji ve beyaz eşya gibi önemli sektörlere girdi sağlıyoruz. Ülkemizde Bursa Yenişehir, Kırklareli, Mersin ve Ankara Polatlı olmak üzere toplamda dört üretim tesisiyle düzcam faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yeni yatırımımızla birlikte yıllık üretim kapasitesi 540 bin tona ulaşan Polatlı’daki tesisimiz Avrupa’nın en büyük düzcam üretim üslerinden biri haline geldi. Ülkemizdeki düzcam fırını sayımız da 8’e çıktı. Toplam düzcam üretim kapasitemiz ise yıllık 3,4 milyon tona ulaşırken, düzcam üretiminde Avrupa’daki liderliğimizi daha da pekiştirdik.”

Ahmet KIRMAN: “Şişecam’ın Polatlı’daki Toplam Yatırım Tutarı 2 Milyar TL’yi Aştı”

Şişecam’ın Polatlı’daki düzcam üretim tesisinin 2014 yılında kurulduğunda yıllık 300 bin tonluk kapasitesiyle Türkiye ve yakın coğrafyanın en büyük düzcam fırınına sahip olduğunu belirten KIRMAN, “Polatlı’daki düzcam üretim tesisimizi 1 milyar TL’nin üzerinde (138 milyon dolar) bir yatırımla kurmuştuk. Tesiste 2’inci fırın için yaptığımız yaklaşık 1 milyar TL’lik (yaklaşık 130 milyon dolar) yatırımla birlikte toplam yatırım tutarımız 2 milyar TL’yi (268 milyon dolar) aştı” dedi.

Ahmet KIRMAN: “Polatlı’daki İstihdamımız Yüzde 30 Oranında Artacak”

Şişecam olarak yarattıkları istihdamla Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer aldıklarını ifade eden KIRMAN, “Önemli bir kapasite artışı imkanı sağlayan ikinci fırın yatırımıyla birlikte Polatlı tesisindeki istihdamımızı da artıracağız. Tesisteki toplam istihdamımız yüzde 30’luk artışla yaklaşık 300 kişiye ulaşacak” diye konuştu.

Ahmet KIRMAN: “Yeni Yeni Alanlarındaki Fırsatları Değerlendireceğiz”

Küresel salgının damgasını vurduğu 2020 yılında da üretmeye ve yatırım yapmaya devam ettiklerini vurgulayan KIRMAN, “Salgın döneminde toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik üretim ve hizmetlerimizi aksatmadan çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve müşterilerimizin sağlığı konusunda üzerimize düşen tüm görevleri eksiksiz şekilde yerine getiriyoruz. Sahip olduğumuz üstün araştırma ve teknolojik geliştirme yetkinliğimiz ve üretimden gelen gücümüz sayesinde de küresel salgınla mücadeleye katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde mevcut iş alanlarımızda etkinliğimizi artıracak stratejik hamlelerin yanı sıra Şişecam’a değer katacağına inandığımız yeni iş alanlarındaki fırsatları da değerlendireceğiz” dedi.

Ahmet KIRMAN: “İddialı Hedeflerimize Ulaşmak İçin Gerekli Hazırlıkları Yapıyoruz”

KIRMAN, 2020’nin sıra dışı olduğu kadar Şişecam açısından da tarihi bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “2020, ekonomik ve toplumsal açıdan hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı küresel salgın sonrasındaki yeni dünya düzeninde Şişecam’ın iddialı hedeflerine ulaşması için gerekli planlama ve hazırlıkları yaptığımız çok önemli bir yıl. Uzun dönemli stratejilerimiz doğrultusunda küresel rekabette gücümüze güç katmak amacıyla tüm faaliyetlerimizi tek çatı altında birleştirmek üzere yılın başında başlattığımız süreci de nihayete erdirmesinin heyecanını yaşıyoruz. Birleşme işlemine ilişkin tescil işlemleri 30 Eylül 2020 tarihi itibarıyla tamamlandı. 5 Ekim 2020 itibarıyla da Borsa İstanbul’da işlem gören tek şirketimiz ana iştiraklerini bünyesinde konsolide eden Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş olacak.”

A Giant Investment of 1 Billion Turkish Liras from Şişecam to Turkey

Şişecam, a global player in the field of chemicals covering soda and chromium compounds in addition to the glass industry, made Polatlı one of Europe’s largest flat glass production bases with a new investment of 1 billion Turkish Liras.

sisecam 02

Powered by OrdaSoft!