Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

yesilovaAlüminyum ile Yaratılan Endüstriyel Çözümlerde 45 Yıllık Tecrübe

Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA ile firmalarının yapılanmaları, faaliyetleri, ihracat oranları, 2020 yılı hedef ve beklentileri ve TALSAD çalışmaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

 

 

 

yesilova 64a

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1955 yılında Bursa’nın Kozluören Köyü’nde doğdum. İlkokul yıllarındayken ailemle Bursa’ya yerleştik ve ilkokulun devamı, ortaokul, lise ve ardından da İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi olmak üzere tüm tahsil hayatımı Bursa’da tamamladım. 1974 yılında daha akademi öğrencisiyken babamın da yönlendirmesiyle Bursa’da küçük bir mağaza olan ve sadece karosercilere alüminyum profil satan Can Alüminyum’da çalışmaya başladım ve tam bir yıl sonra burayı devralarak iş hayatına atılmış oldum. 1975 yılında başlayan yolculuğum sektörde 45 yılını doldurdu. 45 yıldır aynı heyecan ve istekle çalışmalarıma devam ediyorum.

Bu dönemde sadece iş hayatında değil sosyal hayatta da birçok görevler üstlendiğimi belirtmek isterim. Dört yıl boyunca başkanlığını yürüttüğüm Bursa Sanayici İş Adamları Derneği (BUSİAD) olmak üzere, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği(TAYSAD), İMSİAD, TOSYÖV, Uluslararası Patent Birliği, Osmangazi Rotary Kulübü ve Bursa Atlı Spor Kulübü’nde üyeliklerim bulunmakta. Ayrıca 1993-2001 yılları arasında 8 yıl Bursaspor Asbaşkanlığını görevini üstlendim.

Evliyim, Yalçın ve Yasemin adında iki çocuk babasıyım. 

Firmanızın yapılanması ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Bugün Yeşilova Holding bünyesinde 8 şirketimizle ağırlıklı otomotiv sektöründe alüminyuma dair çözümler üretiyoruz.  İlk göz ağrımız Can Alüminyum, sanayi, inşaat ve mobilya sektörünün ihtiyaç duyduğu her türlü alüminyum profil, levha, aksesuar ve kompozit paneli stoğunda bulundurmakta ve satışını yapmakta; Canel Otomotiv, alüminyumdan araçlar için görsel ve yapısal parçalar üreterek sektörüne hizmet vermekte. Tam entegre ve yüksek teknolojili ekstrüzyon işletmemiz olan Cansan Alüminyum, hassas toleranslı, özel alaşımlı alüminyum profiller üretirken, Can Metal otomotiv sektörüne yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon döküm parçalar üretmekte. 2011 yılı başında da artık holdingleşme kararı alarak şirketlerimizi Yeşilova Holding’in çatısı altında toplamaya karar verdik. 2017 yılında ise Can Alüminyum’un ilk yeri olan Kent Meydanı’nda uzun süren araştırma ve fizibilitelerin sonucunda turizm sektörüne girmeye karar vererek Holiday Inn Bursa City Centre’ı şehrimize kazandırdık. Alüminyumun raylı sistem uygulamalarını yapmak, sektöre özel çözümler sunmak adına Canray Ulaşım ve  son olarak da Almanya Frankfurt’taki satış ayağımız  Cansan Aluminium Profil GmbH 2018 yılında ailemize katıldılar. Tüm bunların yanı sıra 2015 tarihli Bilim Sanayi Bakanlığı’ndan onaylanmış bir Ar-Ge merkezine de sahibiz. Ar-Ge merkezimizin çalışmalarıyla Holding şirketlerimizin yenileşim rüzgarından maksimum seviyede faydalanmasını istiyoruz.

Oğlum Yalçın ve kızım Yasemin de benimle çalışıyor, iş paylaşımlarımızı yaptık, bunu da başarılı şekilde yürüttüğümüzü düşünüyorum. Çocukluklarından beri aşılamış olduğum üstlerine sinen alüminyum kokusunun hakkını veriyorlar. Eşim Nezihe Hanım ise otelimizin yönetiminden sorumlu. Kendisi inşaattan tutun da en ufak mimari ayrıntısına kadar her şeyiyle tepeden tırnağa ilgilendi ve ilgilenmeye de devam ediyor.

İhracat oranlarınız nedir?

2019 yılı ile birlikte 33 ülkeyle grup bazında %50 ihracat oranını yakalamış bulunuyoruz. 2020 yılı tüm dünya için biraz şanssız başladı ancak her şey normalleşmeye başladığında biz özellikli ürünlerimizle bu oranın artması için stratejik biçimde çaba sarf ediyor olacağız. Alüminyumun sunduğu sayısız avantaj bugünün dünyasında alüminyumu tercih edilen bir metal haline getirdi. Diğer yandan enerji verimliliği konuşmaktan vazgeçmeyeceğimiz bir olgu. Özellikle otomotiv sektöründeki dönüşümü ve elektrikli taşıtların artışı noktasında alüminyumun hafifliği ve bu sayede sağladığı enerji verimliliği onu çekici kılıyor. Mühendislik tarafımızı geliştirmek için çaba sarf ederken hem kapasitemizi büyütmek adına yatırımlar yapıyoruz hem de Avrupa’da daha fazla pazar bulmak ve kendimizi daha iyi tanıtmak için çalışmalarımız var.

