Döviz Kazanalım Derken İç Piyasayı Unutmayalım

Ekonomi evde iş yerinde, ülkemizde her yerde en çok konuşulan konu. Çünkü gerçekten sıkıntı had safhada. Dünyada ve ülkemizde özellikle büyük şehirlerde geçim sıkıntısı çekenlerin sayısı her geçen gün artmakta.

 

Dışa bağımlı ülke ekonomileri sizlerin de bildiği üzere maalesef ekonomik olarak zorluklar yaşamaktadır. Yaklaşık iki yılı aşkındır ülkemizi ve Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi mevcut ekonomiyi, evlerimizi ve iş yerlerimizi her yerde her bireyi en ciddi şekilde etkilemiş, çokta iyi durumda olmayan ülke ekonomimizi ciddi sıkıntılara sokmuştur. Tüm dünyada olduğu gibi devletimizde imkanlar ölçüsünde tedbirlerini almıştır. İşletmeler ve çalışanlar kendilerince tedbirler almışlardır. Bu tedbirlerden çare olan olmakla beraber, yeterli olmayanlar da olmuştur.

Ülkemiz ekonomisini güçlendirmek için alınan kararlardan biri de ülkemizde üretilen ürünlerin yurt dışına satılarak döviz girdisi sağlanmasıdır. Bu her zamankinden daha çok teşvik edilmektedir. Hem ülkemiz ekonomisi için hem de bu satışı yapan sanayicilerimiz için çok karlı olduğu görülmektedir. Ancak bu durum iç piyasada evine ekmek götürme mücadelesi veren tüccarı ve esnafı olumsuz etkilemektedir. Birçok sektörde bu olumsuz etkiler görülmektedir.

İç piyasada ürün tedarik etmek zorlaştı. Hatta dönem dönem bazı ürünlerde tedarik sağlamak imkansızlaştı. Buna bağlı olarak fiyatlar daha çok arttı. Bazı ürünlerde fırsatçılıklar yapılırken, ayrıca, karaborsalar oluştu. Bu olumsuzluklar doğal olarak tüketiciye yansıdı. Evet, ülkemizin ekonomisi hepimizin önceliği. Ancak ülke ekonomisini güçlendirirken tek yönlü bir politika belirleyip sadece dış pazara satış yaparak ülkemizin milyonlarca esnafını, tüccarını unutmamalı. Bunu fırsat bilerek iç piyasada pahalılık yaratılmasına ve fiyat istikrarının bozulmasına esnafın, tüccarın, tüketicinin ve doğal olarak iç piyasanın dengesinin bozulmasına hükümetimiz müsaade etmemeli.

Ülkece hep birlikte hem COVID-19 ile mücadelemizi sürdürürken bizleri sıkıntıya ve zora sokacak fırsatçılara izin vermemeliyiz.

Bir dahaki yazıda görüşene kadar sağlıcakla kalın.

Düşman size vuracağı yeri biliyorsa, dostunuz ile dost olmuş demektir.

Sevgi ve saygılarımla.

makale fy 75

Powered by OrdaSoft!