mineria metalHasan ÇUHACI: “Gerald Group Olarak Sektörde Alternatif Yaratarak 10 Yılda Yüksek Büyüme Trendi Yakaladık”

Mineria Metal Yönetim Kurulu Başkanı Hasan ÇUHACI ile Nuh Şirketler Grubu’nun 3. kuşak temsilcilerinden biri olarak alüminyum sektöründe yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi aldığımız, Gerald Group’un Türkiye’deki tek temsilcisi olarak sektörde fark yaratan duruşlarını tanımladığımız, alüminyum ekonomisini masaya yatırdığımız bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

mineria metal 1a

Firmanızın gelişim aşamaları ve sektördeki pozisyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’de ticari faaliyetlerimizi Nuh Ailesi bünyesinde sürdürüyoruz. Ben de aile şirketlerimizde Çimento, Beton, Yapı, Enerji ve Makarna sektöründe bulunan şirketlerimiz bünyesinde görevler alıyorum. Şirketlerimizin 3. kuşağı olarak görev alıyoruz. Bir aile şirketi olarak, kuşaklar boyunca bu konumumuzu koruduk. Bir aile şirketiyiz ancak 25 yıldır profesyonel kadrolarımızla faaliyet gösteriyoruz. Bu profesyonel kadrolar şirketimizin faaliyetlerini yönetiyor ve raporlamalar ile hem iş takibimizi yapıyor hem de kurumsal yapımızı daha sağlam tutmayı başarabiliyoruz.

2006 yılında, babam rahmetli İlhan Çuhacı’nın kurduğu İlhan Ticaret (İlhan Trading A.Ş) firmasında ağabeyim Rahmi Çuhacı’nın önemli desteği ile demir dışı metal ticaretine, Çinko ticareti yaparak başladım. Bir İsviçre firması olan ALLIED STEEL SA iştiraki olan STEELEX SA’nın Türkiye acenteliğini alarak, kısa zaman içerisinde piyasanın önemli oyuncuları arasında yerimizi aldık. 2006-2012 yılları arasında ALLIED STEEL SA’nın global çinko trade aktivitelerini devam ettirmeme kararı üzerine, 2012-2013 yılları arasında kendi öz kaynaklarımızla çinko ticaretine devam ettik.

2013 yılının ağustos ayında, Gerald Group ile alüminyum başta olmak üzere bakır ve diğer metallerin Türkiye acenteliğini, İlhan Trading ile beraber yürütme kararı aldık. İlhan Trading, çimento başta olmak üzere klinker, demir, boksit, kömür ve kül (Fly Ash) gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor. 2020 yılında kendi şirketim olan Mineria Metal San. Tic. Ltd. Sti’yi kurdum ve halen Gerald Group ile devam etmekteyiz.

Kurulduğumuz günden bu yana sanayimizde yer alan çok sayıda firmayla çalışıyoruz. İç piyasada alüminyum külçe ağırlıklı olarak yıllık 80 - 100 bin ton aralığında satış gerçekleştiriyoruz. Hammaddeleri ağırlıklı olarak Gebze tarafındaki limanlara getiriyoruz. Depoladıktan sonra satışa sunuyoruz. Kontratlı ve spot olmak üzere, piyasanın önde gelen firmalarına gemi yükü ile teslimatlar yapıyoruz. Gerald Group’un acentesi Mineria Metal olarak Türkiye’deki tüm operasyonu biz yönetiyoruz. İç pazardaki deneyimimizle şirketin global vizyonunu yerel ölçekte en iyi şekilde temsil ediyoruz.  Gerald Group ile iç piyasaya odaklanıyoruz. Türkiye sınırları içinde satış yapıyoruz. Ancak grubun yurt dışındaki faaliyetlerini de Türkiye’den destekliyoruz. Yurt dışında satın alma yapacak firmaların isimlerini kendilerine bildiriyoruz.

mineria metal 1b

Faaliyetlerinizi ve müşteri ilişkilerini nasıl sürdürüyorsunuz?

Gerald Group’un dünyanın en büyük traderlarının arasında olması ve 60 yıllık bir tecrübeye sahip olması ile birlikte Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında operasyonlarını sürdürmekte, 25’ e yakın ofis ve acenteliği bulunmaktadır. Merkez ofisi Amerika’da Connecticut’ta, trading merkezi Londra’da ve finansman tarafı İsviçre’de olmak üzere global bir dünya şirketidir. Böyle kurumsal büyük bir yapının bizimle olması ve bizim de Türkiye pazarının iç dinamiklerini bir araya getirmemiz sonucu ortaya güzel, güvenilir ve sağlam bir yapı oluşmuştur.

Gerald, Türkiye’de şu anda aktif olarak alüminyum, bakır ve çelik ticareti yapmaktadır. Global olarak da bütün demir dışı metaller ve değerli madenler ticareti de olmak üzere, Afrika kıtasının farklı bölgelerinde demir cevheri ve bakır madenciliği yapmaktadır.

