Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

iddmibİDDMİB, Fransa Batimat Fuarı’nda

4-8 Kasım tarihleri arasında Fransa’nın Paris şehrinde düzenlenen Batimat Fuarı’na 12’si İDDMİB milli katılımla olmak üzere toplam 50 Türk firması katıldı.

 

 

 

 

iddmib 61a

 

Fuara dair görüşlerini aldığımız İDDMİB Türk Yapı Malzemeleri Sektör Başkanı Serdar URFALILAR, İDDMİB Başkan Yardımcısı Çetin TECDELİOĞLU ve İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül ÇAPAN Türk firmalarına olan ilgilen memnun olduklarını dile getirdiler.

 

Türk ihracatçılar Afrika’nın kapısını Fransa’dan aralayacak

 

Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük ikinci yapı fuarı Batimat’a katılan Türk firmaları Afrika pazarının kapısını Fransa’dan araladı. Fuara Afrika ülkelerinden çok önemli bir katılım olduğuna işaret eden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği üyesi (İDDMİB) Türk Yapı Malzemeleri Sektör Başkanı Serdar URFALILAR, “Bizim fuarı önemsememizdeki sebeplerin başında bu ilgi yer alıyor. Hedefimiz sadece Avrupa ya da Fransa değil, Afrika’daki Fransa etkisi altındaki Fransızca konuşan ülkeler” dedi. Paris’te bu sene 60’ıncısı düzenlenen Uluslararası İnşaat Endüstrisi Fuarı’na (Batimat Paris) İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB)’in düzenlediği milli katılımla 12 firma, toplam ise 50 Türk firması katıldı. Dünyanın en büyük ikinci yapı fuarı olan organizasyonu 350 bin kişi ziyaret etti.  

 

Hedef Fransızca Konuşan Afrika Ülkeleri

 

Türk Yapı Malzemeleri Sektör Başkanı Serdar URFALILAR, fuara gelen ziyaretçilerin ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinden olduğuna dikkat çekerek, Türk firmaları olarak organizasyona verdikleri önemin bu ilgiden kaynaklandığını söyledi. Fuardaki esas hedefin Fransa veya komşu ülkeleri olmadığını vurgulayan URFALILAR, Afrika’daki Fransa etkisi altındaki Fransızca konuşan ülkeleri odaklarına aldıklarını belirtti. URFALILAR, mevcut durumda Afrika ülkelerine yapılan ihracatın toplam yapı sektörü ihracatı içerisindeki payının %12 civarında olduğunu kaydetti. 

 

Türk yapı sektörünün Türkiye ihracatının içerisindeki payının %13 civarında olduğuna işaret eden URFALILAR, “2014 senesinde 24 milyar dolar kadar ihracatımız vardı. Bu rakamla sektör ihracatında dünyadaki ihracatçı ülkeler sıralamasında ilk 10’a giriyorduk. Daha sonra biraz gerileme yaşadık. Son durumda geçtiğimiz sene yaptığımız 22 milyar dolar ihracatla dünya sıralamasında 12’nci sıradayız. Bu seneyi de en az 22 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz” dedi. 

 

İthalatın İki Katı İhracat

 

Dünyada yapı sektöründe çok hızlı bir büyüme beklenmediğini kaydeden Urfalılar, Türkiye’nin dünyadaki ihracattan çok daha iyi gittiğini belirtti. Yapı sektörünün cari fazla veren bir sektör olduğuna dikkat çeken URFALILAR, “Geçtiğimiz senelere de baktığımızda ihracatımız ithalatımızın neredeyse iki katı. Bu sene ekim sonu ihracatımız 17 milyar dolara yakındı, ithalatımız ise 8 milyar dolar seviyesindeydi. Bölgemizdeki en kaliteli yapı malzemesini biz yapıyoruz. Çok iyi bir noktaya geldik. Avrupalılar artık bizi fiyatımız dolayı değil de kalitemizden dolayı tercih ediyorlar” diye konuştu.

 

Latin Amerika’nın da son dönem öne çıkan hedef pazarlardan biri olduğunu belirten URFALILAR, Meksika’daki fuara milli katılım sağladıklarını ve Türk mallarına karşı çok ciddi bir talep gördüklerini belirtti. Meksika ABD’nin arka bahçesi olduğunu ve Türkiye için büyük önem arz ettiğini anlatan URFALILAR, Meksika’ya mal satmanın tüm bölgeye ulaşmak anlamına geldiğini kaydetti. Sektör olarak bölgeye sadece fuar organizasyonları ile değil; heyetlerle de ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Devletimiz bu bölgelere yüksek teşvikler veriyor. Firmaların bu teşvikleri kullanarak bu pazarı tecrübe edinmeleri gerektiğine inanıyorum, dedi.

