saha istanbulSAHA İstanbul, Dünyanın İlk Sanal Savunma Fuarı SAHA EXPO ile Uluslararası Arenada Yankı Uyandırdı

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami KELEŞ ile dünyanın ilk sanal savunma sanayi fuarı olması sebebiyle uluslararası arenada büyük bir yankı uyandıran SAHA EXPO Sanal Fuar’ın kazanımlarını, kasım ayında düzenlenecek SAHA EXPO’nun detaylarını konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

 

saha 21a

Geçen yılın kasım ayında başlayan SAHA EXPO Sanal Fuar ile bu yılın kasım ayında başlayacak SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Savunma sanayi fuarcılığına yeni bir anlayış getiren SAHA EXPO, dünyanın ilk 3 boyutlu savunma sanayi fuarı olarak dünyada büyük yankı uyandırdı. Geleneksel savunma sanayi fuar konseptine yeni bir soluk getirdiğimiz, sektörün birçok firmasının ağırlandığı fuarımız, ulusal ve uluslararası ölçekte oldukça yoğun bir ilgi le karşılaştı. Yoğun talep üzerine 9 Mayıs tarihine kadar uzatılan online fuarımızı 98 bini yerli, 17 bini yabancı olmak üzere 115 bini aşkın kişi ziyaret etti. Fuara 290 firma katılımıyla birlikte 536 3D ürün tanıtıldı. Türkiye’nin yerli ve milli savunma gücünün dünyaya açıldığı fuarda, 32 bini aşkın B2B görüşme yapıldı.

Türkiye’nin savunma gücünün sanal dünyaya taşındığı SAHA EXPO’da; ilk gün 102 firma 3D ürün sergiledi. Bu sayı yoğun ziyaretçi katılımıyla birlikte 290’a ulaştı. Yine ilk gün 355 sergilenen ürün sayısı da 536’ya yükseldi.

Fuarda, sektör oyuncularının ürettiği ve daha önce hiçbir yerde tanıtılmayan ürünler sergilendi. Fuarımızla Türkiye’nin savunma, havacılık, denizcilik ve uzay endüstrisinde yerli üretim potansiyelini dünyaya gösterme başarısını elde ettik. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey ve Kıta Afrikası, Uzak Doğu, Ukrayna, Rusya gibi savunma sanayisinin önemli aktörlerinden birçok firma ve devlet temsilcisi fuarımızı ziyaret etti. Milli teknoloji hamlemize önemli katkılar sağlayacak iş birlikleri gerçekleştirildi.

SAHA İstanbul üyesi ve ASELSAN şirketi BİTES, fuara özel sanal fuar uygulaması XperExpo’yu geliştirdi. Uygulama sayesinde katılımcılar; üç ana salondan oluşan fuarda stantları gezerek, ürünleri ve katalogları inceleme imkânı buldu. Katılımcılar ayrıca ürünlere ve firmalara ait tanıtım videolarını izledi ve karşılıklı video konferanslara katılabildi. Fuarda, Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Cezeri, ATAK helikopteri, Milli Muharip Uçağı, TB2 ve füze sistemleri başta olmak üzere savunma ve havacılık sanayinde yüzlerce firmanın ürünleri ve geliştirdiği sistemler tanıtıldı. Türkiye’nin havacılık motorları olarak bilinen TJ 300 ve PG 50 motorları; SAR 762 MT ve SAR 127 MT silahları ilk kez SAHA EXPO’da sergilendi.

SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın ikincisi 10-13 Kasım 2021 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı; Savunma Sanayi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı katılım ve destekleriyle düzenlenen, Türkiye’nin yerli üretim potansiyelindeki artışın ve bağımsız üretim gücünün sergilendiği uluslararası bir platformdur. Yüksek teknolojiye sahip ürünlerin sergilendiği SAHA EXPO’da savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinde stratejik öneme sahip pek çok ürün ilk kez tanıtılacak.

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ (TAI VE TEİ), ROKETSAN, BMC, HAVELSAN, STM, TÜBİTAK, FNSS, SARSILMAZ, ASFAT, Kale Grubu, MKEK, TAİS gibi yerli ve milli savunma sanayinin ana yüklenicileri ve yurtdışından katılacak savunma sanayinin dev firmaları ile farklı büyüklüklerdeki tedarikçileri buluşturacak olan SAHA EXPO, aynı zamanda Türk sanayisinin Milli Teknoloji Hamlesi’ne verdiği desteğin de vitrini olma niteliği taşıyor.

Şu aşamada ana gündem maddemiz 10-13 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek SAHA EXPO. Dünyanın her tarafıyla temasa geçiyoruz. Firmaların da böyle bir fuara ihtiyacı var. Çok uzun süre kapalı kaldılar. Fuarlara gidemediler. Bu durumu sanal fuarımızla tolere etme gayreti içinde olduk.

Sanal Fuar, nasıl bir başarı getirdi?

