prosesturk logoProsesTÜRK, Projelendirdiği Yeni Otomasyon Sistemiyle ALUEXPO Fuarı’na Hazırlanıyor

ProsesTÜRK Kurucu Ortaklarından Rüstem ÖCAL gerçekleştirdiğimiz söyleşide, marka faaliyetlerine ve geliştirilmesi yakın zamanda son bulacak olan yeni otomasyon sistemine vurgu yaparak; ALUEXPO Fuarı’nda yeni ürün lansmanı ile dikkat çekeceklerini sözlerine ekledi.

 

prosesturk 46a

Proje geliștirdiğiniz ülkeler hakkında bilgi verir misiniz?

Biz gerekli tüm enstrümanları yerli ve yabancı tedarikçilerden alarak, onları kendi bünyemizde bir araya getirip proje bazında yurt içi ve yurt dıșı satıșlarını gerçekleștiriyoruz. Türkî Cumhuriyetlere, Balkanlara, Arap Coğrafyasına, Kuzey Afrika’ya, Orta ve Güney Afrika’ya projelerimizi geliștirip satıșını yapmaktayız.

Markanız ProsesTÜRK’ün faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

ProsesTÜRK olarak 12 yıldır endüstriyel otomasyon sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Alüminyum ekstrüzyon sektöründe; alüminyum ekstrüzyon pres hatları, billet döküm tesisleri, elektro statik toz boya tesisleri ve eloksal tesisleri gibi bütün alt yapı projelerinin projelendirilmesi, elektrik alt yapısının hazırlanması ve sonrasında  bunların yazılımının bizzat bizim tarafımızdan yapılarak, deneme üretimleri sonrası müșteriye çalıșır șekilde tesliminin yapılması faaliyet alanlarımızı olușturmaktadır. Bunun haricinde robotik paketleme ve palatesing ismini verdiğimiz faaliyetlerimizden de bahsedebiliriz. Endüstri 4,0 dediğimiz Türkiye’nin yeni yeni tanıștığı, ama bizim 10-12 yıldır içinde olduğumuz robotik paketleme sistemleri bunlar genelde Șișecam, Pașabahçe, Algida, Coca Cola gibi ülkenin önde gelen büyük markaların tercih ettikleri sistemlerdir. Buralarda da sistemin elektrik sisteminin projelendirilmesi, yazılımı, skada vs. ișlemlerinin yapılarak çalıșır halde firmalara tesliminin yapılmasını sağlamaktayız.

15 kișilik kadromuzdan bahsedebiliriz. Bulunduğumuz binada konusunda uzmanlașmıș profesyonel çalıșma arkadașlarımız ile birlikte projelerimizi geliștiriyor ve uygulamaya alıyoruz. Büyük devasa alanlara ihtiyaç duymuyoruz. Kendi içimizde bir projelendirme, Ar-Ge, elektro montaj ve yazılım ekibimiz söz konusu. Hepsi birbiriyle entegre çalıșan birimler. Aldığımız projelerin minimum süreci 60 günden bașlıyor. Tesis projelendirmeler de 1 yıldan bașlayarak, süreç çok daha uzayabiliyor.

prosesturk 46b

Üzerinde çalıșmıș olduğunuz kombin bir otomasyon projeniz söz konusu. Proje hakkında neler söylemek istersiniz?

Türkiye’de özellikle alüminyum ekstrüzyon sektörü ile ilgili üreticilerimizin en büyük ihtiyacı içerideki sipariși aldıktan sonra siparișten sevkiyata kadar içerideki prosesi kontrol etmeleri adına yașadıkları ciddi sıkıntıları çözümlemek için çalıșmalar sergiliyoruz. Bizim șu anda hedefimiz alüminyum ekstrüzyon sektöründeki açığı tamamlayabilmek. Bununla ilgili 6 yıldır üzerinden çalıștığımız bir projemiz söz konusu. Siparișin alınmasından, müșteriye sevkine kadar içerideki bütün üretim așamalarını tek tek kontrol edebilen, finansından tutun da muhasebe programlarıyla entegre çalıșan bir otomasyon sistemini kazandırmak. Hedefimiz; bu sistemi önümüzdeki ALUEXPO Fuarı’nda sergileyerek sektörümüze kazanımını sağlamak. Dolayısı ile sektörümüz  açısından önemli bir proje olduğunu söyleyebiliriz.