Mineria olarak, Gerald ile birlikte yılda yaklaşık 100 bin ton alüminyum hammaddeyi temin edip iç piyasaya kazandırarak sektörde bir güven oluşturduk. Müşterilerimizin ihtiyacı olan hammaddenin tedarikini sağlıyoruz. Depomuzda her zaman belli bir miktarda stoğumuz oluyor. Bu miktar satışlarımızla orantılı olarak yurtdışı ile koordineli bir şekilde planlanıp hem uzun vadeli hem de spot piyasa için satış planlamamızı yapıyoruz. Böylece yıl boyunca malzeme getirerek stoklarımızı hazır bulunduruyoruz. Böylece müşterilerimiz hiçbir şekilde mağdur olmuyor.

Firmanızdaki ve sektördeki satış faaliyetlerine ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Alüminyum hammadde, kalite ve fiyat odaklı bir piyasa. Türkiye, alüminyum mamul ve yarı mamul üretiminde çok önemli bir ihracatçı olup Avrupa ve Amerika öncelikli ihracat pazarlarıdır. Hem jeopolitik konumumuz hem de konjektürel gelişmeleri ele aldığımızda, alüminyum hammadde kaynaklarının yıllara göre değişkenlik göstermesi başta fiyat olmak üzere birçok etkeni etkin kılmaktadır. Buna örnek vermek gerekirse; Amerika’nın İran’a uyguladığı ambargo, Rusya tarafındaki belirsizlik ve enerji maliyetlerindeki çok yüksek artışlarla birlikte bazı hammadde üreticilerinin üretimlerini kısması veya tamamen kapatması gösterilebilir.

Yasaklı veya ambargoya tabi ülkelerin üreticileri ile çalışma imkânımız bulunmuyor. Gerald Group %100 bir Amerikan şirketidir. Tedarik süreci ile ilgili olarak kendilerinin değerlendirmesi sonucu ile çeşitli üreticilerden malzeme alımı yapabiliyorlar. Ağırlıklı olarak şu an Malezya ve Hindistan olmak üzere çeşitli ülkelerden hammadde tedariki gerçekleştiriyoruz. Satışlarımızı da bu ülkelerden gelen hammaddeler ile yapıyoruz. Malezya ile Türkiye arasında ikili ticaret anlaşması mevcut. Bu anlaşmaya göre ithalat sürecinde gümrük vergisi uygulanmıyor. Genel emtia fiyatlarındaki artış ile birlikte finansmanın çok ciddi bir şekilde arttığı günümüzde, ikili ticaret anlaşmaları ile ülkemize gelen hammaddelerin önemi daha çok değer kazanıyor.   

Rusya - Ukrayna savaşı alüminyum ekonomisine nasıl yansıdı? Sektöre ilişkin değerlendirmenizi ve öngörünüzü alabilir miyiz?

Alüminyum hammadde arzı ile ilgili konu TALSAD toplantısında da gündeme gelmişti. Rusya Türkiye’nin en büyük tedarikçisi. Rusya merkezli alüminyum üreticisi Rusal bu tedariki sağlıyor. Rusal, alüminyum biyet ve filmaşin tarafını yapıyor, külçe tarafını diğer trader firma üstleniyor. Rusal tarafında 2-3 aylık stokun bulunduğu yönünde TALSAD toplantısında açıklamalar yapıldı fakat o biyet ve filmaşin stoku, külçenin değil.

Türkiye’nin aşağı yukarı 1,5 milyon tonu geçen yıllık bir hammadde ihtiyacı var. Yurtiçi üretim ise 100 bin ton civarında. Bunun da zaten yaklaşık 90 bin tonu biyet olarak üretilerek iç ve dış pazarda satılıyor. Dolayısıyla, Rusya’dan gelecek olan gemilerin belirli bir takvimin dışına çıkarak buraya gelişinin aksaması üretimi de olumsuz etkileyebilir. Çünkü Ruslar ile direkt anlaşma yapan ve satışlarını buna göre planlayan müşterilerimiz de var.

Biz müşterilerimizin mağdur olmasını istemeyiz. Her zaman için bir alternatif olarak Türkiye’de satış yapıyoruz. Müşterilerimizin tek tedarikçisi olarak değil tedarikçileri arasında yer alan bir firma olmayı tercih ediyoruz. Bu süreç bizim bir alternatif olarak ne kadar önemli bir firma olduğumuzu gösterdi. Savaşın başlaması ile birlikte, hammadde tedariki ile ilgili kaygılar oluşmaya başladı ve hem mevcut müşterilerimiz hem de bizimle devamlı alışverişi olan piyasanın önemli üreticileri hammadde ile ilgili stok, lojistik planlamamız ve satış stratejimiz ile ilgili bilgiler aldılar. Bu Gerald Group’un Türkiye’de ne kadar önemli bir alternatif haline geldiğinin bir ispatıdır.

