dogus dokumDoğuş Döküm 2022’de Satışlarının En Az Yarısını Dünya Ülkelerine Gerçekleştirerek Yeni Başarı Hikayelerine İmza Atacak

Doğuş Döküm Firma Yetkilisi Adem KELEŞ ile ALUEXPO’yu değerlendirdiğimiz, fuarda sergiledikleri en yeni ürünler ve 2022 hedefleri hakkında bilgiler edindiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

dogus dokum 1a

Katılım sağladığınız ALUEXPO Fuarı’nı değerlendirebilir misiniz? Standınıza olan ilgi nasıldı?

Covid-19 salgını ve yarattığı iki yıllık kapanma sürecinin ardından Türkiye’de gerçekleşen ilk döküm fuarı olması açısından bizler için katılım sağlamanın ve ürün ve hizmetlerimizi tanıtmanın anlamı büyüktü. Genel anlamda katılım derecesi, profili ve yaratılan işin adet ve kapsamı anlamında bizleri tatmin etti diyebiliriz. Özellikle Avrupa’dan az sayıda ziyaretçi olduğunu gözlemledik. Bunda başlayan Ukrayna-Rusya savaşının da rol oynadığını düşünüyoruz. Bununla birlikte Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkelerinden ve Azerbaycan’dan yoğun ziyaretçi aldık. Uzakdoğu katılımcısı da yok denecek kadar azdı.

Fuarda hangi ürünlerinizi sergilediniz? Fuara özel ilk kez fuarda sergilediğiniz ürünleriniz oldu mu?

Kendi tasarım ve imalatımız  olan ISO ve CE belgeli  alüminyum için gaz alma ve ön alaşım besleme makinelerimiz, vakum ölçme cihazlarımız, Amerikan menşeli Türkiye tek yetkili temsilcisi olduğumuz  “HiTemp” markalı metal sirkülasyon ve aktarma pompalarımız, yine farklı dökümhaneler için yurt içi ve dışında yaptığımız müşteriye özel anahtar teslim proje örneklerimiz, ithalatını yaptığımız Alman “Mammut” marka döküm potalarımız ve aksesuarları, İtalyan “A.Cesena” markalı döküm katkı malzemelerimiz, ALTIB 5/1 ve ALSR10 alüminyum ön alaşımlar, Alman “Tribo Chemie” ve Güney Afrika “Fochem” markalı alüminyum pres, dövme ve benzeri uygulamalarda kullanılan yağlar  öne çıkan tanıtım ürünlerimiz oldu. Bunun yanı sıra, ek olarak arka planda yer alan çok farklı çeşit ve detayda dökümhane ekipman ve sarf malzemelerimize dair tanıtımlarımızı etkin şekilde gerçekleştirdik.

dogus dokum 1d

Fuarda ne tür iş bağlantıları sağladınız? Bu bağlantılar faaliyetlerinize nasıl bir boyut getirecek?

Özellikle yerli ve yabancı müşterilerin spesifik dökümhane sorunlarının giderilmesine yönelik özel çözümlere dayalı ilk temas ve değerlendirmelerimizi standımızda etkin bir şekilde gerçekleştirdik. Fuarı takip eden dönemde bu müşteriler ziyaret edilerek bu proje çözümlerinin karara bağlanması ve devreye alınmasına yönelik saha çalışmalarımız olacak. Bunlara ek olarak ithalatını yaptığımız döküm kimyasalları, metaller, yağlar ve benzeri ürünleri ve yine tasarım ve imalatımız olan dökümhane ekipmanlarını da tanıtma ve siparişlerini alma imkânımız oldu. Özelikle yurt dışından gelen firmalarla yaptığımız bağlantılardan ve aldığımız siparişlerden bilhassa çok memnun kaldık.

Fuar sırasında ziyaretçilerle sıcak satışa yönelik anlaşma gerçekleştirdiniz mi?  Fuarın satış faaliyetlerinize nasıl bir katkı sunacağını düşünüyorsunuz?

Evet, bizleri tatmin edecek sayıda sipariş alındı ve ek olarak yeni siparişlerin de bağlantıları yapıldı. Bu anlamda ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlamak, firmamızı ve ürünlerimizi geniş bir müşteri kitlesine tanıtma ve satışlarımızı artırma anlamında bizler için vazgeçilmez ticari aktiviteler arasındadır.

2022 yılı katılım sağlayacağınız yurtiçi ve yurtdışı fuarlar var mıdır?

Kurumsal standımızı açarak katılacağımız İstanbul “ANKIROS” ve Almanya Nürmberg “ALUGUSS” fuarlarımız olacak. Bunun dışında, stant kurarak ya da ziyaretçi statüsüyle ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, Ortadoğu ve Batı Afrika’da katılmayı planladığımız döküm fuarları bulunmaktadır.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

2022’yi dünya genelinde pandemi ve yarattığı ekonomik buhranı dünya olarak üzerimizden atacağımız bir yıl olarak düşünüyor ve planlıyorduk. Ancak patlak veren Ukrayna savaşı, arkasından yükselen petrol ve enerji fiyatları, maalesef bu yılı da zor bir dönem haline soktu. Dünya genelinde hammadde fiyat enflasyonu, tedarik zinciri tıkanıklıkları, dünya taşımacılık maliyetlerinin yüksekliğinin yine imalat sanayi olarak ülkemizi zorlayacağını düşünüyoruz. Bu genel resme rağmen, Türkiye’nin özellikle coğrafi konumu, yaygın ve çeşitli imalat sanayi alt yapısıyla bu yeni dönemin yükselen yıldızı olacağını düşünüyor, buna inanıyor ve olması için gönülden çaba sarf ediyoruz. Bu amaçla, hem ithalatını yaptığımız ürünler, hem %100 yerli tasarım ve imalat döküm makine ve ekipmanlarımız ve hem de özellikle sahip olduğumuz 30 yılı aşkın tecrübe ve bilgimizi Türk döküm sanayinin hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Kırıkkale Üniversitesi’nde yerleşik Ar-Ge merkezimizin de desteğini alarak anahtar teslim döküm çözümleri, proje ve imalatlarıyla da sanayicimizin çabasına katma değer yaratarak destek vermeye çalışacağız. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde kendi tasarım ve imalatımız olan ISO ve CE sertifikalı döküm makine ve ekipmanlarının satışını yurt dışında dünya geneline yayarak satışlarımızın en az yarısını ihracat kanalıyla yapmayı ve bu suretle ülkemize döviz getirmenin yanı sıra itibarına itibar katacak başarı hikayelerine imza atmayı hedefliyoruz. Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine teşekkür ediyoruz.

Doğuş Döküm Will Write New Success Stories by Realizing At least Half of its Sales to World Countries in 2022

We did an interview with the Representative of Doğuş Döküm Company  Adem KELEŞ, in which we evaluated ALUEXPO and got information about the newest products they exhibited at the fair and their 2022 targets.

dogus dokum 1b

Powered by OrdaSoft!