metal kimyaMetal Kimya, Ar-Ge Çalışmalarıyla Geliştirdiği Farklı Ürün ve Hizmetleri Türkiye’ye ve Dünyaya Kazandıracak

Metal Kimya firma sahibi Yıldırım T. KALECİK ile müşteri- tedarikçi sıkıntılarının önüne geçebilmek adına başlattıkları cam emaye üretiminde ulaştıkları son aşamayı, firmanın gelecek hedeflerini konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

metal kimya 1a

Röportajımıza başlarken bize kendinizden ve sektöre verdiğiniz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

1989 da İTÜ Metalurji Mühendisliği’nden mezun oldum. Ardından çalışma hayatına çok uluslu bir firmanın emaye fritleri üretiminde işletme mühendisi olarak başladım. Daha sonra aynı firmanın yurt dışından getirdiği endüstriyel cam emayelerinin satış ve teknik servis bölümünde çalıştım. 1999 yılında, kimya mühendisi olan eşimle birlikte bazı yurt dışı firmaların cam yüzey kaplama ürünlerinin temsilciliğini alarak Metal-Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ni kurduk. Bu süreçte cam yüzeyine uygulanan temper cam emayeleri, sadece yurtdışında üretildiği için malzemelerin yurtdışından gelişi en az 4 hafta sürüyordu. Bu da müşterilerimizin özellikle inşaat sektörüne hitap eden projelerinde gecikmelere neden oluyor ve gelen üründe problem çıkması ihtimali, tedarik sürecini iki katına çıkarıyordu. Buradan yola çıkarak yaşanan müşteri-tedarikçi sıkıntılarının çözümü için ülkemizde dünya standartlarında cam emaye üretimi yapılması gerektiğine ve yapabileceğimize inandık. Çalışmalarımız sonunda öz sermayemiz ile yatırımlarımızı yaparak daha önce sadece yurtdışında üretilen endüstriyel cam emayelerinin Türkiye’de üretimini gerçekleştirdik. 2006 yılında yerli cam emaye üretimini Türk cam sanayisinin hizmetine sunduk. Farklı sektörlere hizmet veren müşterilerimize, yerli üretici olarak kalite standartlarına uygun olarak ürettiğimiz temper cam emayesini, 30 gün yerine 3 günlük teslimat süresi ve çok daha uygun fiyatlarla temin etmeye başladık.

metal kimya 1

Firmanızın faaliyetleri ve sektöre sunduğu hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Temper cam emayeleri yoğun kıvamlı sıvılar olarak firmamızda üretiliyor. Müşterilerimiz kendilerine gelen taleplere göre emayeleri cam yüzeyine serigraf baskı, sprey gibi yöntemlerle basıp 650 -700 dereceli fırınlarda pişirip uygulayarak kendi müşterilerine sunuyor. Amacımız kalite olduğu için kullandığımız ham maddeleri ve ürünlerimizi kalite standartlarına uygun olarak kontrol etmek ve üretmek için laboratuvar cihazlarımızı ve işletme makinelerimizi en yeni teknolojiler kullanarak geliştirdik. Temel üretimlerimizi inorganik (cam emayeleri) ve organik (vernik ve konsantreleri) endüstriyel cam yüzey kaplamaları olarak gruplandırabiliriz.

Örneğin inşaat sektörü için istenen renklere ve koşullara uygun olarak parapet camlarına, bina dış cephelerinde ve mağaza vitrinlerinde kullanılan camlara, duşakabin camlarına uygun temper cam emayeleri üretiyoruz. Beyaz eşya sektöründe de ürünlerimiz fırın, ocak, aspiratör, buzdolabı camlarına uygulanıyor. Cam ambalaj ve cam sofra eşyaları için de organik ve inorganik cam boyaları ile otomotiv sektörü için de endüstriyel cam boyaları üretiyoruz.

metal kimya 1b

2020 yılını sektörümüz açısından değerlendirebilir misiniz?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, hizmet sunduğumuz inşaat-yapı, mobilya, otomotiv, cam ambalaj gibi sektörler de dahil yerli ve yabancı tüm sektörlerde büyük olumsuzluklara neden oldu. Özellikle nisan ve mayıs ayları çok durgun geçti. Yılın 2’nci yarısında biraz toparlandık. Bu dönemde ihracat ile ayakta kaldık ve buna odaklandık. Ekonomik olarak büyük hasar gördüğümüz bu dönemde, yaklaşık 30 çalışanımıza maddi kayıp yaşatmamaya çalışarak yüzümüzü ihracata çevirdik. Bu sayede çalışmalarımızı kesintisiz sürdürmeyi başardık.

2021 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahsedebilir misiniz?

Kuruluşumuzdan bu yana cam kaplama sektöründe hizmet veren firmaların taleplerini temel aldık. Müşterilerimizin projelerini en iyi şekilde gerçekleştirebilmeleri ve iş kayıplarının olmaması için çözüm üretirken iş etiğinden de vazgeçmedik. Müşterilerimizin gözünde kalıcı olmanın dünya standartlarında ürün, hızlı teslimat, teslimat sonrası teknik destek ve güven gerektirdiğinin bilinci ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Değerlerimizi koruyarak ve AR-GE çalışmalarımızı artırarak geliştirdiğimiz farklı ürün ve hizmetleri yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerimize sunarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

metal kimya 1c

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak desteklerinizden dolayı sizlere çok teşekkür ederiz.

Metal-Kimya will Bring Different Products and Services Developed by its’ R & D Studies to Turkey and the World

We conducted an interview  with Metal Kimya  company owner Yıldırım T. KALECİK, in which we discussed the final stage glass enamel production  which is started in order to avoid customer-supplier problems, and the company’s future goals.

metal kimya 1d

 

Powered by OrdaSoft!