Şu anki piyasa ortamında fiyat iniş çıkışları nedeniyle ciddi bir yavaşlama yaşandı. Fiyatlar biraz oturmaya başlayınca hareketlenme oluştu. Şu aşamada fiyatlar istediğimiz seviyelere yakın seyir ediyor. İnşallah yakın zamanda yaşanacak olumlu gelişmelere bağlı olarak fiyatların biraz daha esnemesini, hareketliliğin biraz daha artmasını bekliyor ve umut ediyoruz.

mineria metal 1bTürkiye’de boksit üretimine yönelik değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Alüminyum doğal, sağlıklı, hafif ve dayanıklı bir malzeme olarak 21. yüzyılın madeni. İleriki zamanlar içerisinde inşallah ülkemizde alüminyum madenciliği daha çok teşvik alır, daha çok üretim yapılır. Türkiye’de genelde konsantre tarafı yapılıyor ve yurt dışına satılıyor. Çünkü Türkiye’de enerji maliyeti çok yüksek. Bir gün o da olacak diye ümit ediyoruz. Olursa o tarafın da yatırımcısı olmayı istiyoruz. Türkiye’de üretim olursa bunu fırsat olarak gören çok fazla yatırımcı olacağına inanıyorum.

Türkiye’de çıkarılan boksitin kalitesi genel olarak alüminyum için düşük. Ama çimento fabrikaları için yeterli. Çimentoda boksit madeninin çok önemli bir rolü var. Boksit çimentoyu daha homojen, yumuşak ve dayanıklı hale getiriyor. İskenderun tarafında ağabeyimin bir yatırımı bulunuyor. Boksit çıkarıyorlar. Ama çıkardıkları boksit alüminyum için değil daha çok çimento için uygun. Şu anda da aktif olarak ihracatını yapıyorlar. Geçen sene 400 bin tona yakın boksit ihracatı yaptılar.

Ailenin en yeni temsilcilerinden biri olarak farklı girişimleriniz var mı?

2015 yılında ağabeyim Rahmi Çuhacı TÜGİAD (Türkiye Genç İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanlığını ve G20 Young Entrepreneurs Dönem Başkanlığını yaptı. O zamanlar TUGİAD’da bulunan arkadaşları ile “Girişim Türk“ projesini hayata geçirmişler ve “Angel Investor“ diye tabir edilen, gelecek vaat eden girişimlere yatırımın önünü açan girişimi başlatmışlardı. Yine 2015 yılı içerisinde, ağabeyimin çok değer verdiği kıymetli arkadaşları ile birlikte online alışveriş platformu Getir’in iş fikrini bizimle paylaştı. Biz de fikri çok değerli bulduk ve yatırım yaptık. Fikrin sahibi ya da şirketin kurucu ortağı değiliz ama fikre ilk yatırım yapanlardan biriyiz. 2015 yılında daha şirket kurulmadan 6 ay önce şirkete ortak olduk.  İzmir ve Manisa’da da 2 tane Getir Büyük marketimiz bulunuyor. Bu yatırımı, kazançtan çok gurur kaynağı olarak görüyoruz. Yurt dışında tanınırlık, bilinirlik kazanan bir marka olarak Türkiye’yi temsil eden bir şirketin ortakları arasında olmaktan onur duyuyoruz. 

TALSAD üyeliğiniz tekrar hayırlı uğurlu olsun. Konuya ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Gerald Group, Türkiye operasyonlarının başlaması ile birlikte, operasyon, müşteri portföy oluşumu, kısa ve uzun dönem planlamalar, kontratlar ve satış stratejilerinin planlanması ile ilgili dünden bugüne değil, uzun soluklu bir perspektifle Türkiye pazarında kalıcı ve sürekli olma isteği ile yola çıkmıştır. Bu önemli başlıkların zaman içerisinde oturması ve daha sağlam bir yapıya dönüşmesi ile birlikte çok kıymet verdiğim TALSAD üyeliğimizin gerçekleşmesinin zamanının geldiğine inancım tamamlanmış oldu.

Derneğimizin Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ali KİBAR ile uzun süreli tanışıklığımız ve ticaretimiz olmuştur. Onun başkanlığında ve değerli sanayicilerimizle olmaktan çok mutlu ve gururluyuz. Birlikte çok iyi faaliyetler yapacağımıza inanıyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine, değerli vakitlerini ayırıp bizlerle birlikte oldukları için teşekkür ediyoruz.

Hasan ÇUHACI: “As Gerald Group, We Achieved a High Growth Trend in 10 Years by Creating Alternatives in the Sector”

We held an interview with Hasan ÇUHACI, Chairman of Mineria Metal, during which we got information about the activities they carry out in the aluminum industry as one of the 3rd generation representatives of Nuh Group of Companies,  we defined the stance that makes a difference in the sector as the only representative of Gerald Group in Turkey, and  we discussed the aluminum economy.

Powered by OrdaSoft!