Savunma sanayide 3 boyutlu fuar olarak dünyada ilk ve tekiz. Şu ana kadar ikinci bir örneği çıkmadı. Geliştirdiğimiz BİZBİZE yazılımı üzerinden firmalar, 24 saat dünyanın herhangi bir yerinden görüşme yapabildi. Sonsuz davetiye gönderme imkanına eriştiler. Potansiyeli olsun olmasın, kabul etsin etmesin istedikleri kadar davetiye göndererek, kabul edenlerle görüşmelerini gerçekleştirebildiler. Ürün tanıtım videoları kataloglar kartvizitlerini bırakabildiler. Yazılımımız fuarı kimlerin ziyaret ettiğini, neleri incelediklerini kayıt altına aldı. Fiziksel fuarın bütün olanaklarını sağlayan gerçek bir fuar kurduk.

Fuarın yazılımı tümüyle yerli. Bu yazılım, pencere sektöründe, ayakkabı sektöründe de ya da başka alanlarda da kullanabiliyor. Türkiye için güzel bir geliştirme oldu. Dünyadaki bütün sanal fuarların yazılımlarının analizini yaptık. Bizim yazılımın konseptinde neler var, rakiplerimizdekilerde neler var, tümünü araştırdık.  O analizde konsepti gelişmiş en geniş yazılım bizim yazılım çıktı. Neler eksikse onları da tamamlayacak çalışmaları yaptırdık. Kasımdaki fiziki fuardan sonra tekrar bir sanal fuar başlatacağız. Bundan sonraki fuarlarımızı hibrit yapacağız. Her ikisinin de üstünlükleri olacak. Kasımda yapacağımız sanal fuarda bambaşka bir yazılım olacak. Bütün alt yapılarıyla kullanacağımız 3D ürünlerle sanal deneyimler sunacağız. Örneğin kişiler helikopterse kullanabilecek, atış yapabilecek. Bu yönde ürünler geliştirmeye gayret ediyoruz. Kasım ayında fiziki fuar bitecek arkasından sanal fuar başlayacak. Fiziki fuara katılan firmalar sanal fuarda ikili görüşmeler yapıyor. O yüzden sıkıntı yaşamamak için biri bitince diğeri başlayacak. Pandemi sürecinde de iş geliştirmeyi kolaylaştıracak bir servis veriyoruz. Sanal fuarı bu süreçte tamamen ücretsiz yaptık. Ancak sadece gerçek fuara katılanlar katılabildi bu fuara.

Hazırladığımız yazılım bir tez niteliğinde diyebiliriz. Fiziki bir fuardan feedbackler alıp yazılımın gelişmesini sağladık. İşin bu tarafında da varız. Türkiye’nin ISFERXP diye bir yazılım markası var. Bu gayretle birlikte Türkiye’ye bir yetenek kazandırmış olduk. Bu yazılımı yurtdışındaki firmalara servis olarak da vereceğiz. Diyelim ki IDEX sanal fuar yapmak istiyor. Oradaki ihalelere girip alabilir. Böyle de bir değer çıkardık ortaya. Çalışmalara pandemiden önce başlamıştık, demosunu bitirmiştik. Pandemi olunca üstüne geldi. Biz bunu öngörmüştük. SAHA İstanbul olarak kendimizi yeni nesil STK olarak tanımlıyoruz. Yüksek vizyonumuzla birlikte çok yüksek hedeflerimiz var. Farklı bir motivasyona sahibiz. Herhangi bir STK’nın reflekslerinden farklı refleksler gösteriyoruz. STK’lar ne yaparlar? Toplaşırlar bir konuda mevzuatlar izleyip üyelerine duyururlar veya bir mevzuat geliştirirken fikir verirler network yaparlar. Biz burada ülkenin ihtiyacı olan projeleri projelendirip ürüne kadar bir proses takip edip günün sonunda tıpkı bir proje yönetim ofisi gibi projeleri yöneterek hedefe gidiyoruz. Bu farklı bir bakış açısı. Projelendirilirken ülkenin ihtiyaç duyduğu yetenekler üzerinde duruluyor. Olmayanı oldurmak için. Niye? Bizim 613 tane firmamız var. Bunların içerisinde ASELSAN, ROKETSAN, makine kimyalar, tersaneler var. Alt tarafta inovatif firmalar mühendislik firmalar derinleşmiş firmalar var. Çok değişik sektörler var.

saha 21b

Kasımda gerçekleşecek SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın ilkini 2018 yılında gerçekleştirmiştik. 10-13 Kasım 2021 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde 2’ncisini düzenleyeceğiz. Fuar, savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayine yönelik üretim yapan ana platform üreticilerini, tedarikçileri ve bu sektörlerde yer almak isteyen firmaları bir araya getirecek. 2018’e göre 5 kat daha büyük alanda gerçekleştirilecek, uluslararası pek çok anlaşmanın yapılacağı fuara, Avrupa, Amerika, Afrika, Ortadoğu, Ukrayna, Rusya, Malezya, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan dahil birçok ülkeden ziyaretçi ve alım heyeti katılacak.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak imza attığınız haberler nedeniyle sizleri tebrik ederiz.

SAHA İstanbul has caused Repercussions in the International Arena with the World’s First Virtual Defense Fair, SAHA EXPO

We interviewed with İlhami KELEŞ, Secretary-General of SAHA İstanbul on the gains brought in by SAHA EXPO, which has caused repercussions in the international arena for being world’s first virtual defense industry fair, as well as on the details of SAHA EXPO to be organized in November.

Powered by OrdaSoft!