Rekabet noktasında sizin otomasyon sistemlerinizin farklılıklarına değinir misiniz?

Bizim yaptığımız otomasyon sistemlerinin piyasadaki sistemlerden ayıran farklılıklara değinecek olursak, şu anda piyasada kullanılacak yazılımlarda Alman, İtalyan, İsveç menşeili yazılımlar kullanılmakta. Biz yaptığımız projelerde elde ettiğimiz tüm verileri insandan bağımsız olarak makinelerin kendi üzerinden almaktayız. Normalde x bir üretim için makinelerdeki operatörlerin girdiği veriler hatalı olabiliyor. Veya o verileri yorumlayan kişiler doğru yorumlayamayabiliyor. Bizim sistemlerimizde böyle bir durum söz konusu değil. Biz çok farklı bir bakış açısı ile işin içine girdiğimiz için 6-7 yıldır proje geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Dolayısı ile bizim projemizde veriler makine üzerinden aktarım olduğu için yanlış veri almamız söz konusu değil. Bundan dolayı çok daha doğru analizler, çok daha doğru raporlamalar, maliyetler çıkacaktır. Bu neden ile sektörümüz için önemli bir çalışmaya ProsesTÜRK imzasını atacağımızı düşünmekteyiz.

Sanayi 4,0’a biraz değinir misiniz?

Sanayinin ‘Sanayi 4,0’a geçmesi günümüzde kaçınılmaz bir durum. Eğer geçmezseniz rakipleriniz ile rekabet etme gücünüzü kaybedeceksiniz. Çünkü dünya çok hızlı bir şekilde bu sistemlere geçiş yapmakta. Endüstride otomasyonun büyük önemi olduğunu üzerine basa basa söylemeliyiz. Burada en büyük iş robotlara düşmektedir. Türkiye bu konuda çok da geride değil. Ama alüminyum ekstrüzyon sektörünün bu konuyla ilgili daha hiçbir çalışması söz konusu bile değil. Ülkemizde Sanayi 4,0’a yatırım yapmış firmalara Sistem Alüminyum, Saray Alüminyum, Ersaş Alüminyum sayılabilir.

ALUEXPO dışında katılmayı planladığınız fuar organizasyonları söz konusu mu?

Katılımcı olarak değil ama ziyaretçi olarak yer aldığımız fuarlar elbette ki var. Alüminyum ekstrüzyon sektörü ile ilgili bütün fuarlara ziyaretçi olarak katılım gerçekleştiriyoruz. Stant açmanın bize çok büyük bir fayda getireceğini düşünmediğimiz için fuarlara katılımcı olarak değil de, ziyaretçi olarak sektörün nabzını tutmak için gözlemler yapmaktayız.

ProsesTÜRK olarak bölge bayiliğini yaptığınız firmalara da değinir misiniz?

Alüminyum ekstrüzyon sektörü ve robotik otomasyon sistemleri noktasında bayiliğini ve sistem entegratörlüğünü yaptığımız üç marka bulunmakta. Alman malı Vipa, Japon malı Yaskawa ve yine Japon malı Fanuc bölge bayiliğini yaptığımız markalardır. Bu robotların sektörel bazda hem bayiliğini yapıyoruz, hem de sistem entegratörlüğünü yapmaktayız. Yapmış olduğumuz otomasyon sistemlerinde marka bağımsız ürün kullanımı da yapabiliyoruz. Bu tabi ki müşterinin isteğine bağlı gelişen bir süreçtir. Müşteri x markası olacak diyor ise, tabi ki o markayı kullanıyoruz ama bizim sektörel bazda bayiliğini yaptığımız markalar Vipa, Yaskawa ve Fanuc’tur. 

Son olarak eklemek istediğiniz farklı bir detay söz konusu mu?

Bizzat Çerkezköy’e gelip, yerimizde ziyaret ederek röportajı gerçekleştirdiğiniz için teşekkür eder, dergileriniz ALU&Art ve Win&ART Proje’ye uzun soluklu yayın hayatında başarılar temenni ederiz.

ProsesTÜRK, Projected New Automation System Preparing for ALUEXPO Fair

Rüstem ÖCAL from ProsesTÜRK Founder Partners emphasizes the brand activities and development of the new automation system which will soon be finished. He added that they will draw attention with the launch of new products at ALUEXPO Fair.

prosesturk 46c

Powered by OrdaSoft!