GALSİAD, Ekök’e Katıldı

GALSİAD, 20-22 Mart 2019 tarihlerinde yapılan “Metal Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü (EKÖK)” çalıştayı programına Türkiye Alüminyum sektörü adına katılım sağladı. T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Karabük Üniversitesi tarafından imzalanan protokolle proje yürütülmektedir.

 

 

galsiad 58 2

EKÖK, kirliliğin kaynağında azaltılması, mevcut en iyi tekniklerin uygulanması, çevre kalite standartlarına göre değerlendirilmesi, enerji ve kaynak verimliliği, faaliyet öncesi değerlendirme ile entegre bir yaklaşımı öngörmektedir.

2010/75/EU) Bölüm 1 ve 2 kapsamında yer alan demir, çelik ve demir dışı metal üretim ve işleme tesislerinin mevcutta söz konusu Direktif gereklilikleri ile uyum durumunun belirlenmesi, söz konusu Direktifin iç mevzuata aktarılması sonrasında sektörün uyumu için gereken teknik, kurumsal ve idari altyapının oluşturulması bu projenin önemli bir konusudur.

Sanayicilere proje konusunda daha detaylı bilgi vermek, firmalara doldurulması amacıyla gönderilen anket formlarını değerlendirmek, sanayicimizin çıkarılacak mevzuatla ilgili görüşlerini almak amacıyla düzenlenen bu çalıştaya ilgi hayli yüksek oldu.

Proje kapsamında çalışılacak olan tesisler;

Demir Çelik Üretim Tesisi:

Endüstriyel Emisyonlar Direktifi (2010/75/EU) Ek-1 listesinde yer alan aşağıda sıralanan faaliyetlerin gerçekleştirildiği tesisler;

- Sürekli döküm dahil pik demir ve çelik üretimi (birinci veya ikinci Ergitme) saat başına 2,5 ton üzeri kapasiteyle

- Demir metallerinin işlenmesi:

(a) Saat başına 20 tondan fazla ham çelik kapasiteli sıcak haddeleme tesisleri;

(b) Çekiç başına 50 kilojul üzerinde enerjisi bulunan çekiçlerin olduğu ve kalorilik gücün 20 MW üzerinde olduğu demirhaneler,

(c) 2 ton/saat ham çelikten daha yüksek girdiyle erimiş koruyucu metal kaplamaları yapan tesisler, -Üretim kapasitesi günlük 20 ton üzerinde olan demir çelik dökümhaneler, b. Demir Dışı Metal Üretim Tesisi: Endüstriyel Emisyonlar Direktifi (2010/75/EU) Ek-1 listesinde yer alan aşağıda sıralanan faaliyetlerin gerçekleştirildiği tesisler; -Demir dışı metallerin işlenmesi:

(a) Cevherden, konsantrelerden ve ikincil hammadde kaynaklarından metalürjik, kimyasal veya elektrolitik işlemlerle demir dışı metal elde eden tesisler,

(b) Demir dışı metallerin, geri dönüştürülmüş ürünlerin eritilmesi, alaşımlanması ve demir dışı metal dökümhane kurşun ve kadmiyum için günlük 4 tonu aşan, diğer metaller için günlük 20 tonu aşan eritme kapasitesine sahip işletmeler,

- İşlem teknesi hacmi 30 m3 üzeri olan metallerin veya plastik malzemelerin elektrolitik veya kimyasal işlemlerle yüzey işlemesine sahip tesisler, olarak daha önceden belirlenmiş idi.

Açılış ve sunumların ardından söz alan GALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin KIRBOZ; “Böyle önemli bir konuda bu platformda daha fazla sanayi kesimi temsilcisi olmalı idi, özellikle Türkiye Alüminyum sektörü adına görüyorum ki dernekten başka temsil eden hiçbir kurum yok. Evet katılan, iki üretim tesisimiz var ancak onlar çevre görevlilerini bilgi almak adına yollamışlar. Burada Bakanlık var Üniversite var, bu konu çok önemli. Geçmişte ilk uygulamada bizlere hiçbir ikaz ve uyarı yapmadan çok ciddi çevre cezaları valilikler kanalı ile ödettirildi. Şimdi sanayiciden birtakım bilgiler alarak başka bir yaptırımalar zincirini önümüze koyuyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Zaten ekonomik sorunlar ile çalışamaz hale gelen sanayici bir de bu takım yaptırımlar ile karşı karşıya bırakılamaz. Bu bir süreç meselesidir, bir alt yapı meselesidir. Burada devletin muhakkak bu sanayicinin yanında yer alması esastır, karşısında değil” şeklinde bir açıklamada bulundu. Toplantı sonunda ise KIRBOZ; “Bu proje önceden hazırlanarak önümüze konuyor. Bu projede Avrupa birliği etkisini biliyor ve oraya uyum sağlamak adına bir çalışma yapılıyor. O halde bizleri Avrupa birliğinin bu konulardaki fonlarından yararlandırın bu yolu açın, süreyi açın, belli sübvansiyonlar ile bunların yapımını destekleyin. Bugün sanayiciye bu şekilde büyük maliyetler getirecek atık yönetim ve çevre yaptırımları getirirseniz bizlerin bu yatırımı yapacak gücü yok. Firmalarımızın kapanmasına kadar giden bir sürece yol açmış olursunuz. Evet çevreyi koruyacağız ancak Avrupa bunu tam destek ile belli bir süreçte yaptı şimdi bizim önümüze koyuyor ve istiyor; bu şu demek zorlayarak bir başka kanaldan bu ülkedeki birtakım işletmelerin kendi şirketleri ile rekabetine engel olmaktır esas amaç. Devletimizin bu anlamda bizlerin yanında olacağını biliyoruz” dedi ve Çevre Bakanlığı yetkilileri ile bu toplantıyı organize eden Karabük Üniversitesi Rektör yardımcısı Sn. Prof. Dr. Mustafa YAŞAR’a teşekkürlerini sundu.

GALSİAD joined EKÖK

GALSIAD participated in “Integrated Pollution Prevention and Control in Metal Sector (IPPC)” workshop in 20-22 March 2019 in the name of Turkish Aluminium sector. The project is carried out with the protocol signed by the Ministry of Environment and Urbanization and Karabük University.