 

Brexit Türk Yapı Sektörü İçin Büyük Fırsat

 

Yapı sektörü ihracatında Polonya, Hollanda ve İngiltere ile ciddi bir rekabet halinde olduklarını anlatan URFALILAR, ancak Brexit ile beraber dengelerin değişeceğini ve bir boşluk oluşacağını vurguladı. URFALILAR, şöyle devam etti: 

 

“Avrupa Birliği’nden ayrıldıklarında özellikle AB’den ciddi ithalat yaptıkları ülkelerle özel bir anlaşma yapmazlarsa beklenti yapı malzemesi fiyatları yükseleceği yönündedir.. Biz güzel bir anlaşma yaparak İngiltere’ye girebilirsek AB’den boşalan pazarı doldurabiliriz. Şu anda çok yakın temastayız. İngiltere’de önümüzdeki ayda ticaret odalarını ziyaret edeceğiz. Birmingham’da düzenlenen ve içerisinde yapı ile ilgili her şeyin olduğu bir etkinliğe 3 kez katılım gösterdik. Ancak hala firmalarımızın sayısı çok az. Biraz daha artırmamız lazım.”

 

Türkiye’nin yurtdışındaki gücünün artması için Türk müşavirlerin de güçlendirilmesi gerektiğini belirten URFALILAR, “Bizim öncü birliğimiz Türk müşavirleri. Ticaret müşaviri sayımızı artırmamız gerekiyor. Bizim Ticaret Bakanlığı’na bir önerimiz oldu ve ticaret müşavirlerinin içerisine sektörlerimizi temsil eden birer tane, bütçesini bizim karşıladığımız sektör uzmanları koymak istedik. Özellikle hedef pazarlar için bunun değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

 

“Fransızlara Fransız Kaldık”

 

İDDMİB Başkan Yardımcısı Çetin TECDELİOĞLU da Fransa pazarının önemine işaret ederek, “Bunca yıl Fransızlara Fransız kaldık. Avrupa ile İkili ilişkilerimizde her zaman ikinci plandaydık. Ama lojistik yakınlığımızdan, gümrük birliğimizden, çevre ülkelerdeki ilişkilerimizden Fransızlar ister istemez bizlerle çalışma durumunda kaldılar. Bundan sonraki dönemde bizlerde kültür yakınlığımızı kullanarak özellikle Fransa’nın ağırlığının çokça hissedilebildiği Cezayir, Fas ve Tunus gibi ülkelerle ticareti serbest ticaret anlaşmaları ile ticaretimizi zenginleştireceğiz “ dedi. 

 

Demir ve demir dışı olarak sektörel kümelenmeyi çok güzel sağladıklarını ifade eden TECDELİOĞLU, temsil ettiği hırdavat sektörü için “Alüminyum doğramadan dış cepheye, hırdavattan bağlantı elemanlarına kadar iyi bir kümelenme sağladık. Biz katma değer farkını sektör kümelenmesi ile yaratıyoruz. İç piyasada inşaata bağlı sektörler çok daraldı; ama ihracata dayalı olan endüstri, makine, otomotiv daha az daralan sektörlerimiz hareketliliğini korudu.  Hırdavat olarak 8 milyar dolara yakın ihracatımız var ve bunun 3,5-4 milyar dolarlık kısmını Avrupa coğrafyasını alıyor. Ayrıca biz katma değerli ürün satıyoruz, kg başı 4,7 dolara ulaştık. Neredeyse Türkiye’nin 4 katıyız. Sektör olarak Yapı Malzemeleri Sektörünün ayrılmaz bir parçasıyız” diye konuştu. 

 

“Türkiye Ekonomisinin En Önemli Çarkını Oluşturuyoruz”

 

İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül ÇAPAN da birliğimize ait sektörler olarak iş birliği yapıp ortak hedef çerçevesinde hareket ettiklerini belirterek, “Alüminyum,  metal hırdavat bakır ve yapı sektörü gibi sektörlerle aynı fuarları ziyaret edip, birbirimizi destekliyoruz ve tamamlıyoruz. Bütün sektörlerimiz hep bir adım öteye gidiyor ve birlikten kuvvet doğuyor. İDDMİB olarak Türkiye ekonomisinin en önemli yapı taşını oluşturuyoruz. Bizim nihai ürünlerimiz sanayi için ara ürünü oluşturmaktadır. Bizde çarklar hareket ettikçe Türkiye ekonomisi durmaz. Birliğimizin hedef pazarları Ticaret Bakanlığımızın belirlemiş olduğu öncelikli ülkelerle örtüşmektedir” dedi. 

 

İDDMİB at the Batimat Fair in France

 

A total of 50 Turkish companies participated 12 of which were with IDDMİB national participation to the Batimat Fair, which was held in Paris, France on November 4-8.

iddmib 61b