almeksAlmeks, 2021’de Yeni Fabrikasında Üretim Kapasitesini Artırmaya Odaklanacak

20 yılı aşkın süredir alüminyum ekstrüzyon kalıpları üretimi konusunda faaliyet gösteren Almeks’in ortaklarından Ahmet DİKKOL ile firmanın geçmişten bugüne uzanan faaliyetleri ve gelecek hedeflerine ilişkin bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

 

almeks 1

Röportajımıza başlarken bize firmanızdan bahsedebilir misiniz?

Firmamız, 20 yılı aşkın süredir alüminyum ekstrüzyon kalıpları üretimi konusunda faaliyetini sürdürmektedir. Şahsım ve ortağım Osman Bey, firmamızı kurmadan önce alüminyum profil sektörünün ilkleri diyebileceğimiz firmalarda çeşitli görevlerde bulunduk. Edindiğimiz bilgi ve tecrübe sayesinde, müşterilerimize daha iyi hizmet verdiğimiz inancındayız. Ülkemizde 60’lı yıllarda başlayan alüminyum profil üretimi, özellikle 90’ lı yılların sonuna doğru ivme kazanmaya başladı. Küreselleşmenin ekonomik sınırları kaldırmaya başladığı 2000’li yıllar, profil sektöründeki yatırımları da katlayarak büyüttü. Hızlı büyüme beraberinde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip istihdam konusunda problemler oluşmasına sebep oldu. O güne kadar kendi imkânları ile ihtiyaçları olan kalıpları üreten firmaları zorlamaya başladı. Bunun bir neticesi olarak hızla gelişen alüminyum ekstrüzyon kalıp sektörünün ilkleri arasında yerimizi almış olduk.

Firmanızın yapılanması, faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Almeks, alüminyum ekstrüzyonu için ihtiyaç duyulan her nevi kalıpların ve yardımcı takımların üretimini yapmaktadır. Aslında kalıp nihai bir ürün değildir. Müşteriye teslim edilmesi ile neticelenmez. Bizim işimiz bu aşamadan sonra da devam eder. Firma olarak satış sonrası verilecek hizmetleri çok önemli buluyoruz. Oluşabilecek teknik sorunları çözebilmek ve kurulacak bilgi alış verişi sizin başarılı olup olmadığınızı belirleyen unsurdur. Bizim bunu büyük ölçüde başardığımızı düşünüyorum. İşe başladığımız günden beri hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda olduk. Yaptığımız dış satımlarla ülkemize gelir sağlarken istihdama da katkı sağlamayı sürdürdük. Kaliteli ürün ve hızlı teslimatın belirleyici olduğu bu süreçte her zaman bir adım önde olmayı kendimize amaç edindik.

Pandemi sektörü nasıl etkiledi? Firma olarak bu dönemi nasıl geçiriyorsunuz?

Tabi ki, içinde bulunduğumuz sektör, genel ekonomik şartlardan etkilenmektedir. Örneğin, hizmet sektöründeki gibi ani duruş ve kalkışlar bizde olmaz. Etkiler zamana yayılır ve daha stabildir. Bugüne kadar üretimin durduğunu hatırlamıyorum. Üretimimizin önemli bir kısmının ihracata dayalı olması da önemlidir diyebilirim. 2019 yılında yaşanan genel ekonomik sıkıntılar ve üzerine gelen pandemi herkes gibi bizi de etkiledi. Buna karşın yüksek kur ve borçlanmadan kendi öz sermayemizle çalışma prensibimiz sayesinde süreçleri iyi geçirdik. Hatta yeni yatırımlarımıza devam ettik. Kısa bir süre önce de şirketimizi yeni yerleşkesine taşıdık.

almeks 1b

2021 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahsedebilir misiniz?

2020 yılının bitimine çok az bir zaman kaldı. İnanıyorum ki, gelecek ilk yarıyıl birtakım zorlukların azalarak devam edeceği bir dönem olacak. Son birkaç senedir müşterilerimizle karşılıklı özverinin en yüksek olduğu zamanları geçirdik. Hepimiz bu ülkenin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlıyoruz. Firma olarak bırakın istihdamı azaltmayı, tam tersi arttırmayı başarabildik. Yeni taşındığımız fabrika sayesinde üretim kapasitesini arttırmak 1’inci öncelikli hedefimiz olacak. Daha hızlı ve kaliteli kalıp üretim süreçlerini geliştirmek için makine yatırımlarının yanında nitelikli teknik personel kazanmaya devam ediyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak, bizlere bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür eder yayın hayatınızda başarılarınızın devamını dileriz.

Almeks to Focus on Increasing Production Capacity in its New Factory in 2021

We had an interview with Mr. Ahmet DİKKOL, one of the partners of Almeks, which has been operating in the production of aluminum extrusion molds for more than 20 years, regarding the company’s activities from the past to the present and its future goals.

almeks 1c

Powered by OrdaSoft!