2020 yılı içinde yurtiçinde ve yurtdışında katılım sağlayacağınız fuarlar nelerdir?

Bildiğiniz gibi tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs tedbirleri kapsamında yılın ilk dönemindeki fuarlar iptal oldu. Bir kısmı ise belirsizliğini koruyor. Yılın ikinci yarısından itibaren, firmalarımız kendi konularını ilgilendiren ulusal ve uluslararası fuarlara katılmaya devam edecekler.

2020 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahseder misiniz?

Açıkça ifade etmeliyim ki, zorlu bir seneden geçiyoruz. Yıllar öncesinde yaşadığımız ekonomik krizlerin dışında gerçekleşen ‘Corona virüsü’ hem sağlık hem de ekonomik olarak bizleri tedirgin olacağımız bir sürece soktu. Ancak bizler yılmayarak, gelişime ve değişime kendimizi ve çalışanlarımızı motive ederek bu zorlu süreci birlikte atlatacağımızdan hiç şüphem yok. 

O yüzden geçtiğimiz yıllardan bu yana üstünde özenle durduğumuz pazar çeşitlendirme ile riski dağıtmak bugün bizler için daha büyük bir anlama sahip. Farklı pazar ve ürün çalışmalarımız o yüzden 2020 ve sonrasında tüm hızıyla devam edecek. Diğer yandan yeni dünya düzenine uyum için dijital platformlar konusunda daha hızlı şekil alıyor, online dünyanın her türlü fırsatını kendimize avantaj olarak çeviriyor olacağız. Üretim alanındaki hijyen koşulları ile ilgili alınabilecek tüm önlemler de bu yılın adımlarından biri.  

Türk insanına, ekonomiye, memleketimize olan güvencimiz sonsuz. İnşaatı devam eden yeni fabrikamızı bu yılın ortalarında devreye alarak üretim imkanlarımızı ve kapasitemizi artırmış olacağız. Dünyadaki OEM’lerle sözleşmelerimiz ve devreye alınacak çalışmalarımız mevcut. 

İnsan sağlığını her şeyin önünde tutan bir yaklaşım ve asgari seviyede maddi zarar ile yılı tamamlamak istiyoruz.

TALSAD’ın yeni yönetim kurulunda yer aldınız. Öncelikle sizi tebrik ediyoruz. Dernek çalışmaların hakkında bilgi verir misiniz? 

Çok teşekkür ederim. TALSAD hem Türkiye hem de Alüminyum sektörü için çok önemli bir kurum. Türkiye’nin ilk sektörel sivil toplum kuruluşlarından olma özelliği var. Kurulduğu günden itibaren ülkemiz alüminyum sektörünün gelişmesi ve dünyaya açılması için çok ciddi çalışmalar yapmıştır. 1992 senesinden bu yana içerisinde bulunduğum TALSAD’ın Yönetim Kurulu’nda yer almak gerçekten benim için bir gurur kaynağı. TALSAD çatısı altında sektör üyelerimizle bir araya gelerek kendimizi sürekli nasıl geliştirebileceğimizi, birlikte neler yapabileceğimizi görüşme şansını yakalıyoruz. Hem 45 yıllık tecrübelerimi aktarabildiğim hem de diğer arkadaşlarımızın tecrübelerinden faydalandığımız platformlar dahilinde Türkiye alüminyum sektörünün ilerlemesi ve gelişmesi için TALSAD çatısı altında çalışmalarımız devam ediyor.  TALSAD olarak alüminyum sektörünün dünya pazarları ile birlikte ülkemizde ve bölgemizde daha fazla büyümesi ve Türk alüminyum sektörü olarak içinde bulunduğumuz pazarlardan daha fazla pay almak için projeler üretiyoruz. Bu kapsamda da üyelerimizden aldığımız geri dönüşler bizler için büyük önem arz ediyor. Üyelerimizle ilişkilerimizi geliştiriyor, üyelerimizin ortak sorunlarına çözümler üretme gayreti içinde oluyoruz. Üyelerimizin birbirleriyle olan ilişkilerinin geliştirilmesi, birlikte hareket etme kültürünün oluşturulması ve sorunlara birlikte çözüm üretmek için çalışmalarımız devam etmektedir.

Özellikle son dönemde TALSAD yeniden yapılanarak, organizasyonunu ve ekibini güçlendirmiş ve hızlı bir çalışma temposu yakalamıştır.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri ekibinize ilgilerinden dolayı ben de teşekkür ederim.

Son olarak, yaşadığımız bu süreçte kimsenin umudunu yitirmeden, sağlığına ve çevresine çok dikkat ederek bir süre yaşamlarını yavaşlatarak sürdürmeleri gerektiğini düşünüyorum. Hepimizin önceliği, çalışanlarımızın sağlığı ve işletmelerimizin geleceği olmalıdır.

Bu hepimiz için çok önemli. En kısa sürede bu sürecimizi atlatarak yine yan yana başarılarla dolu günlere ulaşacağız.

 

45 Years of Experience in Industrial Solutions Created with Aluminum 

We had a conversation with Yeşilova Holding Chairman Ali İhsan YEŞİLOVA about the structure of their companies, activities, export rates, targets and expectations of 2020 and about TALSAD studies.

 

 yesilova 64b