Alcas Metal A.Ş. Yeni Ürün Grupları Üreterek 5 Yılda Cirosunu 4’e Katlayacak

Alcas Metal A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Ortağı Mehmet YILMAZ ile firmanın 1991 yılında alüminyum toptancılığı ile başlayıp Avrupa ve Amerika normlarında entegre alüminyum profil üretimine ulaşan 31 yıllık başarı hikayelerinin izinden gittiğimiz, yeni başarı hikâyelerinin habercisi niteliğinde olan gelecek hedeflerini konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

alcas 1a

Röportajımıza başlarken bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Kaç yıldır bu sektörde hizmet veriyorsunuz?

Firmamızın Yönetim Kurulu Başkanı, kardeşim Abdullah YILMAZ ile birlikte alüminyum toptancılığı yapmak üzere 1991 yılında İstanbul Güneşli’de Alcas Metal A.Ş. yi kurduk. Zaman içinde gelişip büyüdük ve toptancılık işinden çıkarak entegre bir şekilde üretim yapan alüminyum profil üretim tesisimizle kendi başarı hikayemizin mimarı olduk. Bugün itibariyle alüminyum profil sektöründe 31’inci yılımızı doldurduk.

Firmanızın yapılanması, faaliyetleri ve sektöre sunduğu ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Firmamız, Tekirdağ Ergene Velimeşe OSB’nin içerisinde 42.000 metrekarelik arazi üzerinde, 31.000 metrekare kapalı alana sahiptir. 22.000 ton kapasiteli 3 ekstrüzyon, 12.000 ton kapasiteli elektrostatik boya, 11.000 ton kapasiteli eloksal hattına sahip tesisimizde, Avrupa ve Amerika normlarında alüminyum profil üretimi gerçekleştiriyoruz. İade oranı sıfıra yakın olan istisnai bir tesis olmakla gurur duyuyoruz. Ağırlıklı olarak yapı sektörünün bahçe ve gölgelendirme, cephe, kapı pencere sistemleri gibi alanlarına, aydınlatma mobilya ve enerji sektörlerine yönelik üretim yapıyoruz. Bu konularda ihtisas sahibiyiz.

Yurtiçi ve yurtdışı projelerinizden bahsedebilir misiniz?

2020 yılında üretimimizin %55’ini ihraç ettik. Bu oranı 2021 de %65 e çıkartmayı hedefliyoruz. İlk 3 aydaki grafikler de bunun gerçekleşeceğini teyit ediyor. Yurt dışında Amerika ve Almanya pazarlarında sürekli büyüme halindeyiz. Biz firma olarak kendimizi ispat etme uğraşı içinde olmadan, 31 yılın olgunluğuyla hareket ediyoruz. Ucuz ve sıradan olanı üretme hedefi içinde olmayan, kaliteli, sürekli yenilik üreten ve bunları sağlarken aynı zamanda karlılık ve kazanç üreten bir tesis olmaya odaklandık. Bu sebeple müşteri memnuniyetimiz de oldukça çok yüksek. Her memnun müşteri, yeni müşteriler getiriyor. Bu da dış pazarlarda büyümemizi sağlıyor.

Alcas Metal A.Ş. olarak pandemi dönemindeki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Pandemi döneminde devletimizin almış olduğu kararlara ve kurallara çok sıkı şekilde uyduk. Personelimizi bu salgından uzak tutacak her tebdiri aldık. Bunun mükafatı olarak tesisimizde hiç durmadan üretime devam ettik. Yeni boyahane yatırımımızı 1 ay önce devreye aldık. Kapasitemizi ve verimliliğimizi 4 kat artırmış olduk. Yeni polisaj hattımız devreye girdi. Eloksal tesisimizde iyileştirme yatırımları yaptık. Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca yeni yatırım planları içerisindeyiz. Üretemediğimiz ürün gruplarını üretecek yatırımlara başlayacağız.

Hedefimiz 5 yılda bugünkü ciromuzu, karlılık oranlarımızı da artırarak 4 katına çıkartmak. Firmamızın alt yapısı ve kurumsallık yapısı buna çok uygun. Bu hedefleri gerçekleştirmeye odaklandık.

 

alcas 1b

Pandemi sonrasında dünyada üretim ve ülkeler arası ticarette nasıl bir değişim yaşanacak? 

Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, Türkiye olarak daha fazla Avrupa ile yakınlaşma içerisine girmemiz, bizim gibi dış ticaret yapan firmalara olumlu yansıdı. Ticaret hacmimiz çok yükseldi. Bunun daha da artmasını bekliyorum. Avrupa’nın tedarik yaptığı en büyük ülke olmaya doğru gidiyoruz. Bu politikamızı değiştirmezsek pandemi krizinden en karlı çıkan ülke olacağımıza inanıyorum. Bizim Avrupa ile ticaret hacmimiz arttıkça ülkemizin GSMH’si daha yükselecektir. Homojen bir şekilde tüm sektörler büyüme içinde olacaklardır.

Yeni dönemde Türkiye’yi hangi fırsatlar bekliyor?

Türkiye’nin önü çok açık. Pandemi sonrası büyüme oranları çift rakamlara ulaşabilir. Sanayi ve üretim sektöründe patlama yaşanacaktır. Türkiye’nin İhracat rakamları en az yüzde 25 daha artacaktır. Türkiye’de herkesin ihracata ağırlık vermesini tavsiye ederim.

 

alcas 1c

Çin bilindiği üzere birçok sektörde etkin bir ülkeydi. Bundan sonraki süreçte neler yaşanır?

Çin enteresan bir ülke. Kendisi dışındaki hiçbir ülke için iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. Yaptığı siyasi ve ticari hamlelerle dünya ekonomisini zora sokmayı hedefliyor. Ama dünya da Çin’e karşı tebdir almak zorunda. Böyle giderse ileride Çin, DTÖ’den çıkarılıp dünya ülkelerinin menfaati için bir takım ağır yaptırımlara maruz kalabilir.

2020 yılını sektörümüz ve firmanız açısından değerlendirebilir misiniz?

Sektör için harika denilebilecek bir yıldı. Üretim, verimlilik ve karlılık yönüyle bizim firmamız için çok güzel geçen bir yıldı.

2021 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahsedebilir misiniz?

Dünya, 2021 yılına ağır bir ham madde ve navlun kriziyle girdi. Biz de bu yılı bu sorunla boğuşarak geçirmek zorunda kalabiliriz, ama bunu da atlatacağız. Almış olduğumuz tebdirler ile müşterilerimize sorun yaşatmadan yılı atlatmayı hedefliyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak desteklerinizden ötürü sizlere çok teşekkür ederiz.

Alcas Metal A.Ş. is to quadruple Its Turnover in the Next 5 Years by Way of Producing New Product Groups

We interviewed with Mehmet YILMAZ, Board Member and Founding Partner of Alcas Metal A.Ş. not only on the company’s success stories in the past 31 years, having commenced with aluminum wholesaling and reached to integrated aluminum profile production in EU and US norms, but also on the company’s objectives that are the forerunners of new success stories in the future.

alcas 1d

Powered by OrdaSoft!